Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αυτοκτονία κρατούμενης στον Κορυδαλλό – Ενώπιον ανακριτή οι δύο υπαρχιφύλακες – Τι δηλώνει στο dikastiko.gr o δικηγόρος τους Δ. Γκαβέλας

Στον ανακριτή οι δύο υπαρχιφύλακες του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού που κατηγορούνται για το κακούργημα της έκθεσης σε θανατηφόρο βλάβη σχετικά με την αυτοκτονία νεαρής κρατούμενης - Την υπόθεση αποκάλυψε χθες το dikastiko.gr

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αυτοκτονία κρατούμενης στον Κορυδαλλό – Ενώπιον ανακριτή οι δύο υπαρχιφύλακες – Τι δηλώνει στο dikastiko.gr o δικηγόρος τους Δ. Γκαβέλας EUROKINISSI

Ενώπιον ανακριτή οδηγούνται σήμερα το μεσημέρι (29/10) οι δύο υπαρχιφύλακες που κατηγορούνται για το κακούργημα της έκθεσης σε θανατηφόρο βλάβη σχετικά με την αυτοκτονία 22χρονης  κρατούμενης στον χώρο του Νοσοκομείου το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Την υπόθεση αποκάλυψε χθες το dikastiko.gr, σημειώνοντας ότι το χρονικό τηςδημιουργεί ερωτήματα καθώς οι δύο υπαρχιφύλακες, που οδηγούνται αύριο (29/10) ενώπιον ανακριτή φέρονται να μην έχουν υποπέσει σε κανένα παράπτωμα του Σωφρονιστικού Κώδικα ή της νομοθεσίας.

Δ. Γκαβέλας: «Ουσία αβάσιμη η δίωξη»

Ο δικηγόρος των δύο κατηγορούμενων, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγόρων, δήλωσε σήμερα στο dikastiko.gr:

«Η δίωξη σε βάρος των δύο σωφρονιστικών για την αξιόποινη πράξη της θανατηφόρου έκθεσης προϋποθέτει παράλειψή τους να βοηθήσουν ένα αβοήθητο πρόσωπο και σχετικό δόλο. Από τη σωφρονιστική νομοθεσία δεν προκύπτει κάποιο καθήκον που παρέλειψαν και φυσικά δεν ανιχνεύεται δόλος. Ως εκ τούτου η δίωξη τυγχάνει ουσία αβάσιμη και δυστυχώς θα απομείνει ο στιγματισμός της άδικης απόδοσης κατηγορίας»

Ποινική δίωξη σε υπαρχιφύλακες: Το χρονικό της υπόθεσης

Η 22χρονη κρατούμενη, ελληνικής καταγωγής, μετήχθη το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης από τις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού στο Νοσοκομείο των Φυλακών, όπου κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Την ίδια μέρα μεταφέρθηκε στο Δρομοκαΐτειο, απ’ όπου όμως της δόθηκε εξιτήριο την ίδια μέρα και επέστρεψε στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού.

Περίπου στις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής η κρατούμενη μετήχθη για δεύτερη φορά από τις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού στο Νοσοκομείο Κρατουμένων. Από το νοσοκομείο δόθηκε εκ νέου εντολή να μεταφερθεί σε εξωτερικό νοσοκομείο για επανεκτίμηση της κατάστασής της.

Ωστόσο, η μεταγωγή αυτή δεν πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, με αποτέλεσμα η κρατούμενη να παραμείνει νοσηλευόμενη στο νοσοκομείο της φυλακής. Υπεύθυνος το βράδυ της Παρασκευής ήταν ο βραδινός υπαρχιφύλακας, ο οποίος στις 22:30 το βράδυ της Παρασκευής τη βρήκε νεκρή.

Άμεσα ο υπαρχιφύλακας κάλεσε τον γιατρό βάρδιας, ο οποίος προσπάθησε να επαναφέρει την κρατούμενη στη ζωή μέσω ΚΑΡΠΑ αλλά δεν τα κατάφερε. Όπως διαπιστώθηκε, η κρατούμενη κρεμάστηκε με κορδόνι του παντελονιού της φόρμας της.

Η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Πειραιά ζήτησε τη σύλληψη των δύο υπαρχιφυλάκων του νοσοκομείου (απογευματινού της Πέμπτης και βραδινού Παρασκευής) με το σκεπτικό ότι είναι υπαίτιοι για τον θάνατο της κρατούμενης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr, στην κρατούμενη είχε γίνει ο προβλεπόμενος έλεγχος και είχε διαπιστωθεί ότι δεν έφερε αιχμηρά αντικείμενα ή παράνομες ουσίες (π.χ. ναρκωτικά και οινοπνευματώδη), ενώ σε κανέναν κρατούμενο δεν αφαιρούνται κορδόνια (από φόρμες ή παπούτσια) καθώς κάτι τέτοιο φαίνεται ότι δεν προβλέπεται, όπως αναφέρουν συνάδελφοί τους.

Σπ. Καρακίτσος: «Οι εργαζόμενοι στις Φυλακές δεν θα παίξουμε τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου»

Ο Σπύρος Καρακίτσος, πρώην πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, δήλωσε στο dikastiko.gr:

ΒΟΥΛΗ TV

«Στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, του οποίου πριν λίγα χρόνια αλλάξανε απλά την ταμπέλα και το μετονόμασαν σε Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού, δεν υφίσταται και δεν υπάρχει θάλαμος αυξημένης φροντίδας ή νοσηλείας.

Πουθενά και σε κανέναν Νόμο και στον Σωφρονιστικό Κώδικα δεν αναφέρεται ότι οι κρατούμενοι στις Ελληνικές Φυλακές πρέπει να μην έχουν τα κορδόνια στις φόρμες ή στον ατομικό τους ρουχισμό και ότι πρέπει κατά την εισαγωγή τους να αφαιρούνται από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού δεν υφίσταται και δεν υπάρχει ειδικός εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας.

Στις Ελληνικές Φυλακές δεν υφίσταται και δεν υπάρχει ψυχιατρικό τμήμα για την κράτηση γυναικών κρατουμένων. Γι’ αυτά και για πολλά άλλα ΔΕΝ φταίνε οι εργαζόμενοι μέσα στις Φυλακές. Φταίει η Πολιτεία που δεν έχει μεριμνήσει για όλα τα παραπάνω και για πολλά περισσότερα. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όφειλε και οφείλει να προστατεύσει κρατούμενους και εργαζόμενους.

Η σύλληψη και η κράτηση δύο συναδέλφων μας ως υπόπτων για έκθεση σε θανατηφόρο βλάβη για την τραγική αυτοκτονία της κρατούμενης στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, ενώ η κρατούμενη είχε προηγουμένως μεταχθεί και εξεταστεί σε εξωτερικό νοσοκομείο και πήρε εξιτήριο από εκεί, μας φαίνεται άδικη και η αλήθεια θα αποδειχτεί στη Δικαιοσύνη. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι στις Φυλακές για τα λάθη του ίδιου του σωφρονιστικού συστήματος. Δεν θα παίξουμε τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ