Αποσυμφόρηση στα Δικαστήρια με το “εργαλείο μείωσης εκκρεμών υποθέσεων”: Η αποτίμηση Αρείου Πάγου και αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στο επίκεντρο ο εντοπισμός των αιτιών της συσσώρευσης εκκρεμοτήτων και η λήψη κατάλληλων μέτρων για τις καθυστερήσεις. Οι προτάσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά τη συνάντηση με την Επιτροπή.

NEWSROOM
Αποσυμφόρηση στα Δικαστήρια με το “εργαλείο μείωσης εκκρεμών υποθέσεων”: Η αποτίμηση Αρείου Πάγου και αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το «αγκάθι» των καθυστερήσεων και της συσσώρευσης υποθέσεων επιχειρεί να αντιμετωπίσει το «Εργαλείο», το λεγόμενο Backlog Reduction Tool ή αλλιώς «Εργαλείο Μείωσης των Εκκρεμών Υποθέσεων», το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (Cepej) του Συμβουλίου της Επιτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση κλιμακίου της Cepej στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να εκτιμηθεί η πορεία εφαρμογής του και να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων μετά την υιοθέτηση στα Πρωτοδικεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης του «Εργαλείου Μείωσης των Εκκρεμών Υποθέσεων».

Η συνάντηση του κλιμακίου της Cepej έγινε με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννα Κλάπα -Χριστοδουλέα, την Αντιπρόεδρο κ. Μαρία Σιμιτσή -Βετούλα, τους κ.κ. Παναγιώτη Λυμπερόπουλο, Αρεοπαγίτη, Ευάγγελο Χριστιά, Εφέτη και Δημήτριο Λινό, Εφέτη Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών και Δημήτριο Παπαγιαννίδη, Προϊστάμενο του Τμήματος Μεθόδων και Οργάνωσης του Αρείου Πάγου.

Στη συνάντηση μετείχε ακόμα ο κ. Κωνσταντίνος Κουσούλης, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης και ο κ. Κυριάκος Οικονόμου, Αρεοπαγίτης ε.τ., expert /Conduct Point της Ελλάδος στη Cepej.

Αποσυμφόρηση στα Δικαστήρια με το “εργαλείο μείωσης εκκρεμών υποθέσεων”: Στενή παρακολούθηση από τον Άρειο Πάγο

Στόχος της εφαρμογής του «Εργαλείου» όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου, αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, «είναι ο εντοπισμός των αιτιών της συσσώρευσης εκκρεμοτήτων στα ανωτέρω Δικαστήρια, η ανάπτυξη συγκεκριμένης και στοχευμένης στρατηγικής, με τον καθορισμό στόχων και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την διαχείριση του προβλήματος των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης, η δημιουργία τακτικού μηχανισμού παρακολούθησης της εκπλήρωσης των στόχων και η εξασφάλιση βιωσιμότητας για την αποφυγή επανάληψης των καθυστερήσεων στο μέλλον».

Στο πλαίσιο κατά τη συνάντηση με το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «από την πλευρά του Αρείου Πάγου τονίστηκε η βούληση για την υποστήριξη της δράσης και την στενή παρακολούθηση της πορείας εφαρμογής της, καθώς και για αρωγή σε κάθε στάδιο μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωση της».

Δικαστές και εισαγγελείς: Προτάσεις για αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο

ΕΔΕ

Είχε προηγηθεί η συνάντηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) με εκπροσώπους της Επιτροπής Cepej. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης «συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα που αφορούν τις αιτίες των καθυστερήσεων στις αστικές υποθέσεις, τις μορφές εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, τον τρόπο διοίκησης των δικαστηρίων, την διαχείριση των υποθέσεων από τους δικαστές, τον βαθμό εμπιστοσύνης της κοινωνίας στον θεσμό, τον ρόλο των Δικαστικών Ενώσεων.

Παράλληλα, η ΕνΔΕ σημειώνει πως «είχαμε την ευκαιρία να διατυπώσουμε τις θέσεις μας και τις προτάσεις που κατά καιρούς καταθέσαμε για αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr