Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Δημ. Βερβεσός : «Οι αγώνες μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημ. Βερβεσός : «Οι αγώνες μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα»

Η χώρα διέρχεται μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση, η οποία έχει δυσμενείς συνέπειες στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Και η έκταση των συνεπειών αυτών θα εξαρτηθεί από τη διάρκειά της.

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, οι δικηγόροι δοκιμάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο, καθώς εκ του νόμου έχει ανασταλεί η λειτουργία των Δικαστηρίων, των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν, οι δικαστικοί επιμελητές απείχαν  και έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων των πολιτών, που κατ’ αποτέλεσμα, δεν επιτρέπουν δικαστικές αλλά ούτε και εξώδικες εργασίες.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση της λήψης των αναγκαίων μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας και των πληττόμενων κλάδων και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.  Το δικηγορικό σώμα, μέσα από τη συντεταγμένη δράση των συλλογικών του οργάνων,  ζήτησε  από την Κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας από τη διάδοση του κοροναϊού στους χώρους των δικαστηρίων, όπουσυγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός δικηγόρων, δικαστών, υπαλλήλων και πολιτών και ταυτόχρονα  να λάβει τα κατάλληλα μέτρα στήριξης του κλάδου, με όρους αξιοπρέπειας για το δικηγορικό σώμα και ισότητας έναντι των λοιπών πληττομένων  επαγγελματιών.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας ότι οι δικηγόροι πλήττονται ευθέως από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, που έχουν οδηγήσει σε ουσιαστική παύση άσκησης του επαγγέλματός τους, δεδομένου ότι δεν νοείται άσκηση δικηγορίας χωρίς τη λειτουργία των δικαστηρίων, ενέταξε τους δικηγόρους στους πληττόμενους κλάδους και στα μέτρα στήριξης, που κατά δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού ισχύουν για όλους τους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση, στη συνέχεια, αιφνίδια και αδικαιολόγητα, εξαίρεσε τους δικηγόρους από μέτρα στήριξης, όπως η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και η μείωση του μισθώματος της επαγγελματικής τους στέγης, τα οποία χορηγούνται στους λοιπούς επαγγελματίες και μάλιστα χωρίς την θέσπιση κριτηρίων.

Μπροστά στην ομόθυμη αντίδραση του δικηγορικού σώματος, η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να κάμψει τις αντιδράσεις, προχώρησε σε μία περαιτέρω πρόκληση έναντι του δικηγορικού σώματος, προτείνοντας αντί της χορήγησης του επιδόματος, επιταγή κατάρτισης, μέσω εκπαιδευτικού προγράμματος του ΕΣΠΑ.

Η αντίδραση του δικηγορικού σώματος ήταν δεδομένη μπροστά στην κυβερνητική αυτή πρόκληση. Οι δικηγόροι δεν επαιτούν. Απαιτούν τον σεβασμό του θεσμικού τους ρόλου στην απονομή της δικαιοσύνης και τη λειτουργία της δημοκρατίας, που προϋποθέτει αξιοπρεπείς και ανεξάρτητους δικηγόρους. Και βέβαια ίση μεταχείριση με τους λοιπούς πληττόμενους κλάδους.

Αποτέλεσμα της καθολικής και έντονης αντίδρασηςκατά της κυβέρνησης ήταν μια περαιτέρω αναδίπλωσή της, με την εξαγγελία της καταβολής του επιδόματος των 800 ευρώ για τον μήνα Μάιο.

Η εξαγγελία αυτή της κυβέρνησης δεν ικανοποιεί το δικηγορικό σώμα το οποίο ζητά την άμεση οικονομική του στήριξη με την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ για τον μήνα Μάρτιο και Απρίλιο, παρά την εκ των υστέρων αναγνώριση της κυβέρνησης για την ανάγκη οικονομικής τουστήριξης με την καταβολή του επιδόματος για τον μήνα Μάιο καιτην αποσαφήνιση για την αναστολή της καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και την έκπτωση του 25% σε περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, όπως και του συμψηφισμού του 25% του ΦΠΑ με μελλοντικές οφειλές.

Η Συντονιστική Επιτροπή στη χθεσινή της συνεδρίαση επανέλαβε τη σταθερή θέση ότι βασικό μας αίτημα ήταν και παραμένει η άμεση οικονομική ενίσχυση με την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ, ενώ η κυβερνητική πρόταση για οικονομική στήριξη του κλάδου μέσω των επιταγών κατάρτισης δεν μας ικανοποιεί και επιστρέψαμε πάλι ως μη αποδεκτή την πρόταση για τα επιταγές τηλεκατάρτισης.

Παράλληλα, το σώμα έθεσε ένα σαφές διεκδικητικό πλαίσιο, ζητώντας την υπαγωγή των δικηγόρων, ως πληττομένου κλάδου, στο καθεστώς μείωσης μισθώματος επαγγελματικής στέγης, την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος, την κατάργηση προκαταβολής φόρου του προσεχούς έτους, την άμεση ενεργοποίηση και καταβολή του βοηθήματος ανεργίας από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ Δικηγόρων, που έχει συγκροτηθεί με χρήματα των δικηγόρων από το 2011, την άμεση καταβολή των οφειλομένων του Δημοσίου προς τους δικηγόρους, ιδίως τις οφειλές του ΤΑΧΔΙΚ από τη νομική βοήθεια, τις οφειλές των φορέων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα προς συνεργαζόμενους δικηγόρους και τις οφειλές από παροχές σε είδος και χρήμα του  ΕΦΚΑ, παρελθόντων ετών και την κατ’ εξαίρεση χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα είσπραξης των οφειλομένων από φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα. Οι θέσεις αυτές είναι πάγιες και αδιαπραγμάτευτες.

Είναι γνωστό ότι εντός των κόλπων του σώματος εκφράζεται μια δίκαιη αγανάκτηση, πρωτίστως απέναντι στις κυβερνητικές ανακολουθίες, καθώς ένας ολόκληρος κλάδος, σκληρά εργαζόμενος για το βιοπορισμό του, κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς δίχτυ προστασίας τις κρίσιμες τούτες στιγμές. Οι συνάδελφοι αισθάνονται δικαιολογημένα ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, που αφήνονται «στη μοίρα τους» τη στιγμή της μέγιστης ανάγκης. Αντί χρημάτων λαμβάνουν υποσχέσεις και «κούφια λόγια». Οι σκέψεις αυτές εκφράζουν το σύνολο σχεδόν του σώματος.

Από την άλλη πλευρά όμως, δεν πρέπει να υιοθετούνται λογικές του «όλα ή τίποτα», οι οποίες στο παρελθόν έχουν τραυματίσει ανεξίτηλα το σώμα (ΦΠΑ,  υποχρεωτική παράσταση στα συμβόλαια κ.ο.κ.). Απαιτείται επιμονή και ρεαλισμός. Η κρίση, με τα σημερινά δεδομένα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα έχει διάρκεια σίγουρα και το Μάιο.  Ο αγώνας μας, λοιπόν, είναι αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας. Παραμένουμε σταθεροί στα αιτήματά μας, με αταλάντευτο δυναμισμό. Πρέπει, όμως, παράλληλα να αναγνωρίσουμε ότι ο αγώνας για την επιβίωσή μας, θα αποτελείται από περισσότερα βήματα, και περισσότερες, ίσως, δοκιμασίες. Ασφαλώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι που δεν λαμβάνουμε τώρα όπως θα έπρεπε τα 800€ και για το λόγο αυτό συνεχίζουμε να διεκδικούμε την άμεση καταβολή τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε το δικαίωμα να λάβουμε το κρατικό επίδομα σε δεύτερο χρόνο, παροχή η οποία μέχρι χθες δεν υπήρχε, ούτε καν σε επίπεδο εξαγγελίας.

Για το λόγο αυτό, έχουμε χρέος απέναντι στο σώμα να προχωρήσουμε ενωμένοι στον υπαρξιακό μας αγώνα για επιβίωση και αξιοπρέπεια. Θα κλιμακώσουμε την αντίδρασή μας απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια θεσμικής απαξίωσης, ενεργώντας, όπως λέει ο ποιητής, «με λογισμό και μ’ όνειρο» και με γνώμονα το συμφέρον και τις ανάγκες του κλάδου. Δεν συμβιβαζόμαστε. Δεν υποχωρούμε. Συνεχίζουμε.

Δημήτρης Βερβεσός

 

Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων

Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ