Απολογισμός του ΣτΕ για το 2024: Δημοσιεύθηκαν 2.979 αποφάσεις και 159 πρακτικά – Τα πρόσθετα καθήκοντα δικαστών λόγω «έλλειψης υποστηρικτικού προσωπικού»

«Μεγάλο μέρος από τα πρόσθετα καθήκοντα των δικαστών του ΣτΕ ασκούνται προκειμένου να καλυφθεί η ιδιαίτερα μεγάλη έλλειψη σε υποστηρικτικό προσωπικό», σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου Νικόλαος Σεκέρογλου.

NEWSROOM
Απολογισμός του ΣτΕ για το 2024: Δημοσιεύθηκαν 2.979 αποφάσεις και 159 πρακτικά – Τα πρόσθετα καθήκοντα δικαστών λόγω «έλλειψης υποστηρικτικού προσωπικού»

Τον απολογισμό του Συμβουλίου της Επικρατείας για το 2024 δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου Νικόλαος Σεκέρογλου, δίνοντας έμφαση και στα πρόσθετα καθήκοντα των δικαστών.

Ειδικότερα, το ΣτΕ δημοσίευσε το περασμένο έτος 2.979 αποφάσεις και 159 πρακτικά για υποθέσεις που έφτασαν σε αυτό:

α) απευθείας είτε με την άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως κατά εκτελεστής διοικητικής πράξης, είτε με την άσκηση προσφυγής κατά πειθαρχικής ποινής,

β) μετά από άσκηση έφεσης ή αιτήσεως αναιρέσεως κατά αποφάσεως τακτικού διοικητικού δικαστηρίου (διοικητικού πρωτοδικείου ή διοικητικού εφετείου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΣτΕ εκδικάζει αιτήσεις προσωρινής δικαστικής προστασίας προκειμένου να ρυθμίσει προσωρινά τη διαφορά μέχρι την δημοσίευση της οριστικής απόφασης καθώς και αιτήσεις που υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι για τη συμμόρφωση της Διοίκησης με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.

Παράλληλα, επεξεργάζεται κάθε κανονιστικό Προεδρικό Διάταγμα και αποφαίνεται για τη νομιμότητα αλλά και τη νομοτεχνική αρτιότητά του, πριν σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή.

Τι αφορούν οι αποφάσεις του 2024

Ειδικότερα:

α) Επί Αιτήσεων Ακυρώσεως, Προσφυγών, Εφέσεων και Αιτήσεων Αναιρέσεως δημοσιεύθηκαν 2.751 αποφάσεις (από τις οποίες οι 448 εν συμβουλίω)

β) Επί Αιτήσεων Προσωρινής Δικαστικής Προστασίας δημοσιεύθηκαν 198 αποφάσεις

γ) Επί Αιτήσεων για Συμμόρφωση της Διοίκησης δημοσιεύθηκαν 30 αποφάσεις και 23 πρακτικά δ) Επί Επεξεργασίας Προεδρικών Διαταγμάτων εκδόθηκαν 136 πρακτικά

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η δημοσίευση των αποφάσεων αυτών και η εφαρμογή μέρους των μέτρων που νομοθετήθηκαν εντός του 2024 μετά από πρόταση της Διοικητικής Ολομέλειας του Δικαστηρίου, είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση των εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας από 11.504 σε 10.534, δηλαδή υπήρξε μείωση της εκκρεμότητας του Δικαστηρίου σε ποσοστό περίπου 10%.

Τα πρόσθετα καθήκοντα των συμβούλων Επικρατείας

Όπως σημειώνει το ΣτΕ, οι δικαστές, πέρα από την άσκηση των βασικών δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων που προαναφέρθηκαν, επιβαρύνονται με έναν πολύ μεγάλο αριθμό προσθέτων καθηκόντων, για την διεκπεραίωση των οποίων απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια και πολύς χρόνος. Σε αυτά απασχολείται το σύνολο των δικαστών του ΣτΕ, οι οποίοι, σε ποσοστό άνω του 90%, δεν λαμβάνουν καμία πρόσθετη αμοιβή και δεν έχουν καμία απαλλαγή από τα κύρια καθήκοντά τους.

Ορισμένα από τα πρόσθετα καθήκοντα είναι κομβικής σημασίας για την αποτελεσματική άσκηση των λειτουργιών του Κράτους.

Ειδικότερα, οι δικαστές του ΣτΕ:

  • μετέχουν στο Ειδικό Δικαστήριο που είναι αρμόδιο για υποθέσεις ποινικής ευθύνης υπουργών, στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο που επιλύει εκλογικές διαφορές καθώς και αντιθέσεις ανάμεσα στις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, στο δικαστήριο που εκδικάζει τις αγωγές κακοδικίας που ασκούνται κατά δικαστών και στο μισθοδικείο (Στο πλαίσιο αυτό δημοσιεύθηκαν το 2024 33 αποφάσεις).
  • είναι υπεύθυνοι για την επιθεώρηση, τις προαγωγές, την υπηρεσιακή κατάσταση και τον πειθαρχικό έλεγχο όλων των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων της διοικητικής δικαιοσύνης που, στο σύνολό τους, ξεπερνούν τους 2.000 (Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκαν το 2024 171 αποφάσεις και 1020 εκθέσεις επιθεώρησης).
  • διοικούν τη διοικητική δικαιοσύνη στο σύνολό της, συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται τα στατιστικά της, αξιολογούν τις δικαστικές δομές της και αποφασίζουν για την ορθολογική κατανομή τους στο χώρο και την αποτελεσματική οργάνωση της λειτουργίας τους (Στο πλαίσιο αυτό η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε 43 αποφάσεις).
  • συνδιοικούν την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και διενεργούν τους εισαγωγικούς και εξαγωγικούς διαγωνισμούς για την επιλογή δικαστικών λειτουργών και τους δικαστικών υπαλλήλων, τους οποίους εκπαιδεύουν και επιμορφώνουν.
  • μεριμνούν για την επικοινωνία του Δικαστηρίου με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και για την εκπροσώπηση της ελληνικής διοικητικής δικαιοσύνης σε όλους τους διεθνείς δικαστικούς θεσμούς.
  • ετοιμάζουν προτάσεις για την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση (όπως είχαν πράξει και για τις προηγούμενες) και είναι βασικοί συντελεστές του νομοθετικού έργου καθώς μετέχουν σχεδόν σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και στην Επιτροπή Αξιολόγησης της Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας (πρώην ΚΕΝΕ), η οποία επεξεργάζεται τα προτεινόμενα από τα Υπουργεία νομοσχέδια.
  • μετέχουν στην Επιτροπή Ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες).
  • συμμετέχουν ενεργά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το σύνολο της Δικαιοσύνης, το οποίο αφορά σε έργα και μεταρρυθμίσεις ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.
  • προετοιμάζουν και συντονίζουν τα υπουργεία για τον ετήσιο έλεγχο που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλα τα κράτη – μέλη για την κατάσταση του Κράτους Δίκαιου σε αυτά και εκπροσωπούν τη χώρα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα αυτό.

«Έλλειψη υποστηρικτικού προσωπικού»

Το ΣτΕ επισημαίνει ότι «μεγάλο μέρος από τα πρόσθετα καθήκοντα εκφεύγουν εντελώς των αρμοδιοτήτων αλλά και των ειδικότερων γνώσεων των δικαστών του ΣτΕ και ασκούνται προκειμένου να καλυφθούν η ιδιαίτερα μεγάλη έλλειψη που υπάρχει στη δικαιοσύνη σε υποστηρικτικό προσωπικό (η αναλογία δικαστών/δικαστικών υπαλλήλων είναι αυτή τη στιγμή λίγο πάνω από 1/1, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει το 1/3) καθώς και άλλες ανεπάρκειες της κρατικής μηχανής». 

Στο πλαίσιο αυτό, οι δικαστές του ΣτΕ, μεταξύ άλλων:

  • ανέλαβαν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της προσωρινής μετεγκατάστασης του Συμβουλίου της Επικρατείας στο κτίριο της οδού Αιόλου. Έτσι, οι δικαστές που ασχολήθηκαν με το εγχείρημα αναζήτησαν και βρήκαν το κτίριο, προετοίμασαν τη σχετική σύμβαση και συμμετείχαν ενεργά στη διαμόρφωση του κτιρίου (το οποίο προηγουμένως στέγαζε μία τράπεζα) σε δικαστήριο, στην εγκατάσταση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και στη ψηφιακή διασύνδεση 300 θέσεων εργασίας και, τέλος, στη μεταφορά όλων των επίπλων, των δικογραφιών και των λοιπών εγγράφων (περίπου 2.000 κούτες) του ΣτΕ από το Αρσάκειο και την εγκατάστασή τους στο νέο κτίριο (για την μεταφορά αυτή απαιτήθηκαν περίπου 200 δρομολόγια με φορτηγά).
  • επιβλέπουν τις εργασίες ανακαίνισης του Αρσακείου Μεγάρου και φροντίζουν για την συμπλήρωση της σύμβασης με όλες εκείνες τις πρόσθετες εργασίες που ενώ ήταν απαραίτητες, δεν είχαν αρχικώς προβλεφθεί.
  • συμμετέχουν στο σχεδιασμό, στη διενέργεια των διαγωνισμών, στη σύναψη των συμβάσεων και στην παρακολούθηση και παραλαβή όλων των ψηφιακών έργων της διοικητικής δικαιοσύνης.
  • συμμετέχουν στη διενέργεια των διαγωνισμών, στην υπογραφή των συμβάσεων και στην παρακολούθηση και παραλαβή όλων των προμηθειών και υπηρεσιών που αφορούν το Δικαστήριο (καθαριότητα του κτηρίου, μίσθωση πάρκινγκ, προμήθεια αναλωσίμων κ.λπ.).
  • διαχειρίζονται τους πόρους από κληροδοτήματα και διαιτησίες.
  • είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή σχεδίου αποτροπής του καπνίσματος.
  • είναι υπεύθυνοι για την οργάνωσης επιμορφωτικών επισκέψεων μαθητών.
  • είναι υπεύθυνοι για τις προσλήψεις και υπηρεσιακές μεταβολές κατά την περίοδο της προκηρύξεως των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών κ.α.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr