Αυτή είναι η διάταξη για ειδικό ποινικό μητρώο κακοποιητών ανηλίκων, παιδοβιαστές και δράστες ενδοοικογενιακής βίας
Όλα τα αδικήματα σε βάρος παιδιών (δολοφονίες , σωματικές βλάβες, βιασμός , κακοποίηση κλπ) θα εγγράφονται πλέον στο ποινικό μητρώο όχι όταν θα καταστεί αμετάκλητη η υπόθεση αλλά από την έναρξή της (πιθανόν στην πρωτόδικη καταδίκη).
Στη σύσταση ειδικού ποινικού μητρώου για τα αδικήματα σε βάρος παιδιών, προχωρεί η κυβέρνηση, όπως είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr . Η επίμαχη διάταξη (στοιχεία δελτίων ποινικού μητρώου – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 569 ΚΠΔ) περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο ενσωματώνεται στην εθνική έννομη τάξη η Οδηγία (ΕΕ) 2019/884 ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου.
Τι σημαίνει
Ουσιαστικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως είχε πει δια του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Κώτσηρα, φέρνει ειδική διάταξη ως προσπάθεια αντιμετώπισης των αλλεπάλληλων φαινομένων σεξουαλικής βίας και κακοποίησης σε βάρος ανηλίκων (πολλές φορές από υπότροπους) μέσω της οποίας θα εγγράφεται η ποινική διαδικασία σε βάρος ενός “κακοποιητή ανηλίκων” απο την έναρξή της κι όχι πλέον όταν καταστεί αμετάκλητη. Με αυτό τον τρόπο π.χ εργοδότες θα γνωρίζουν την ποινική του εμπλοκή ή το παρελθόν, ώστε να μην προσλαμβάνεται σε εργασίες που έχουν σχέση με παιδιά.
Ενδεικτικά αναφέρεται : “…κάθε ποινική δίωξη που ασκείται, καθώς και το δικονομικό της στάδιο, για τα εγκλήματα που προβλέπονται στα άρθρα 299, 306, 312, 323Α, 324, στο 19ο Κεφάλαιο του Ειδικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα [ν. 4619/2019 (Α’ 95)] και στον ν. 3500/2006 (Α’ 232) για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, όταν τα εγκλήματα της παρούσας περίπτωσης στρέφονται σε βάρος ανηλίκου, μέχρι την αμετάκλητη εκδίκαση της υπόθεσης.».
Τα αδικήματα
Στο ειδικό σκέλος Ποινικού Μητρώου θα εγγράφονται τα εγκλήματα που προβλέπονται στα άρθρα:
-299 (ανθρωποκτονία με πρόθεση), 306 (έκθεση σε κίνδυνο), 312 (σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου ατόμου), 323 Α (εμπορία ανθρώπων), 324 (αρπαγή ανηλίκων), στο 19ο Κεφάλαιο του Ειδικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα [ν. 4619/2019 (Α’ 95)] που αφορά εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής καθώς και στον ν. 3500/2006 (Α’ 232) για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, όταν τα εγκλήματα αυτά στρέφονται σε βάρος ανηλίκου.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης “σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι η περαιτέρω προστασία της ανηλικότητας, όταν προσβάλλονται τα έννομα αγαθά της γενετήσιας ελευθερίας, της προσωπικής ελευθερίας, της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας. Η πρόβλεψη ειδικού σκέλους στο ποινικό μητρώο για τα ανωτέρω αδικήματα δημιουργεί κατ’ ουσίαν μία βάση δεδομένων, η οποία παρέχει περαιτέρω εγγυήσεις προστασίας της ανηλικότητας, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που το αντικείμενό τους άπτεται της προστασίας, φροντίδας, περίθαλψης και εκπαίδευσης των ανηλίκων. Η διάταξη αυτή αποτελεί εναρμόνιση με το άρθρο 5 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης (Σύμβαση Lanzarote) η οποία έχει κυρωθεί από τη χώρα μας με τον ν. 3727/2008(ΦΕΚ 257/A'/18-12-2008)’.
Ενσωμάτωση Οδηγίας (ΕΕ) 2019/884
Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στην εθνική έννομη τάξη της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/884, με τις νέες διατάξεις διευκολύνεται η ανταλλαγή πληροφοριών που προέρχονται από Ποινικά Μητρώα μεταξύ των αρμόδιων Αρχών των κρατών μελών με αποτελεσματικό, ταχύ και ακριβή τρόπο. Επίσης, επιδιώκεται η ταυτοποίηση των καταδικασθέντων υπηκόων τρίτων χωρών και των ανιθαγενών, ώστε να επιτρέπεται η ταυτοποίηση από τα κράτη μέλη που διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με προηγούμενες καταδίκες τους. Επιπλέον, εξυπηρετείται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων στην Ε.Ε. και η λήψη κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και ιδίως του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Ειδικότερα, με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης λαμβάνονται – σύμφωνα με την Οδηγία- τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι καταδίκες συνοδεύονται από πληροφορίες σχετικά με την ιθαγένεια, ή τις ιθαγένειες, του καταδικασθέντος προσώπου, στο μέτρο που τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους τις πληροφορίες αυτές. Παράλληλα, με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου :
α) εισάγονται διαδικασίες απάντησης σε αιτήσεις πληροφοριών,
β) εξασφαλίζεται ότι κάθε απόσπασμα ποινικού μητρώου που ζητείται από υπήκοο τρίτης χώρας συμπληρώνεται κατά περίπτωση με πληροφορίες από άλλα κράτη μέλη και
γ) προβλέπονται οι απαραίτητες τεχνικές αλλαγές για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υποκλοπές: Μήνυση στον Άρειο Πάγο κατέθεσε η Όλγα Γεροβασίλη – “Έχει στηθεί δίκτυο κατασκοπείας με επίκεντρο συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό” Αυτά είναι τα μέλη της πρώτης Επιτροπής Δικαστικών Στατιστικών (JustStat) στην Ελλάδα: Πρόεδρος ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Κων/νος Κουσούλης Το Δημόσιο αποζημιώνει με 5.000 ευρώ τον Α. Λυκουρέζο για δηλώσεις της Κ. Παπακώστα το 2019 – “Παρότρυναν” το κοινό να πιστέψει στην ενοχή του, λέει το Δικαστήριο Κ. Τσιάρας: Άμεσα πρωτοβουλία για θεσμική θωράκιση από χρήση παράνομων λογισμικών παρακολούθησηςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr