Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αρχαία Ολυμπία: Δέκα Ολλανδοί μαθητές με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης

Οι οκτώ από τους μαθητές μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ για τους άλλους δύο κρίθηκε σκόπιμο να διακομισθούν στο Νοσοκομείο Πύργου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αρχαία Ολυμπία: Δέκα Ολλανδοί μαθητές με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης EUROKINISSI

Μία απρόοπτη εξέλιξη είχε η εκδρομή μαθητών από την Ολλανδία στη χώρα μας και συγκεκριμένα η επίσκεψή τους στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς φαίνεται πως υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, η ομάδα των δέκα Ολλανδών μαθητών που επισκέφθηκαν το χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας φαίνεται πως εκδήλωσαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Μάλιστα, όπως μεταφέρει ο τοπικός τύπος, οι οκτώ από τους μαθητές μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας όπου και έλαβαν τις πρώτες βοήθειες, ενώ για τους άλλους δύο κρίθηκε σκόπιμο να διακομισθούν στο Νοσοκομείο Πύργου.

Την πληροφόρηση για τη νοσηλεία των μαθητών έδωσε στο pelop.gr, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό τι προκάλεσε τη γαστρεντερίτιδα.

Από τις μέχρι στιγμής ενδείξεις εικάζεται πως τα συμπτώματα οφείλονται στην κατανάλωση κάποιας τροφής ή νερού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι δέκα μαθητές κατά την παραμονή τους στην Δυτική Ελλάδα διαμένουν στην Κρέστενα.

Νοσοκομείο

Eurokinissi

Τροφική δηλητηρίαση: Οδηγίες και προφυλάξεις

Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο που δεν συμβαίνει μόνο όταν ταξιδεύουμε ή όταν τρώμε έξω. Είναι αρκετά συχνές στις εορταστικές κυρίως περιόδους, και όταν οι θερμοκρασίες σιγά – σιγά ανεβαίνουν και ευνοούν την ταχύτερη ανάπτυξη μικροβίων.

Ειδικά στην εποχή του Πάσχα ή τον Δεκαπενταύγουστο, πολλές Ελληνικές οικογένειες παρασκευάζουν φαγητά για μεγαλύτερους από το σύνηθες αριθμούς ατόμων, με τρόφιμα που αγοράζουν, αποθηκεύουν και καταναλίσκουν σε επίσης μεγαλύτερες ποσότητες και παρατεταμένα χρονικά διαστήματα

Αρκετά συχνά, ο καθαρισμός, η φύλαξη και η προετοιμασία των τροφών αυτών δεν είναι ότι καλλίτερο, είτε διότι δεν επαρκούν οι χώροι του ψυγείου, είτε διότι υπάρχει έκθεση στην ύπαιθρο, είτε τέλος διότι στην διαδικασία μέχρι την κατανάλωση, θα γίνουν αθέλητα λάθη που θα ευνοήσουν την μόλυνση. Το ενδεχόμενο επομένως μιας τροφικής δηλητηρίασης δεν είναι αμελητέο και για το λόγο αυτό χρειάζεται να προσέξουμε.

Τροφική δηλητηρίαση

Τροφική δηλητηρίαση εκδηλώνεται όταν παθογόνα μικρόβια θα προσκολληθούν στο εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου, εκεί θα αναπτυχθούν και θα μας προσβάλουν, παράγοντας διάφορα βλαπτικά προϊόντα.

Υπάρχει και η περίπτωση όπου η δηλητηρίαση θα γίνει από τοξίνες που έχουν ήδη αναπτυχθεί σε ένα μολυσμένο τρόφιμο και όταν θα το φάμε, θα ασκήσουν αμέσως την βλαπτική τους δράση.

Ο κίνδυνος για μόλυνση επομένως μπορεί να υπάρξει με κατανάλωση ληγμένων τροφίμων, με μόλυνση μαγειρεμένου φαγητού από επαφή με ωμό, και με κατανάλωση φαγητού το οποίο είτε δεν μαγειρεύτηκε καλά είτε δεν αποθηκεύθηκε (συντήρηση ή κατάψυξη) σωστά.

Ποια μικρόβια μας αρρωσταίνουν και σε ποια τρόφιμα βρίσκονται

Τα πιο συνηθισμένα βακτήρια που ευθύνονται για τις τροφικές δηλητηριάσεις είναι:

  • το καμπυλοβακτήριο (το συναντάμε στα πουλερικά, το κόκκινο κρέας και το γάλα που δεν είναι παστεριωμένο),
  • σαλμονέλα (υπάρχει σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα, αλλά κυρίως στα μισοψημένα πουλερικά, στο μη παστεριωμένο γάλα και στα αυγά),
  • To κολοβακτηρίδιο (γνωστό και σαν Εσερίχια Coli) (θα το βρούμε στον μισοψημένο κιμά) και
  • λιστέρια που απαντά σε διάφορα είδη ‘’πατέ’’ και στα μαλακά τυριά.

Όμως ο καταναλωτής, καλό είναι να θυμάται ότι, σχεδόν όλα τα τρόφιμα μπορεί να μας προκαλέσουν πρόβλημα, και θα μας αρρωστήσουν κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως κυρίως είναι η παραμονή για αρκετό χρόνο σε ακατάλληλες θερμοκρασίες.

Σαν παράδειγμα μπορούμε να σκεφτούμε το ρύζι (και τα φαγητά που το περιέχουν βέβαια), που μένοντας αρκετές ώρες εκτός ψυγείου, γίνεται συχνά αφορμή για τροφική δηλητηρίαση, ειδικά όταν ο καιρός έχει ζεστάνει.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης

(συνήθως ναυτία, έμετος, διάρροια και πυρετός)

Εκδηλώνονται μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση του αλλοιωμένου τροφίμου, αλλά μπορεί να περάσουν και κάποιες μέρες έως ότου εκδηλωθούν.

Τα περισσότερα κρούσματα κρατάνε μία έως δύο ημέρες.

Προσοχή: Αν επιμείνουν παραπάνω ή αν παρουσιαστεί επιδείνωση της γενικής κατάστασης (επιμονή πυρετού, αίμα στα κόπρανα, μεγάλοι και συνεχόμενοι έμετοι), απαιτείται ενημέρωση και πιθανόν, νέα εξέταση από γιατρό.

Στη διάρκεια της οξείας φάσης, ο πάσχων δεν πρέπει να τρώει στερεά τροφή. Όταν περάσει μία ώρα από τον έμετο, μπορεί να δοκιμάσει να πιει λίγες γουλιές νερό ή Coca (περιέχει ηλεκτρολύτες αλλά και ενέργεια λόγω ζάχαρης). Αυτό είναι αναγκαίο για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Σταδιακά ο πάσχων μπορεί να πίνει περισσότερο.

Το φαγητό θα μπορεί να το ξαναρχίσει, όταν παραμένει χωρίς εμετό και διάρροιες επί αρκετές ώρες. Θα ξεκινήσει με ρύζι, σκέτες βραστές πατάτες με αλάτι και ψημένο λευκό ψωμί.

Σταδιακά και μέσα σε δυο τρείς ημέρες από την διακοπή των εμέτων και την παρουσία της πρώτης σχηματισμένης κένωσης, μπορεί να επανέλθει σε κανονικό διαιτολόγιο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ