Αποκάλυψη: Παρατείνεται η δέσμευση των λογαριασμών του Νικ. Κοκλώνη πέραν των 18 μηνών
Ο ΚΠΔ αναφέρεται σε ανώτατο όριο δέσμευσης έως 18 μήνες αλλά η πρόταση των οικονομικών εισαγγελέων έγινε δεκτή με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών να παραταθεί πέραν αυτού του ορίου – Την υπόθεση ερευνά η οικονομική αστυνομία επί 18 μήνες χωρίς να έχει καταλήξει σε οριστικό πόρισμα για την άσκηση δίωξης
Σε παράταση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων (λογαριασμών κλπ) του πασίγνωστου τηλεοπτικού παραγωγού και παρουσιαστή Νικ. Κοκλώνη, πέραν του 18μηνου που ήδη ισχύει, προχώρησε μετά απο πρόταση των οικονομικών εισαγγελέων που επιβλέπουν την έρευνα, με βουλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Η απόφαση ελήφθη με το υπ΄αριθμόν 2634 βούλευμα του Συμβουλίου που εκδόθηκε στις 13 Αυγούστου και με αυτή παρατείνεται η δέσμευση των λογαριασμών του προκειμένου να διασφαλιστεί, όπως σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται, το δημόσιο συμφέρον ενοψει της έρευνας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που διενεργείται για τις εταιρίες του παραγωγού και παρουσιαστή.
Υπενθυμίζεται πως η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων αποφασίστηκε με διάταξη του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα, αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου ε.τ Χαρ. Βουρλιώτη τον Φεβρουάριο του 2023. Το πόρισμα της Αρχής διέτασσε καταρχήν την δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, κινητών και ακινήτων του τηλεοπτικού παραγωγού, 6 ακόμα συνεργατών του και 13 εταιριών. Σύμφωνα με πληροφορίες έκανε λόγο για ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων, γι’ αυτό ζητείτο από την εισαγγελία η διερεύνηση αδικημάτων όπως φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εγκληματική οργάνωση και απάτη κατά του δημοσίου. Η ζημία δε υπολογιζόταν (κατ΄αρχήν) σε εκατομμύρια ευρώ και μιλούσε ακόμα και για “παράνομες δραστηριότητες αγνώστων προσώπων στο εξωτερικό”.
Πλήρης άρνηση
Ο ίδιος ο ελεγχόμενος παραγωγός με ανακοίνωσή του διέψευσε κάθε έκνομη δραστηριότητα και ανέφερε χαρακτηριστικά πως “δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά τα τελευταία 20 χρόνια σε περισσότερες από 7 χώρες, έχοντας επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους. Η επαγγελματική μου δραστηριότητα, όπως και οι επιχειρήσεις μου, έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα ανά τον κόσμο χωρίς ποτέ να μου καταλογιστεί οτιδήποτε παράνομο” . Πάντως απο την αρχική δέσμευση εξαιρέθηκε λογαριασμός μισθοδοσίας ώστε να καταβάλλονται κανονικά τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους του.
18 μήνες
Η έρευνα ξεκίνησε αμέσως μετά και ανατέθηκε στην οικονομική αστυνομία να συγκεντρώσει στοιχεία, προκειμένου να αποφασιστεί απο την οικονομική εισαγγελία για την περαιτέρω εξέλιξη της υπόθεσης ή την αρχειοθετησή της. Ομως μέχρι σήμερα, λόγω πολυπλοκότητας της υπόθεσης όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές δεν ολοκληρωθεί η έρευνα, παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει. Μάλιστα αυτό προκαλεί ένα επιπλέον νομικό πρόβλημα δεδομένου ότι το άρθρο 34 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως τροποποιήθηκε το Νοέμβριο του 2019, θέτει ως ανώτατο όριο δέσμευσης λογαριασμών τους 9 συν 9 μήνες: “…έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν, με αιτιολογημένη διάταξη τους, σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων και περιουσιακών εν γένει στοιχείων (κινητών και ακινήτων), προς τον σκοπό διασφάλισης των συμφερόντων του δημοσίου, για χρονικό διάστημα μέχρι εννέα μηνών που μπορεί να παρατείνεται με βούλευμα του αρμοδίου συμβουλίου κατ’ ανώτατο όριο για άλλους εννέα μήνες, λόγω δικαιολογημένης μη ολοκλήρωσης της διενεργούμενης, κατά τα ανωτέρω, προκαταρκτικής εξέτασης”.
Μάλιστα η διάταξη αυτή είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις, όμως ήρθε να επιβεβαιωθεί απο την Κομισιόν η οποία τον Δεκέμβριο του 2022 συναίνεσε ουσιαστικά πως αυτίο αποτελεί ευρωπαϊκό δεδομένο. Ετσι με βάση την νομοθεσία σε κάθε περίπτωση οι εισαγγελικές αρχές και οι υπηρεσίες που συνδράμουν (όπως για παράδειγμα η οικονομική αστινομία κλπ) οφείλουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο της υπόθεσης εντός των 18 μηνών, διαφορετικά οι λογαριασμοί, οι θυρίδες και τα ακίνητα των κατηγορούμενων, αποδεσμεύονται, ανεξάρτητα από την πορεία της υπόθεσης.
Νομολογία
Ο αντίλογος δικαστικών πηγών που συνομίλησε το dikastiko.gr είναι πως με βάσει νομολογιακά δεδομένα και σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου σε άλλη υπόθεση η δέσμευση για το ζήτημα της έρευνας ξεπλύματος μαύρου χρήματος μπορεί να ακολουθεί απο τις διατάξεις του ΚΠΔ και με σχετική πρόταση των οικονομικών εισαγγελέων να διαρκέσει έως και 5 χρόνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τραγωδία σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική: Έρχεται η ώρα του Εισαγγελέα – Στα χέρια του τα επόμενα 24ωρα η πραγματογνωμοσύνη Χρήστος Γιανναράς: Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός καθηγητής και συγγραφέας Οι δικηγόροι στο IRIS: Μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου η υποχρέωση σύνδεσης με το σύστημα άμεσων πληρωμών – Πρόστιμο 1.500 ευρώ για μη εγγραφή Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Τρένο παρέσυρε και σκότωσε 69χρονηΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr