Ασκούμενοι δικηγόροι μέσω ΕΣΠΑ: Καταγγέλλουν ότι μένουν χωρίς άδειες και με αβέβαιο καθεστώς απασχόλησης στα δικηγορικά γραφεία – ΦΩΤΟ
Προχώρησαν σε κινητοποίηση έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Για μία ακόμη φορά εξέπεμψαν κραυγή αγωνίας για τον τρόπο που εφαρμόζεται το πρόγραμμα.
Αδιέξοδο διακρίνουν οι 500 ασκούμενοι δικηγόροι στα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες της χώρας μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, καθώς παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις και τα ψηφίσματά τους τα προβλήματα στην απασχόλησή τους δεν έχουν επιλυθεί.
Για το λόγο αυτό προχώρησαν την Πέμπτη σε κινητοποίηση έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Τους ασκούμενους στήριξαν τόσο ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής, νέοι δικηγόροι και ασκούμενοι εκτός δικαστηρίων, όσο και η Εναλλακτική Πρωτοβουλία, ο Σύλλογος των Δικαστικών Υπαλλήλων και η Πρωτοβουλία για τη σύσταση Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων.
«Είναι ένα σπουδαίο βήμα αναγνώρισης των προβλημάτων και προσπάθειας επίλυσης τους. Θα συνεχίσουμε για τη διεκδίκηση αδειών, όπως και την εξακρίβωση του καθεστώτος συνέχισης του προγράμματος εκτός δικαστηρίων (δικηγορικά γραφεία, εταιρείες) με την νέα συνέλευση μας στις επόμενες μέρες. Ευχαριστούμε όσους μας στήριξαν και τους καλούμε να συνεχίσουν δίπλα μας» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
Όπως έγραψε το dikastiko.gr οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ είχαν παραμείνει για μεγάλο διάστημα απλήρωτοι.
Ασκούμενοι δικηγόροι: “Βιώνουμε εκμετάλλευση αλλά και εμπαιγμό” έχουν καταγγείλει
Στη συνέχεια με νέο ψήφισμά τους είχαν θίξει τα ζητήματα του καθεστώτος απασχόλησης με κυρίαρχο το γεγονός πως δεν προβλέπεται από τη σύμβασή της να λαμβάνουν άδεια, παρά το γεγονός ότι ασκούν τα ίδια καθήκοντα με τους εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους.
Το δεύτερο μείζον θέμα στο οποίο είχαν αναφερθεί είναι πως δεν έχουν «καμία απολύτως ενημέρωση για το επόμενο 6μηνο στάδιο άσκησης σε δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες και ιδίως για τα κριτήρια και τον τρόπο επιλογής».
Σύμφωνα με όσα επεσήμαιναν ήδη από τις αρχές Μαΐου «ως ασκούμενοι των δικαστικών και εισαγγελικών υπηρεσιών της χώρας, απασχολούμαστε σε καθήκοντα γραμματειακής φύσεως χωρίς καμία ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τους δικαστικούς υπαλλήλους. Αυτή η ομοιότητα καθηκόντων, για λόγους ισότητας, θα έπρεπε να συνεπάγεται όμοια μεταχείριση τουλάχιστον ως προς το θεμελιώδες και αναφαίρετο δικαίωμά στην άδεια. Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε παροχές αυτονόητες για οποιονδήποτε εργάζεται με αντίστοιχους όρους με εμάς».
Όπως ανέφεραν «από την πρώτη στιγμή, βιώσαμε την εκμετάλλευση αλλά και τον εμπαιγμό από το Υπουργείο και τους συναρμόδιους φορείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την πρώτη περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, παρά τις συμβατικές δεσμεύσεις, παρά τις προφορικές δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις, καταλήξαμε να είμαστε έως και τέσσερις μήνες απλήρωτοι! Χρειάστηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις με ευρεία δημοσιότητα και πολλαπλές πιέσεις ώστε οι αρμόδιοι να καταλήξουν να μας καταβάλουν τα δεδουλευμένα μας, για να μπορέσουμε με καθυστέρηση να καλύψουμε τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες για τη διαβίωσή μας».
Και κατέληγαν: «Ακόμη και σήμερα όμως, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε σειρά προβλημάτων τα οποία παραμένουν άλυτα, αν και είναι τεχνικά εύκολο να διευθετηθούν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νομικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις στην Ελλάδα: Πότε επιβάλλεται κάθειρξη έως 10 έτη – Οι προϋποθέσεις Γυναικοκτονία στο Κουκάκι: Απολογείται την Τετάρτη ο 55χρονος – Εμφανίστηκε αμετανόητος – Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ – BINTEO Θλίψη στο νομικό κόσμο: Πέθανε ο γνωστός ποινικολόγος Γιάννης Διαμαντής – Συγκίνηση στην κηδεία του – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ Αυγουλάς για καταδίκη οδηγού ταξί που αρνήθηκε να επιβιβάσει τυφλή: “Στέρησε πολλά συνταγματικά δικαιώματα με τη βίαιη αυτή πράξη” – ΒΙΝΤΕΟΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr