Χαμόγελο του Παιδιού: Μία Δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά – Τι λένε υπουργοί και ειδικοί
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Κ. Γιαννόπουλος τόνισε την ανάγκη δημιουργίας στην Ελλάδα ενός μηχανισμού, που θα διασφαλίζει ότι ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί δεν θα υφίσταται εκ νέου θυματοποίηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.
Ενεργοποίηση των μηχανισμών για μία φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη, που πέφτουν θύματα κακοποίησης, αποτελεί το στόχο του «Χαμόγελου του Παιδιού». Στο πλαίσιο αυτό, προωθεί τη δημιουργία Κέντρων Συνηγορίας, τα οποία ήδη λειτουργούν σε άλλες χώρες, και διοργάνωσε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση για το θέμα.
Όπως αποτυπώθηκε, ανάγκη είναι η ένωση δυνάμεων, ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο και ασφαλές πλαίσιο που θα εξασφαλίζει πολυεπιστημονικά την υποστήριξη κάθε παιδιού που έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και καλείται να καταγγείλει τον εφιάλτη που έζησε.
Στη συζήτηση, υπό το πρίσμα και των πρόσφατων γεγονότων που έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη, το «Χαμόγελο του Παιδιού», επανέφερε το θέμα της «Φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης», στην οποία συμμετείχαν συναρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί καθώς και οι εξειδικευμένοι επιστήμονες από το Εθνικό Κέντρο Συνηγορίας των Παιδιών στις ΗΠΑ (National Children’s Advocacy Center), Chris Newlin, MS LPC, Εκτελεστικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Συνηγορίας των Παιδιών στις ΗΠΑ και ο Kevin Mulcahy, Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, ο οποίος είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ως παιδί.
«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια για τη διαμόρφωση του συστήματος προστασίας του παιδιού στην Ελλάδα με βάση τις αρχές της φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης. Στόχος όλων των ενεργειών μας είναι η επικοινωνία του μηνύματος ότι η φιλική δικαιοσύνη για τα παιδιά αποτελεί έναν ολόκληρο μηχανισμό που λειτουργεί σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Πάντα με τη στήριξη των θεσμών και τη θωράκισή τους με γνώσεις, εμπειρίες και καλές πρακτικές είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε πρακτικά και ουσιαστικά στη δημιουργία και στην χώρα μας ενός τέτοιου μηχανισμού, που θα διασφαλίζει ότι ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί δεν θα υφίσταται εκ νέου τη θυματοποίηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Ας μην αφήσουμε την ευκαιρία να χαθεί» τόνισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο μηχανισμός της φιλικής δικαιοσύνης θα λειτουργήσει σύντομα και στην χώρα μας αρκεί οι θεσμοί να αποκτήσουν τα απαραίτητα εργαλεία για να εργαστούν αποτελεσματικά στην κατεύθυνση της παιδικής προστασίας.
Τι δήλωσαν οι κυβερνητικοί παράγοντες
«Είναι πολύ σημαντικό όλοι μαζί, η πολιτεία, η κοινωνία, οι φορείς, να είμαστε ενωμένοι στο κομμάτι της παιδικής προστασίας. Πρόκειται για μια οριζόντια και εθνική έννοια, εθνικό δικαίωμα και εθνική υποχρέωση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διασφαλίσουμε την παιδική προστασία. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε μια φιλική προς το παιδί δικαιοσύνη» επισήμανε η Υφυπουργός υπογραμμίζοντας ότι: «υλοποιούμε τις πολιτικές μας, εντοπίζουμε τα κενά στις διαδικασίες και όλη τη διάρκεια των διαδικασιών της δικαιοσύνης τα οποία διορθώνουμε» σημείωσε η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.
Από την πλευρά της η υφυπουργός Εργασίας για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ των φορέων, των ειδικών αλλά και των κομμάτων ως προς τα ζητήματα παιδικής προστασίας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην συνεισφορά και το σημαντικό ρόλο των ειδικών στην εφαρμογή πολιτικών.
Η κυρία Συρεγγέλα αναφέρθηκε στο Δίκτυο Δομών που διαθέτει η γενική γραμματεία Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ενημερώνοντας ότι «συχνά απευθύνονται σε αυτό παιδιά, προκειμένου να καταγγείλουν συμπεριφορές βίας που είτε τα ίδια δέχτηκαν είτε ήταν παρόντα σε βία απέναντι στις μητέρες τους».
Προτεραιότητα για το υπουργείο Δικαιοσύνης
Αλλά και ο Αθανάσιος Παναγιώτου, διευθυντής του υφυπουργού Γιώργου Κώτσηρα, ο οποίος δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην εκδήλωση λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης στη Βουλή, που εκπροσώπησε το υπουργείο Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι «η ενίσχυση της φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης αποτέλεσε και αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και ότι πολύ σύντομα, εντός του Απριλίου, θα παρουσιαστεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το οποίο περιλαμβάνει οριζόντιες δράσεις από όλα τα υπουργεία ενώ ένας από τους άξονες υψηλής προτεραιότητας είναι η Δικαιοσύνη φιλικότερη προς τα παιδιά». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα με τους μαθητές εθελοντές της Ομάδας Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Μάλιστα από το «Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσιάστηκε και ένας εξειδικευμένος χώρος στα διεθνή πρότυπα, που έχει δημιουργήσει από το 2014 και έχει διαθέσει στις Αρχές ώστε να αξιοποιηθεί ως Κέντρο Συνηγορίας στη χώρα μας. Μάλιστα συστεγάζεται και με το «Το Σπίτι του Παιδιού», ένα Κέντρο Ημέρας που λειτουργεί ο Οργανισμός στο οποίο παρέχονται εξατομικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους, θύματα κάθε μορφής βίας.
Το κακοποιημένο παιδί «κουβαλάει» τρία βάρη
Σε μία κατάθεση ψυχής προχώρησε στο πλαίσιο των σεμιναρίων, που διοργάνωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού», ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Kevin Mulcahy, ο οποίος υπέστη σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν 9 ετών από τον προπονητή του. Ο κ. Mulcahy τόνισε τον αντίκτυπο που είχε στη ζωή του, η έλλειψη κατάλληλων δομών και διαδικασιών κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, όταν αποφάσισε να καταγγείλει το γεγονός.
Τότε δεν υπήρχαν τα Κέντρα Συνηγορίας ενώ τώρα που υπάρχουν προσφέρουν μία απλοποιημένη διαδρομή που κάθε παιδί που κακοποιείται και η οικογένειά του μπορούν να διαβούν χωρίς να τραυματίζεται ξανά το παιδί από δύσκολες πολύπλοκες διαδικασίες, όπως γινόταν παλαιά.
Aναφέρθηκε στον αστυνομικό που πρώτη φορά απευθύνθηκε, εντοπίζοντας όμως ότι τότε δεν είχε την κατάλληλη εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να θυμάται ακόμη το τραύμα. Η εκπαίδευση των εμπλεκόμενων είναι σημαντική, όπως όλοι τόνισαν.
«Υπάρχει εκεί έξω ένα παιδί που διανύει την ίδια διαδρομή και ελπίζει ότι κάποιος θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα δημιουργήσει τις δομές, θα χρησιμοποιήσει τον χρόνο, θα τυλίξει τα χέρια του γύρω του και θα το προστατεύσει» σημείωσε.
Και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Σας παρακαλώ όσοι ασχολείστε με την παιδική προστασία να θυμάστε ότι ένα κακοποιημένο παιδί κουβαλά τρία βάρη σε όλη του τη ζωή: ότι το άφησε να συμβεί, ότι πιθανά συγχώρησε τον δράστη γιατί σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις είναι στον στενό του κύκλο και υπάρχει στενή σχέση εμπιστοσύνης ή και αγάπης, ότι δεν μίλησε για να προστατεύσει το επόμενο θύμα. Τα κακοποιημένα παιδιά ζουν με διπλή απώλεια, εκτός του ότι κακοποιούνται, χάνουν από τη ζωή τους αιφνίδια και αγαπημένο πρόσωπο που μετατρέπεται σε θύτη».
Τα σεμινάρια
Πάνω από 270 στελέχη της ΕΛΑΣ συμμετείχαν στο διήμερο σεμινάριο καθώς και δικαστικοί και εισαγγελικοί την Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αντίστοιχα, συμμετείχαν οι Άννα Φωτοπούλου Ιωάννου, Αρεοπαγίτης, και Γεωργία Αδειλίνη, Αντιεισαγγελέας. Στο δεύτερο εκπαιδευτικό σεμινάριο ήταν και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Ταξίαρχος Μαρίνος Σταγάκης, Διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας / Α.Ε.Α.
Μιλώντας στο δεύτερο εκπαιδευτικό σεμινάριο ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης τόνισε: «Στόχος μας είναι η διαρκής προστασία όλων των πολιτών και η θωράκιση των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων με την παράλληλη προστασία των δικαιωμάτων τους. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα υψηλό επαγγελματικό υπόβαθρο ώστε η ΕΛ.ΑΣ. να είναι ο συνεκτικός κρίκος υποστήριξης όλων των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών με στόχο την ομαλή ενσωμάτωση του παιδιού. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσα από την πολυετή δράση και την τεράστια εμπειρία του έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε φορέα «σημείο αναφοράς» παρέχοντας εξατομικευμένες υπηρεσίες στα πρότυπα ευρωπακών προδιαγραφών, εξασφαλίζοντας ένα ψυχικό καταφύγιο για κάθε παιδί. Η ΕΛΑΣ καλείται να επιτελεί το έργο της συνεχώς αναπροσαρμοζόμενη στις νέες συνθήκες. Εκ φύσεως του λειτουργήματός μας απαραίτητη είναι η συνεχής ενημέρωση και η εφαρμογή του πλαισίου σε συνεργασία με φορείς για ένα ολοκληρωμένο σύστημα παιδικής προστασίας. Η επαγρύπνηση όλων είναι αναγκαία».
Ο Chris Newlin, Εκτελεστικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Συνηγορίας για Παιδιά (National Children’s Advocacy Center) στις Η.Π.Α., που έχει λειτουργήσει ως μοντέλο για τα άνω των 1.000 Κέντρα Συνηγορίας για τα Παιδιά που πλέον λειτουργούν στις Η.Π.Α. αλλά και σε περισσότερες από 27 χώρες παγκοσμίως, μοιράστηκε την εμπειρία και τις γνώσεις του γύρω από το διεπιστημονικό μοντέλο που υλοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία στις ΗΠΑ 35 και πλέον χρόνια και που ως στόχο έχει να υποστηρίξει ολιστικά το παιδί στην προσπάθεια απόδοσης δικαιοσύνης χωρίς να το επαναθυματοποιήσει.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με “Το Χαμόγελο του Παιδιού” και με τις ελληνικές αρχές. Χρειάζεται ένωση δυνάμεων και άριστος συντονισμός, και είμαστε στη διάθεση όλων για να μεταφέρουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας. Είναι εύκολο να μιλά κανείς για φιλική προς το παιδί δικαιοσύνη, αλλά η υλοποίηση είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Απαιτείται ενορχήστρωση, συντονισμός και συνεργασία των εμπλεκόμενων ώστε να φθάνουν οι υποθέσεις στο δικαστήριο χωρίς να τραυματίζεται το παιδί» δήλωσε ο κ. Newlin.
Εδώ μπορείτε να δείτε το Μοντέλο Λειτουργίας του National Children’s Advocacy Center στις Η.Π.Α.,
Εδώ μπορείτε να δείτε τον Χάρτη με τα Κέντρα Συνηγορίας σε Η.Π.Α και Ευρώπη
Εδώ μπορείτε να δείτε το ιστορικό των ενεργειών του Οργανισμού στην κατεύθυνση της προώθησης στην χώρα μας της Φιλικής Προς τα Παιδιά Δικαιοσύνης
Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για το National Children’s Advocacy Center
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Να μην «μείνει μυστικό» λέει το Χαμόγελο του Παιδιού για τη σεξουαλική κακοποίηση – Η σιωπή πρέπει να σπάσει – BINTEOΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr