Απορρίφθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης η έκδοση στην Ελλάδα Βρετανού τουρίστα

Απορρίφθηκε από το βρετανικό δικαστήριο η έκδοση στη χώρα Βρετανού τουρίστα για υπόθεση του 2009- Ήταν η πρώτη διαδικασία μέσω τηλεδιάσκεψης Δεν ενέκρινε το βρετανικό δικαστήριο την έκδοση 36χρονου Βρετανού ο οποίος είχε καταδικαστεί στη χώρα μας ερήμην σε κάθειρξη 6 ετών και 8 μηνών, για αδικήματα που φέρεται να διέπραξε πριν από χρόνια και […]

NEWSROOM

Απορρίφθηκε από το βρετανικό δικαστήριο η έκδοση στη χώρα Βρετανού τουρίστα για υπόθεση του 2009- Ήταν η πρώτη διαδικασία μέσω τηλεδιάσκεψης

Δεν ενέκρινε το βρετανικό δικαστήριο την έκδοση 36χρονου Βρετανού ο οποίος είχε καταδικαστεί στη χώρα μας ερήμην σε κάθειρξη 6 ετών και 8 μηνών, για αδικήματα που φέρεται να διέπραξε πριν από χρόνια και κατά τη διάρκεια των θερινών του διακοπών.

Επρόκειτο για μία πρωτότυπη δίκη στις 9 Ιουλίου, όπως είχε δημοσιεύσει το dikastiko.gr σχετικά με το αίτημα έκδοσης στην Ελλάδα του 36χρονου Βρετανού καθώς ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και αναμένεται να διαμορφώσει το νέο πλαίσιο στις εκδόσεις προσώπων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, ιδίως με το επερχόμενο Brexit.

Ειδικότερα, στις 30/7/2020, το Βρετανικό Δικαστήριο Εκδόσεων Westminter Magistrates’ Court, με απόφαση του δεν ενέκρινε την έκδοση στην Ελλάδα 36χρονου Βρετανού υπηκόου, η οποία ζητούνταν από την Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης.

Η υπόθεση αφορούσε τις κατηγορίες σε βάρος του Βρετανού, για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης εκ της συμπλοκής μεταξύ ομάδας βρετανών τουριστών στα Μάλια Ηρακλείου Κρήτης την 14/7/2009. Ο Βρετανός πολίτης, δικάστηκε ερήμην το 2015, σε κάθειρξη 6 χρόνων και 8 μηνών από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ανατολικής Κρήτης, χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Ο Βρετανός Δικαστής Tempia, που εξέδωσε την Απόφαση, απάλλαξε από την υποχρέωση έκδοσης τον 36χρονο θεωρώντας πως η τυχόν έκδοση του Βρετανού θα προσέκρουε στο Βρετανικό Νόμο περί των προυποθέσεων έκδοσης κατηγορουμένου σε τρίτη χώρα.

Στην Απόφαση του Βρετανού Δικαστή, βάρυνε αποφασιστικά, όπως ο ίδιος μνημονεύει στην Απόφαση, η κατάθεση στο Δικαστήριο (μέσω τηλεδιάσκεψης) του Ελληνα Ποινικολόγου Αλέξη Αναγνωστάκη, από την πλευρά του 36χρονου. Ο Έλληνας Ποινικολόγος τόνισε πως ο άνω Βρετανός πολίτης δικάστηκε ερήμην χωρίς ουδέποτε να του επιδοθεί η κλήση ή το βούλευμα να παραστεί στο δικαστήριο, στην μόνιμη κατοικία του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι η με αυτόν τρόπο καταδίκη του Βρετανού του στέρησε κάθε δυνατότητα επανεξέτασης της υπόθεσης στην ουσία της, με την παρουσία του ως κατηγορουμένου, όπως απαιτείται από την Απόφαση-Πλαίσιο του Eυρωπαικού Συμβουλίου του Ιουνίου του 2002 (2002/584/JHA).

Σημειώνεται πως ο 36χρονος Βρετανός αρνούνταν ρητά και κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή στο περιστατικό. Προέβαλλε στο δικαστήριο ισχυρό άλλοθι, με φωτογραφίες κλπ που αποδείκνυε πως την ώρα του περιστατικού βρισκόταν σε άλλο μέρος, μακριά από τον καυγά και τη συμπλοκή. Υποστήριξε ακόμη πως το αίτημα για έκδοση προς έκτιση ποινής στις ελληνικές φυλακές, 10 χρόνια μετά τον φερόμενο χρόνο τέλεσης του, του έχει καταστρέψει την ζωή.

Σημειώνεται, πως, η πιλοτική αυτή διαδικασία λόγω της κατάστασης του κορονοιού, μεγάλο μέρος της από Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης, μέσω προηγμένης Τεχνολογικής Πλατφόρμας, με μοναδικές παρουσίες στην Αίθουσα του Δικαστή, των Δικηγόρων των δύο πλευρών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr