Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αρχαιοκαπηλία στο Ηράκλειο: Στον εισαγγελέα ο Ιταλός αγοραστής των αρχαιοτήτων η αξία των οποίων υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και ο διερμηνέας του κυκλώματος. Έχει σχηματιστεί δικογραφία για ακόμη 2 άτομα. 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αρχαιοκαπηλία στο Ηράκλειο: Στον εισαγγελέα ο Ιταλός αγοραστής των αρχαιοτήτων η αξία των οποίων υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ eurokinissi

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στο Ηράκλειο που εξιχνιάστηκε χθες Τρίτη 18 Απριλίου, από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛΑΣ όπως έγραψε το dikastiko.gr καθώς ενώπιον του εισαγγελέα βρίσκεται ο αγοραστής από την Ιταλία και οι άλλοι έξι συλληφθέντες που φέρονται να εμπλέκονται. 

Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στο Ηράκλειο

neakriti.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το neakriti.gr ο 69χρονος από την Ιταλία έφτασε στο Ηράκλειο το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα. Προχθές το απόγευμα, συνοδευόμενος από μέλη της συμμορίας (ανάμεσά τους και ένας 57χρονος που φέρεται να είχε ρόλο μεταφραστή), μετέβη στην περιοχή ανάμεσα στις Βούτες και το Πετροκέφαλο (όπου βρισκόταν η γιάφκα), προκειμένου να προβεί στην εκτίμηση της αξίας των αρχαιοτήτων και να κλειστεί το deal.

Τη στιγμή εκείνη έγινε η έφοδος από άνδρες της ΕΚΑΜ, που ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τους κατηγορουμένους.

Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στο Ηράκλειο

eurokinissi

Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στο Ηράκλειο: Μεταξύ των συλληφθέντων και ο διερμηνέας

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 7 άτομα τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στο Ηράκλειο, ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία για ακόμη 2 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και ο διερμηνέας του κυκλώματος.

Έξι από τα άτομα που εμπλέκονται έγιναν τσακωτοί την ώρα της αγοραπωλησίας, μετά από έφοδο των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. σε εξοχική κατοικία, ενώ ο έβδομος εμπλεκόμενος εμφανίστηκε χθες στην αστυνομία.

Πρόκειται για έναν 57χρονο άνδρα στον οποίον αποδίδεται ο ρόλος του διερμηνέα στις συνεννοήσεις των μελών του κυκλώματος με τον Ιταλό επίδοξο αγοραστή των αρχαιοτήτων, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Τα αρχαία προέρχονται από υστερομινωικό νεκροταφείο

Φως γύρω από τα μεγάλης αξίας αρχαία που στόχευαν να πουλήσουν τα μέλη του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας, ρίχνει η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη. Με δηλώσεις της στην ΕΡΤ, τονίζει ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο εκτιμά ότι είναι πιθανόν να προέρχονται, τα περισσότερα εξ’ αυτών τουλάχιστον, από λαθρανασκαφές τις ευρύτερης περιοχής του Αγ. Μύρωνα, στο δυτικό τμήμα του νομού Ηρακλείου.

«Υπάρχει περίπτωση να είναι – κάποια τουλάχιστον από αυτά – από την ευρύτερη περιοχή, στην οποία βρέθηκαν αποθηκευμένα. Από τον Άγιο Μύρωνα, από το δυτικό τμήμα του νομού Ηρακλείου πιθανόν, χωρίς να μπορώ να αποκλείσω να είναι κάποια και από τη Μεσαρά. Είναι η προσωπική μου εκτίμηση με βάση κάποιες από τις φωτογραφίες» αναφέρει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει: «Οι λάρνακες θα δώσουν περισσότερα στοιχεία. Το βέβαιο είναι ότι προέρχονται – διότι τα περισσότερα φαίνεται να ανήκουν στην ίδια εποχή – από υστερομινωικό νεκροταφείο και χρονικά τοποθετούνται γύρω στο 1.400 – 133 πΧ. Είναι τα νεκροταφεία των λαξευτών συνήθως μικρών θολωτών τάφων της Μυκηναϊκής περιόδου που περιλαμβάνουν λάρνακες και τέτοιου είδους κτερίσματα».

Όπως εξήγησε η ίδια: «Το πρώτο μέλημα της Υπηρεσίας είναι να καταγράψει τα αντικείμενα, να κάνει την προκαταρκτική τεκμηρίωση, την οποία χρειάζονται και οι Αρχές για τις περαιτέρω διαδικασίες τους. Η προέλευσή τους θα προκύψει από την αναλυτικότερη μελέτη τους, που θα γίνει όταν αυτά μεταφερθούν στον δικό μας χώρο. Η υπηρεσία θα επιχειρήσει στην συνέχεια, μέσα από τα αρχεία, να κάνει συσχετισμό τους με προηγούμενες υποθέσεις λαθρανασκαφών, γιατί η πρώτη μας εκτίμηση είναι ότι δεν προέρχονται από πρόσφατες λαθραίες εργασίες – δεν θέλω καν να τις χαρακτηρίζω λαθρανασκαφές γιατί είναι πάντα καταστροφές».

Μάλιστα, η κ. Συθιακάκη εκτιμά πως τα ευρήματα, οι επτά λάρνακες και τα 88 αγγεία, πρέπει να ήταν αποθηκευμένα επί μακρό χρονικό διάστημα. «Και συνήθως έτσι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, για να μην διασυνδέονται τα ευρήματα με γνωστές υποθέσεις λαθρανασκαφών που έχουν εντοπιστεί και καταγγελθεί» σημειώνει.

Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στο Ηράκλειο

eurokinissi

Τέλος, εκτιμά ότι «λόγω του όγκου του υλικού δεν είναι απίθανο να προέρχονται από διαφορετικές λαθρανασκαφές, αλλά θα πρέπει να το μελετήσουν οι συνάδελφοι που εξειδικεύονται στην συγκεκριμένη περίοδο. Έχουμε την τύχη να έχουμε εξαιρετικούς συναδέλφους με υψηλού επιπέδου κατάρτιση στην περίοδο αυτή, οι οποίοι έχουν συνδράμει στην ταυτοποίηση και άλλων αρχαιοτήτων από συλλογές του εξωτερικού που έχουν επαναπατριστεί».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ