Ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι: Απαιτείται γενναία νομοθετική πρωτοβουλία για τα “κόκκινα δάνεια”

Τα ερωτήματα που θέτουν για την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου σχετικά με τα funds.

NEWSROOM
Ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι: Απαιτείται γενναία νομοθετική πρωτοβουλία για τα “κόκκινα δάνεια”

Έτοιμοι να βρεθούν στο πλευρό των ευάλωτων νοικοκυριών δηλώνουν οι ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι, που θέτουν σειρά ερωτημάτων για την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς και τη νομιμοποίηση των funds, καθώς «είναι κρίσιμα και χρήζουν απάντησης, ιδίως σε μία εποχή που η εμπιστοσύνη του πολίτη στην Δικαιοσύνη ολοένα και μειώνεται».

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών δηλώνει πως διαχρονικά δρα και λειτουργεί με γνώμονα την διασφάλιση του κύρους και του ρόλου της Δικαιοσύνης και, ως εκ τούτου, επιδιώκει τη διαρκή συνεργασία με τα Δικαστήρια και τις δικαστικές ενώσεις.

Για το λόγο αυτό αναφέρει πως «σέβεται, λοιπόν, απόλυτα τη νομολογία των Δικαστηρίων τα οποία είναι τα μόνα αρμόδια όργανα να αποφαίνονται επί των υποθέσεων που εισάγονται σε αυτά» και για το λόγο αυτό δεν σχολιάζει το κείμενο της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τη νομιμοποίηση των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (funds) για τη διενέργεια δικονομικών πράξεων σε βάρος των δανειοληπτών.

freepik

Ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι: Τα ερωτήματα για την ταχύτητα έκδοσης απόφασης

Ωστόσο, η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων δεν παραλείπει να θέσει μία σειρά ερωτημάτων μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. «Προκαλούνται σημαντικά ερωτήματα: 1) Πώς και γιατί διέρρευσε το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου; 2) Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων επί αναιρέσεων εκδίδεται χρόνια μετά την συζήτηση και για τη συγκεκριμένη απόφαση αρκούσαν 14 μόλις ημέρες;» σημειώνεται.

«Τα ως άνω ερωτήματα είναι κρίσιμα και χρήζουν απάντησης, ιδίως σε μία εποχή που η εμπιστοσύνη του πολίτη στην Δικαιοσύνη ολοένα και μειώνεται. Πέραν τούτου, όμως, είναι και πλήρως αντίθετο στο νομικό μας πολιτισμό, η κρίση του φυσικού δικαστή να επιχειρείται να επηρεάζεται από μία διαρροή, ιδίως σε τέτοιου είδους υποθέσεις που εκδικάζονται καθημερινά στα δικαστήρια της χώρας» λένε οι ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι.

Ωστόσο, τονίζουν πως «είμαστε βέβαιοι ότι ο φυσικός δικαστής θα κρίνει ελεύθερα και επί του κρινόμενου θέματος όπως το έπραττε έως και σήμερα με μοναδικό γνώμονα το Σύνταγμα και τους Νόμους. Υπενθυμίζουμε δε ότι Δικαστές όπως οι κύριοι Τερτσέτης και Πολυζωίδης υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν».

Freepik

Ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι: Η ανάγκη νομοθετικής πρωτοβουλίας

Η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών υποστηρίζει πως «είναι προφανές ότι ένα υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα, όπως αυτό των κόκκινων δανείων δεν επιλύεται με δικονομικούς ισχυρισμούς, αλλά με μία γενναία νομοθετική πρωτοβουλία».

Όπως, μάλιστα, επισημαίνουν «ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης και νέα γενιά δικηγόρων καλούμαστε να υπερασπιστούμε τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας και τα ευάλωτα νοικοκυριά» και στο πλαίσιο αυτό δηλώνουν ότι «είμαστε διαθέσιμοι και ότι μπορούμε να προσφέρουμε με την επιστημονική μας κατάρτιση σε οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία καθώς και ότι θα παρακολουθήσουμε τις πρωτοβουλίες των επιστημονικών συλλόγων και θα συμβάλουμε από τη δική μας θέση».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr