Aπό το αυτί… στο δικαστήριο! Πως το «ωτο-αποτύπωμα» οδηγεί σε αναγνωρίσεις υπόπτων
Το αυτί μας κάνει μοναδικούς αφού φαίνεται ότι αποτελεί στοιχείο της ταυτότητας μας, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό για τον καθένα αποτύπωμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις υπηρεσίες της …αναγνώρισης υπόπτων .
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αυτί έχει σαφή πλεονεκτήματα έναντι άλλων σημείων του σώματος και για αυτό συνιστά σαφή βιομετρικό δείκτη, διαθέτοντας “πλούσιες” και σταθερές δομές, που διατηρούνται στο πέρασμα του χρόνου και αντί να παραμορφώνονται, στην τρίτη ηλικία, απλώς μεγαλώνουν, χωρίς όμως να χάνουν τις αναλογίες και τη δομή τους.
Αξιόπιστο το «ωτο-αποτύπωμα»
Επίσης το αυτί, ως βιομετρικός δείκτης, δεν “υποφέρει” από τις διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου, καθώς δεν μεταβάλλεται μαζί με αυτές, με την πάροδο των ετών. Έτσι θεωρείται ότι είναι ένα αξιόπιστο βιομετρικό χαρακτηριστικό, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα ή η ίριδα του ματιού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία αναγνώρισης υπόπτων.
Πως «έκαψε» 26χρονο στη Γεωργία
Το «ωτο-αποτύπωμα» πρόδωσε άλλωστε το Μάιο του 2013 έναν 26χρονος άνδρας από τη Γεωργία ο οποίος συνελήφθη ως δράστης 80 ληστειών σε σπίτια στη Λυών της Γαλλίας. Το αποτύπωμα του αυτιού του που είχαν βρει οι διωκτικές αρχές και στα 80 σπίτια στα οποία κατηγορήθηκε ότι εισέβαλε, τον έφερε τελικά κατηγορούμενο ενώπιον της Γαλλικής Δικαιοσύνης
Ο νεαρός άνδρας είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω την ώρα που προσπαθούσε να ληστέψει ένα σπίτι, αλλά οι έρευνες που ακολούθησαν έδειξαν, ότι τα αποτυπώματα που είχε αφήσει με το αυτί του στην μπροστινή πόρτα του σπιτιού ταίριαζαν με αυτά που είχαν βρεθεί και στα υπόλοιπα σπίτια όπου έγιναν στόχος ληστειών στη γαλλική πόλη.
Σύμφωνα με τις Αρχές, ο 26χρονος ληστής είχε ως στόχο σπίτια, όπου έμεναν κυρίως φοιτητές και συνήθιζε να ακουμπάει το αυτί του στις εξώπορτες, προκειμένου να ελέγξει ότι οι κάτοικοι είχαν φύγει, αφήνοντας, ωστόσο, πίσω του ενοχοποιητικά στοιχεία.
Από φωτογραφία του αυτιού, αναγνωρίστηκε ο Νο2 της Αλ Κάϊντα
Με αποτύπωμα του αυτιού του φέρεται να είχε αναγνωριστεί και ένα από τα αρχηγικά μέλη της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με τις ΗΠΑ που είχε συλληφθεί στο Πακιστάν. Πρόκειται για τον Αμπού Ζουμπάιντα ο οποίος ήταν βαριά τραυματισμένος μετά τη σύλληψή του και για την ταυτοποίησή του, χρησιμοποιήθηκε φωτογραφία από κινητό του αυτιού του.
Στη φορμόλη Στο Εγκληματολογικό Μουσείο της Αθήνας, εξακολουθεί να διατηρείται ακόμη και σήμερα, μέσα σε φορμόλη, το αυτί του Αλέξανδρου Σχινά ο οποίος είχε πυροβολήσει, τραυματίζοντας θανάσιμα τον τότε βασιλιά Γεώργιο τον Α’.
«Σε μια εποχή που το τεστ DNA ήταν ακόμη ανύπαρκτο, το αυτί αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για την αναγνώριση του θύτη ή του θύματος, λόγω της μοναδικότητάς του, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στυγερά εγκλήματα διαλευκάνθηκαν μέσω της ανάλυσής του», τονίζει η διευθύντρια του Εγκληματολογικού Μουσείου Μαρία Στεφανίδου – Λουτσίδου.
Ο διακεκριμένος τοξικολόγος Σωτήρης Αθανασέλης επισημαίνει πως ιδιαίτερα στις διαρρήξεις δεν ήταν λίγες οι φορές που μέσω «ωτο-αποτυπώματος» η αστυνομία έφτανε στη σύλληψη του δράστη.
«Η μορφολογία του αυτιού χρησιμοποιούνταν παλιά για την ταυτοποίηση των ατόμων. Είναι μοναδική για κάθε άτομο, ακριβώς όπως το αποτύπωμα του χεριού του. Τα παλιά τα χρόνια, όταν οι ληστές ήθελαν να μπουν στα σπίτια, τοποθετούσαν το αυτί τους πίσω από την πόρτα ώστε να ακούσουν αν υπάρχει κάποιος μέσα, με αποτέλεσμα να αφήνουν αποτύπωμα. Για το λόγο αυτό έφτασαν πολλοί στη σύλληψη».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr