Αυξήσεις και βουλευτικών συντάξεων φέρνει(;) η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου – 10 έως 30% πάνω οι συντάξεις των δικαστών – Ποιους αφορά η απόφαση

Η απόφαση δεν αποκλείεται να ανοίγει και θέμα καταβολής δώρων και επιδομάτων στους δικαστές, ενώ θεωρείται απίθανο να δοθούν αναδρομικά. Ενδεχομένως η απόφαση συμπαρασύρει και τις συντάξεις των βουλευτών που θεμελίωσαν δικαίωμα έως το 2013 – Κόβει τη συζήτηση το Υπουργείο Οικονομικών;

NEWSROOM
Αυξήσεις και βουλευτικών συντάξεων φέρνει(;) η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου – 10 έως 30% πάνω οι συντάξεις των δικαστών – Ποιους αφορά η απόφαση

Ζήτημα αύξησης των συντάξεων και των συνταξιούχων βουλευτών θέτει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με βάση την οποία οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, με άλλα λόγια προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί πριν το νόμο 4093/2012. Συγκεκριμένα η απόφαση αυτή ανοίγει ζήτημα και για τους συνταξιούχους βουλευτές καθώς ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν αιτήσεις για την καταβολή διαφορών από βουλευτικές αποζημιώσεις και αναμένεται να καταθέσουν αγωγές στα Διοικητικά Δικαστήρια, διεκδικώντας και αυτοί (πιθανόν και αναδρομικά) τις διαφορές των συντάξεών τους.

Σύμφωνα με την συνταγματική πρόβλεψη οι αυξήσεις στις συντάξεις του ενός πυλώνα συμπαρασύρουν τον άλλο, όμως αυτό αφορά μόνο όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως το 2013 (βουλευτική περίοδος 2021-15). Κι αυτο γιατί τότε ως γνωστόν καταργήθηκε η βουλευτική σύνταξη και οι βουλευτές συνταξιοδοτούνται από το επάγγελμά τους.

Αυξήσεις και δώρα 

Η απόφαση φέρνει σημαντικές αυξήσεις που (ανάλογα με την κυβερνητική απόφαση) μπορεί να φτάσει κατ΄ελάχιστον 10% και στο υψηλότερο ενδεχόμενο το 30% , στις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών της χώρας προκαλώντας ταυτόχρονα έναν ακόμα δημοσιονομικό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Περιμένοντας την ανάγνωση του πλήρους σκεπτικού της απόφασης, το κυβερνητικό επιτελείο θα κληθεί να αποφασίσει αν θα κάνει πράξη τον περιλάλητο σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις, κάτι όμως που τηρήθηκε εν μέρει στις περιπτώσεις των αναδρομικών των λοιπών συνταξιούχων της χώρας. 

Η απόφαση άλλωστε, με αυτό ακριβώς καταπιάστηκε. Την άρνηση της διοίκησης- πολιτείας να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Μισθοδικείου και να επαναφέρει τις συντάξεις των δικαστών σε επίπεδα αναπλήρωσης άνω του 50% του εν ενεργεία δικαστή, όπως είναι σήμερα.

Freepik

Η διαρροή

Πάντως με την ανακίνηση του θέματος το Υπουργείο Οικονομικών με μια διαρροή ανέφερε πως “είναι πρόωρο να γίνει επίσημη τοποθέτηση καθώς δεν είναι στη διάθεσή μας αυτό καθ’ αυτό το κείμενο της απόφασης. Αν ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν κάνει προσφυγή. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα γενίκευσης και επομένως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μοιάζει να είναι αντίστοιχος με το περιεχόμενο της απόφασης. Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση”. Το θέμα βέβαια θα φέρει αναταραχή στις σχέσεις με τους δικαστές που καιρό θέτουν εις μάτην οικονομικά αιτήματα έχοντας δεχτεί σειρά υποσχέσεων, ενώ είναι προφανές ότι άλλο πράγμα είναι να πει η κυβέρνηση ότι δεν δίνει αναδρομικά σε όσους δεν προσέφυγαν και άλλο ότι δεν εφαρμόζει την δικαστική απόφαση για αύξηση των συντάξεων σε όλους, εφόσον κρίθηκε ήδη για όσους προσέφυγαν!

Τάξη μεγέθους

Για να είμαστε ακριβείς πάντως αυτή τη στιγμή μεσοσταθμικά η σύνταξη ενός ανώτατου δικαστή με 42 χρόνια υπηρεσία, με θέση ευθύνης στην ανώτατη θέση της πυραμίδας (πρόεδρος, εισαγγελέας ΑΠ) ίσα που αγγίζει τις 2.000 ευρώ συν το ποσό από Ταμείο Νομικών που πλήρωνε. Αυτό προβλέπεται με ποσοστό αναπλήρωσης έως και περίπου 50% του εν ενεργεία δικαστή στην ίδια θέση. Το δικαστήριο με βάση την απόφαση του Μισθοδικείου κρίνει πως οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, με άλλα λόγια προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί πριν το νόμο 4093/2012. Τα ποσά που καταβάλλονται πρέπει να προσδιοριστούν σε επίπεδα πάνω του 60% των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους, όπως έχει αποφανθεί το Μισθοδικείο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος των συντάξεων των δικαστών θα καθοριστεί μεταξύ του 70-80% των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους, χωρίς όμως να έχει ληφθεί οριστική κυβερνητική απόφαση, λόγω του μεγάλου κόστους επιβάρυνσης που θα υπάρξει.

Τα δώρα 

Σύμφωνα με νομικές πηγές, δεν αποκλείεται η απόφαση να ανοίγει θέμα δώρων και επιδομάτων αφού το 2012 ίσχυαν περικομμένες και αυτές οι καταβολές. Μάλιστα υπάρχει αναφορά στην απόφαση πως η σύνταξη του δικαστή υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τα αναδρομικά

Όπως σημειώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο «αρμόδιο για τον καθορισμό του χρονικού σημείου έναρξης των αποτελεσμάτων απόφασης επί τρίτων προσώπων, στα οποία εκτείνεται κατά το Σύνταγμα η δικαιοδοσία του, είναι το ειδικό κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστήριο». Επίσης, τονίζεται πως η συγκεκριμένη απόφαση καταλαμβάνει μόνο όσους έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο. Αυτοί υπολογίζονται με αρκετούς, πιθανόν ένα 15% ή και παραπάνω. Για τους λοιπούς συνταξιούχους είναι θέμα της Κυβέρνησης τι θα πράξει, καθώς η καταβολή της αναδρομικής διαφοράς για όλους τους συνταξιούχους δικαστές είναι πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. Σε κάθε περίπτωση για όλους θα πρέπει με βαση την απόφαση να επέλθει αύξηση αποδοχών από την έναρξη ισχύος της δικαστικής απόφασης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr