Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αποκάλυψη: Τα αιτήματα- καταπέλτης της οικογένειας της 8χρονης που πέθανε αβοήθητη στο εργοστάσιο στο Κερατσίνι

Σωρεία παραβάσεων και ελλιπούς ανταπόκρισης προς το θύμα που στοιχειοθετούν την ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ζητάει άρση βιντεοληπτικού υλικού όλων των καμερών και τηλεφωνικού απορρήτου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Τα αιτήματα- καταπέλτης της οικογένειας της 8χρονης που πέθανε αβοήθητη στο εργοστάσιο στο Κερατσίνι

Θάνατος 8χρονης στο Κερατσίνι: Μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση εκ παραλείψεως και όχι σε πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα ζητάει – όπως είχε προαναγγείλει – η οικογένεια της 8χρονης Όλγας, που έχασε τη ζωή της όταν εγκλωβίστηκε σε μεταλλική πόρτα εργοστασίου στο Κερατσίνι, μέσω του δικηγόρου της Γιάννη Μπαρκαγιάννη.

Κλειδί όπως επισημαίνεται για τη μετατροπή της κατηγορίας αποτελεί το ήδη υπάρχον βιντεοληπτικό υλικό, ενώ από το δικηγόρο της οικογένειας υποβλήθηκαν, όπως αποκαλύπτει το dikastiko.gr, προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά σειρά αιτημάτων για παροχή επιπλέον στοιχείων, που θα ρίξουν άπλετο φως στις συνθήκες θανάτου της άτυχης 8χρονης. Θάνατος 8χρονης στο Κερατσίνι

Μεταξύ των αιτημάτων είναι η άρση του βιντεοληπτικού υλικού όλων των εσωτερικών και εξωτερικών καμερών στο χώρο του εγκλήματος – σύμφωνα με όσα αναφέρονται – από τις 8 έως τις 18 Νοεμβρίου, η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου όλων των παρευρισκομένων ατόμων στο χώρο κατά το χρονικό διάστημα από 17 έως 19 Νοεμβρίου, καθώς και των υπευθύνων διαχειριστών και ιδιοκτητών της εταιρείας, ενώ κατατέθηκε και αίτηση για λήψη δελτίου εισόδου- εξόδου εργαζομένων του εργοστασίου καθώς και γνωστοποίηση της ακριβούς ώρα κλήσης και προσέλευσης της μηχανής του ΕΚΑΒ, του ασθενοφόρου και των αστυνομικών αρχών.

Σύμφωνα με την πλευρά της οικογένειας, το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση εκ παραλείψεως στοιχειοθετείται εξαιτίας της σωρείας παραβάσεων στους κανόνες λειτουργίας του εργοστασίου και ειδικότερα της μεταλλικής πόρτας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός πως από τη στιγμή του ατυχήματος, ουδείς προσέτρεξε για να δει και να συνδράμει στην κατάσταση της 8χρονης.

«Υφίσταται ιδιαίτερη νομική υποχρέωση της εταιρείας να έχει εγκαταστήσει στην κεντρική συρόμενη πόρτα όπου εγκλωβίστηκε το κορμί της θανούσης Όλγας τα ειδικά φωτοκύτταρα καθώς και φανό διότι α) βάσει κοινοτικής νομοθεσίας στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις τέτοιου είδους επιχειρήσεων πρέπει να ενσωματώνονται στην είσοδο φωτοκύτταρα και μηχανισμοί που θα εμποδίζουν την πρόκληση τέτοιου είδους σοβαρών ατυχημάτων και β) από τις 17:31 που εντοπίστηκε ουδέποτε κανένας την πλησίασε για να δει αν έχει σφυγμούς ή όχι, άρα αν ζει ή όχι και κανείς δε τη μετέφερε σε νοσοκομείο για να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Συνεπώς με την παράλειψή τους συμμετείχαν στην αξιόποινη πράξη της ανθρωποκτονίας» επισημαίνεται χαρακτηριστικά από τον κ. Μπαρκαγιάννη.

Οι συγκλονιστικές περιγραφές και οι ευθύνες

«Η Όλγα κάνει προσπάθεια να ακινητοποιήσει την πόρτα κουνώντας το χέρι της με τρόπο ώστε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός εντοπισμού κίνησης, προκειμένου να ακινητοποιηθεί η συρόμενη πόρτα μέσω ειδικών φωτοκυττάρων όπως θα έπρεπε να υπάρχουν βάσει των κοινοτικών διατάξεων που καθιστούν υποχρεωτική την εγκατάστασή τους σε τέτοιου μεγέθους συρόμενες επαγγελματικές πόρτες εργοστασίου. Διαπιστώνει ότι δεν λειτουργεί κανενός είδους τέτοιος μηχανισμός και αμφιταλαντεύεται αν θα καταφέρει να βγει έξω… Έκανε την προσπάθεια της να περάσει και τότε εγκλωβίστηκε ανάμεσα στην πόρτα, θεωρώντας ότι θα ακινητοποιηθεί η πόρτα λόγω φωτοκυττάρου» περιγράφεται.

Ωστόσο, έκτοτε η 8χρονη Όλγα θα μείνει αβοήθητη, με υπαλλήλους του εργοστασίου να περνάνε από δίπλα της ενώ είχε τραυματιστεί από τη συρόμενη πόρτα και αυτοκίνητα να μπαινοβγαίνουν στο χώρο χωρίς να δίνει κανείς ουσιαστική σημασία στην τραυματισμένη ανήλικη. «Είναι βασικό και χρήζει έμφασης ότι η Όλγα πιθανότατα εκείνο το χρονικό διάστημα να ήταν ακόμη ζωντανή και να είχε χάσει απλά τις αισθήσεις της» όπως τονίζεται.

Εξαρχής εξάλλου, υπογραμμίζεται «θα μπορούσε κάποιος εκ των εργαζομένων ή των στελεχών να ανοίξει την συρόμενη πόρτα που εγκλώβισε το κορίτσι με ένα κλειδί το οποίο χρησιμοποιείται εναλλακτικά για το άνοιγμα της πόρτας και το κατέχουν λίγοι αλλά ουδείς το έπραξε! Αντιθέτως κοιτούσαν το κορίτσι από απόσταση».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι ένας εργαζόμενος προσεγγίζει την 8χρονη. «Ο … δεν ελέγχει αν η Όλγα είναι ακόμη ζωντανή, δεν εμφαίνεται να μετράει το σφυγμό της, δεν φαίνεται καν να αγγίζει το σώμα της, ενώ μπορούσε να το κάνει. Εντούτοις, πλησιάζει όρθιος το σώμα της Όλγας και τη σκουντάει με το πόδι του μιλώντας συνεχώς στο τηλέφωνο με κάποιον» σημειώνεται.

Γιατί ζητείται άρση υλικού καμερών και τηλεφωνικού απορρήτου

«Από το μέχρι τώρα βιντεοληπτικό υλικό αποδεικνύεται ότι δεν πληρούται καμία από τις ανωτέρω προϋποθέσεις (σ.σ. για τη λειτουργία της μεταλλικής πόρτας). Συνεπώς συντρέχει προγενέστερη επικίνδυνη ενέργεια της εταιρείας η οποία θεμελιώνει την ιδιαίτερη νομική τους υποχρέωση να ενεργήσουν τη στιγμή που εγκλωβίστηκε η θανούσα. Η προγενέστερη επικίνδυνη ενέργεια θεμελιώνεται στον νόμο στη περίπτωση αυτή. Άρα συντρέχουν οι προϋποθέσεις της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως δια παραλείψεως» αναφέρεται. Θάνατος 8χρονης στο Κερατσίνι

Με την άρση του βιντεοληπτικού υλικού, σύμφωνα με το σχετικό αίτημα του δικηγόρου της οικογένειας, «θα εντοπιστεί ο ακριβής αριθμός των ατόμων και ποια ακριβώς ήταν αυτά που έμειναν εντός του εργοστασίου, και αν διέφυγαν πότε και πώς διέφυγαν. Να σημειωθεί ότι ουδείς δεν παρείχε βοήθεια στις Αρχές οι οποίες μπαίνοντας στο προαύλιο του εργοστασίου προσπάθησαν να βρουν οποιοδήποτε, υπάλληλο ή υπεύθυνο, αλλά δεν υπήρχε κανείς και οι οποίοι γνώριζαν όλοι τον τρόπο ανοίγματος της πόρτας. Συνεπώς όσοι βρίσκονταν εντός του εργοστασίου είναι όλοι συνεργοί στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας».

Παράλληλα, τονίζεται πως «απαιτείται με την άρση των τηλεφώνων τους να καταστεί γνωστό αν κάλεσαν το ΕΚΑΒ για να έρθει προς παροχή βοήθειας. Επίσης, είναι ξεκάθαρο από το βιντεοληπτικό υλικό ότι βρίσκονται σε συνεχόμενες τηλεφωνικές επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων (εταιρικών και προσωπικών) με άτομα και αναμένουν από εκείνα εντολές. Χρειάζεται σε όλες τις επικοινωνίες αυτές να διευκρινιστεί ποια συγκεκριμένα άτομα έδιναν τις οδηγίες και τι είδους. Θα διευκρινιστεί με τον τρόπο αυτό η ιδιότητα των ατόμων ως αυτουργών, ως συνεργών ή ηθικών αυτουργών».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr