Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος: 14 δις δολάρια από εγκληματικές δραστηριότητες διακινήθηκαν μέσω bitcoin

Το νέο “υπερόπλο” του Χ. Βουρλιώτη. Το λογισμικό που μπορεί να εντοπίζει από που προέρχονται, τους κατόχους τους, τις διαδρομές που κάνουν.

NEWSROOM
Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος: 14 δις δολάρια από εγκληματικές δραστηριότητες διακινήθηκαν μέσω bitcoin

Σε… αποκρυπτογράφηση των κρυπτονομισμάτων επιχειρεί να οδηγήσει η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με την απόκτηση ενός ειδικού λογισμικού που χρησιμοποιείται από εταιρεία με παρουσία σε 60 χώρες.

Το νέο όπλο που συμφώνησε να αποκτήσει ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης μπορεί να εντοπίζει τη ροή των κρυπτονομισμάτων. Από που προέρχονται, τους κατόχους τους, τις διαδρομές που κάνουν.

Στην απόφαση αυτή, οδηγήθηκε δεδομένου ότι το 0,15% των γνωστών συναλλαγών κρυπτονομισμάτων που πραγματοποιήθηκαν το 2021 ενεπλάκησαν σε παράνομες δραστηριότητες όπως το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, το ξέπλυμα χρήματος και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας , ποσοστό που «μεταφράζεται» σε συνολικά 14 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατόπιν απόφασης και συντονισμένων ενεργειών του προέδρου της, επίτιμου αντεισαγγελέα του  Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, προμηθεύτηκε λογισμικό της αμερικανικής chainalysis, που όπως έγραψε η εφημερίδα www.realnews.gr έχει τη δυνατότητα να χαρτογραφεί εκατοντάδες εκατομμύρια διευθύνσεις πορτοφολιών κρυπτογράφησης σε οντότητες του πραγματικού κόσμου, επιτρέποντας στους χρήστες (κρατικούς φορείς των χωρών που το προμηθεύονται καθώς σε αυτούς βασικά απευθύνεται η Chainalysis) , να εισάγουν οποιαδήποτε διεύθυνση κρυπτογραφικού πορτοφολιού.

Με αυτό τον τρόπο οι χειριστές του συστήματος μπορούν να εντοπίζουν και να αποτρέπουν παράνομες δραστηριότητες στο blockchain , όπως ξέπλυμα χρήματος, χρηματοδότηση τρομοκρατίας, εκμετάλλευση παιδιών και ransomware.

Αποκρυπτογράφηση κρυπτονομισμάτων: Τι προσφέρει το σύστημα

Το συγκεκριμένο λογισμικό σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρείας, έχει συμβάλει στην επίλυση ορισμένων από τις πιο σοβαρές ποινικές υποθέσεις στον κόσμο, όπως στον εντοπισμό bitcoin αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που συνδεόταν με τη μεγαλύτερη online αγορά διακίνησης ναρκωτικών και όπλων στο Dark Web, την Silk Road. Ο εντοπισμός αυτός βοήθησε τις αμερικανικές αρχές και την Europol να φτάσουν στη συνέχεια και στους διαχειριστές της ιστοσελίδας.

Επίσης, την άνοιξη του 2021, « βοήθησε» το FBI στην έρευνα του για το κλείσιμο του μεγαλύτερου αγωγού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ερευνητές πίστευαν τότε ότι η DarkSide, μια ρωσική ομάδα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, ήταν η οργάνωση πίσω από την επίθεση ransomware που είχε παραλύσει την Colonial Pipeline, έναν σημαντικό προμηθευτή βενζίνης στην ανατολική ακτή. Υπό την επίβλεψη του FBI, η Colonial είχε πληρώσει λύτρα συνολικού ύψους 4,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε bitcoin. Για να ανακτήσει τα χρήματα, το FBI έπρεπε να εντοπίσει τα κεφάλαια που μετακινούνταν σε διάφορες διευθύνσεις κρυπτογράφησης. Προκειμένου να το επιτύχει, αξιοποίησε το λογισμικό της Chainalysis.Έτσι οι πράκτορες κατάφεραν να δεσμεύσουν τα εκατομμύρια που δόθηκαν σε λύτρα και να εντοπίσουν τις θυγατρικές της DarkSide.

unsplash

Αποκρυπτογράφηση κρυπτονομισμάτων:  Η εκπαίδευση και η υποστελέχωση

Ήδη ελεγκτές της Αρχής εκπαιδεύονται πάνω στο νέο αυτό λογισμικό του οποίου η χρήση κοστίζει περίπου 30.000 ετησίως, και εκτιμάται ότι από το Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμοι να το λειτουργήσουν, παρέχοντας πληροφορίες και σε άλλους ελεγκτικούς φορείς και Αρχές της χώρας.

Την ίδια ώρα η Αρχή προμηθεύτηκε και νέο πληροφοριακό σύστημα με κονδύλια που αξιοποίησε από την « Κοινωνία της πληροφορίας» και το οποίο έως τον Νοέμβριο θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Η συγκεκριμένη αναβάθμιση εξοπλίζει την Αρχή με επιπλέον όπλα στον «πόλεμο» της κατά της διαφθοράς και της διακίνησης- «λεύκανσης» του μαύρου χρήματος.

Ωστόσο, παρόλο που το έργο της είναι τόσο σημαντικό καθώς η διαφθορά επηρεάζει ακόμη και την δυνατότητα αναβάθμισης της πιστοληπτικής βαθμίδας για τη χώρα μας, η Αρχή « πάσχει» από ανθρώπινο δυναμικό, που είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν όλα τα παραπάνω τεχνολογικά εργαλεία. Σήμερα σε αυτή απασχολούνται λιγότερα από 60 άτομα, όταν οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι 95. Και το σημαντικότερο είναι πως και αυτοί που απασχολούνται δεν είναι μόνιμο, δικό της προσωπικό, αλλά αποσπασμένοι υπάλληλοι από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, μία πρακτική που δεν απαντάται σε σχεδόν καμία από τις περίπου 170 Αρχές που λειτουργούν στον κόσμο.

Συνέπεια αυτής της παροδικότητας των υπαλλήλων της είναι να «σπαταλιέται» ανά τακτά χρονικά διαστήματα πολύτιμος χρόνος στην εκπαίδευση νέων οι οποίοι όμως μετά από λίγο καιρό φεύγουν, με ο,τι αυτό συνεπάγεται, όχι μόνο στην εξέλιξη των ερευνών αλλά και στη χρησιμοποίηση των σημαντικών γνώσεων που αποκτούν για « πρόσωπα και πράγματα». Πληροφορίες δηλαδή που κάποιοι μπορεί όταν αποχωρήσουν να τις χρησιμοποιήσουν προς ιδίο όφελος, κάτι που δύσκολα θα πράξει ένας μόνιμος υπάλληλος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr