Χαλιφά Χαφτάρ: Oι λεπτομέρειες για το ταξίδι – θρίλερ του στρατάρχη στην Αθήνα

Ο Χαλιφά Χαφτάρ έφτασε χθες 16 Ιανουαρίου στην Αθήνα κάτω από άκρα μυστικότητα και μετά από ένα ταξίδι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και θρίλερ, μιας και μέχρι που το αεροπλάνο προσγειώθηκε η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαίωνε ούτε διέψευδε την επίσκεψη. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας,έφτασε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στο Σύνταγμα για να […]

NEWSROOM
Χαλιφά Χαφτάρ: Oι λεπτομέρειες για το ταξίδι – θρίλερ του στρατάρχη στην Αθήνα

Ο Χαλιφά Χαφτάρ έφτασε χθες 16 Ιανουαρίου στην Αθήνα κάτω από άκρα μυστικότητα και μετά από ένα ταξίδι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και θρίλερ, μιας και μέχρι που το αεροπλάνο προσγειώθηκε η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαίωνε ούτε διέψευδε την επίσκεψη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας,έφτασε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στο Σύνταγμα για να υποδεχθεί αλλά και να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ (Khalifa Haftar).

Σήμερα το μεσημέρι ο Χαλίφα Χάφταρ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση η συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια θα πραγματοποιηθεί στις 10:30.

Ο στρατάρχης Χαλιφά Χαφτάρ παίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη και είναι εκείνος που η Τουρκία δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι.

Ο Χαφτάρ είναι ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού και έχει μπει στο… μάτι της Τουρκίας, με τον 76χρονο στρατάρχη να έχει ξεκινήσει εκστρατεία με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης και να επιθυμεί την ανατροπή της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας.

Πρέπει να επισημανθεί πως ο Χαφτάρ έχει συμμάχους και χώρες όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρωσία και η Γαλλία στηρίζουν τις δυνάμεις του.

Ο ρόλος του Χαφτάρ στον εμφύλιο της Λιβύης είναι πολύ σημαντικός και το ταξίδι του στην Αθήνα, πριν από την κρίσιμη διάσκεψη του Βερολίνου (19/1), έχει μεγάλη σημασία, τη στιγμή που η Τουρκία έχει μπει στη σκακιέρα της περιοχής με τα μνημόνια που υπέγραψε με τη μη εκλεγμένη κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας, η οποία προέκυψε μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες για τη Λιβύη, δίχως η αντίπαλη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία βρίσκεται ο στρατός του Χαφτάρ, να δίνει τη συγκατάθεσή της.

O 76χρονος στρατάρχης Χαφτάρ βρέθηκε στη Μόσχα στις 13 Ιανουαρίου με σκοπό να διαπραγματευτεί την κατάπαυση του πυρός με τις δυνάμεις του αλ Σάρτζ, δίχως όμως αποτέλεσμα.

Πλέον αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι συναντήσεις που θα έχει την Παρασκευή (17/1) ο Χαφτάρ στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr