Απόρρητα έγραφα του FBI: Τι θα αποφασίσει ο Άρειος Πάγος για τη χρήση τους
Μετά τον « γόρδιο» δεσμό περί του τρόπου εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων που έλυσε ο Άρειος Πάγος, η Εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου καλείται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και για το τι θα ισχύσει με τα απόρρητα έγγραφα του FBI. Αν δηλαδή θα διαβιβαστούν όλα στη Βουλή όπως ζητά η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής, ή όχι, όπως επιμένει η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.
Ήδη βέβαια μία πρώτη εικόνα της επικρατούσας άποψης στον Άρειο Πάγο έχει δοθεί με το έγγραφο του αντεισαγγελέα Ευάγγελου Ζαχαρή προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Σε αυτό, ο διενεργών την έρευνα σχετικά με τις καταγγελόμενες παρεμβάσεις στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, σημειώνει ότι: «…Από την ελληνική έννομη τάξη ουδεμία απαγόρευση τίθεται στην αναζήτηση κρίσιμων εγγράφων κατά την ποινική προδικασία και ουδεμία υπηρεσία εντός ή εκτός της επικράτειάς μας δικαιούται να θέτει περιορισμούς ή απαγορεύσεις στην ποινική διαχείριση και εκτίμηση κρίσιμων εγγράφων, με μόνη εξαίρεση την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 263 του ΚΠΔ. Κατόπιν αυτού επιβάλλεται να αποστείλετε τόσον προς ημάς, όσον και προς τον Πρόεδρο της ανωτέρω ειδικής Κοινοβουλευτικής επιτροπής κάθε κρίσιμο για την κατά νόμο ποινική διερεύνηση της προκείμενης υποθέσεως έγγραφο, το οποίο συντελεί στην αποκάλυψη της αλήθειας».
Δεύτερες σκέψεις;
Ωστόσο τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας προβληματισμός καθώς κάποιοι εκ των εισαγγελικών λειτουργών του Αρείου Πάγου διατυπώνουν την άποψη ότι η αποκάλυψη των στοιχείων μπορεί να δημιουργήσει έως και « διπλωματικό επεισόδιο» με τους Αμερικανούς. Όπως λένε, αν τα έγγραφα δόθηκαν στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής μεταξύ Ελλάδας- ΗΠΑ με σαφή τον περιορισμό περί μη χρήσης τους από άλλη αρχή πλην της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, η δημοσιοποίηση τους θα μας εκθέσει. Κι όχι μόνο.
Σε περίπτωση, επισημαίνουν, που στο μέλλον χρειαστούμε άλλα στοιχεία, είτε για αυτή είτε για άλλη υπόθεση , το πιθανότερο είναι να μην μας εμπιστευθούν αν τώρα παραβιάσουμε τη δέσμευσή μας.
Σημειώνουν δε, πως η εν λόγω πρακτική, η άτυπη δηλαδή μεταξύ δύο χωρών ανταλλαγή πληροφοριών οι οποίες αποτέλεσαν στη συνέχεια « πάτημα» για την εξέλιξη της διερεύνησης μιας υπόθεσης, είναι κάτι που έχει προηγούμενο και στην Ελλάδα χωρίς έως τώρα να έχει τεθεί θέμα από κάποιον εκ των εμπλεκομένων σε αυτές.
Στην προκειμένη περίπτωση όμως αντιτείνουν εκείνοι που είναι υπέρ της άποψης « όλα στο φως» υπάρχει ένα «κακό» προηγούμενο. Κρίσιμο έγγραφο που αποκάλυψε κατά την κατάθεσή του στη Βουλή ο άλλοτε επόπτης των εισαγγελέων διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής από το οποίο προκύπτει ότι το FBI είχε ενημερώσει την εισαγγελία Διαφθοράς, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2017, πως δεν έχει στοιχεία για χρηματισμό ή εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis.
Συνεπώς, καταλήγουν, και προκειμένου να μην δημιουργούνται εντυπώσεις πως η δικαιοσύνη αποκρύπτει κρίσιμα στοιχεία για όσους το όνομά τους έχει εμπλακεί στην υπόθεση, όλα τα έγγραφα πρέπει να τεθούν σε γνώση της προανακριτικής επιτροπής.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr