Αριθμός – σοκ: Σε εκκρεμότητα 18.423 πιστοποιητικά στο Πρωτοδικείο Αθηνών στο τέλος του 2022
Η αναμονή φτάνει τους 4 μήνες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνδέεται αναπόδραστα με τις ελλείψεις δικαστικών υπαλλήλων - Το πρόβλημα της διαμεσολάβησης και άλλες παθογένειες της Ελληνικής Δικαιοσύνης
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι για τους χρόνους έκδοσης πιστοποιητικών ηλεκτρονικής μορφής στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Με τα οργανικά κενά των δικαστικών υπαλλήλων να είναι μεγάλα -γεγονός που επιτείνει προφανώς το πρόβλημα- αυξάνεται διαρκώς ο χρόνος αναμονής για την έκδοση δικαστικών πιστοποιητικών η οποία από 2,5 μήνες που ήταν μέχρι πρότινος η παλαιότερη εκκρεμότητα κατάθεσης, έφτασε στους 4 μήνες αναμονής.
Κενά δικαστικών υπαλλήλων: Αριθμοί
Όπως περιγράφει ο πρόεδρος της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, Δημ. Βερβεσός, ένα μεγάλο ζήτημα που επιτείνει τις παθογένειες είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή ότι υφίστανται σημαντικά οργανικά κενά δικαστικών υπαλλήλων που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών.
Μεγάλος αριθμός οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων παραμένουν κενές, ενώ η αναλογία των θέσεων με εκείνες των δικαστικών λειτουργών (σε πολλούς δικαστικούς σχηματισμούς μικρότερη από 1:1), υπολείπεται αισθητά του μέσου όρου των κρατών-μελών της ΕΕ (3,9).
Κατά τον κ. Βερβεσό, είναι προφανές ότι η πρόσφατη προκήρυξη για την κάλυψη 311 θέσεων, που θα καλυφθούν μετά την πραγματοποίηση της 6μηνης εκπαίδευσης όσων επιλεγούν πόρρω απέχει από τη λυσιτελή αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πρωτοδικείο Αθηνών: Καθυστερήσεις
Αποτέλεσμα είναι να παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις στη χορήγηση πιστοποιητικών, που φθάνει τους 4 μήνες.
Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αθηνών, τέλους 2022, εκκρεμούσαν 18423 πιστοποιητικά:
-1476 πιστοποιητικά φερεγγυότητας φυσικών προσώπων
-2620 πιστοποιητικά φερεγγυότητας νομικών προσώπων
-1218 πιστοποιητικά περί μη καταθέσεις ένδικων μέσων
-3551 πιστοποιητικά περί μη καταθέσεις αγωγής αμφισβήτησης κληρονομικού δικαιώματος
-9385 πιστοποιητικά περί μη δημοσίευσης διαθήκης και
-173 πιστοποιητικά περί μη καταθέσεις αγωγής προσβολής αρχαιρεσιών σωματείου
Η διαμεσολάβηση
Παράλληλα ως μείζων πρόβλημα στη Δικαιοσύνη, εμφανίζεται το γεγονός ότι η Διαμεσολάβηση όπως έχει θεσμοθετηθεί, δεν οδηγεί, σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, σε επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, που αφορούν τα έτη 2020 και 2021, σε ΥΑΣ υπήχθησαν:
-9.148 υποθέσεις πανελλαδικά.
-Από αυτές μόνο 625 κατέληξαν σε πλήρη συμφωνία (ήτοι ποσοστό 6.82%),
-ενώ σε μερική συμφωνία κατέληξαν 73 (ήτοι συνολικά 7.63%).
-Από τις υποθέσεις αυτές 371 αφορούσαν υποθέσεις οικογενειακού δικαίου (53,15%)
-και 327 ήταν λοιπών αντικειμένων.
Αντίθετα, σε εκούσια διαμεσολάβηση
-υπήχθησαν 1208 υποθέσεις το 2021 και 622 το 2020.
-Το 2021 επιτεύχθηκε συμφωνία σε 1002 εξ αυτών (82,9%), ενώ
-το 2020 επιτεύχθηκε συμφωνία σε 539 (86,65%).
Από αυτές οι υποθέσεις οικογενειακού δικαίου αναλογούν στο 52,6% των υποθέσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
“Κόμμα Κασιδιάρη”: Στο μικροσκόπιο του Πειθαρχικού Συμβουλίου τα μηνύματα που στέλνει μέσα από τις φυλακές ο καταδικασθείς του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής “Πόλεμος” ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΝΔ για την υπόθεση Γεωργούλη: “Η αθλιότητα της ΝΔ δεν έχει όριο” λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- “ΝΔ: “Στον ΣΥΡΙΖΑ η υποκρισία αποτελεί ταυτοτικό του στοιχείο” Παρέμειναν προσωρινά κρατούμενοι επί 3,5 έτη – Χρειάστηκαν πάνω από άλλα 2 χρόνια για να κριθεί από το Δικαστήριο η νομιμότητα της κράτησης Μητσοτάκης: “Το Σάββατο 22 Απριλίου κλείνει η Βουλή και ξεκινά η προεκλογική περίοδος” – ΒΙΝΤΕΟΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr