Χαμόγελο του παιδιού: Πάνω από 120 εξαφανίσεις παιδιών μέσα στο 2019
Τόσο η εξαφάνιση της 10χρονης Μαρκέλλας στη Θεσσαλονίκη όσο και της 10χρονης Ιωάννας στις Αχαρνές, μας παραπέμπουν ενσυνείδητα στις ανακοινώσεις του “Χαμόγελο του Παιδιού” για τις εξαφανίσεις των παιδιών στη χώρα μας. Αριθμός που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο κάθε χρόνο.
Τα τελευταία χρόνια, (σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ”το Χαμόγελο του παιδιού”) μόνο λίγα δεν μπορούν να θεωρηθούν τα παιδιά που εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό, όσων αναφέρουμε παραπάνω, είναι ότι μόνο για το έτος 2019, πραγματοποιήθηκαν 129 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισθέντων παιδιών.
Ευτυχώς, και στις δύο περιπτώσεις εξαφάνισης υπήρξε αίσιο τέλος, καθώς τα μικρά κορίτσια βρέθηκαν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Σημαντική συμβολή σε αυτό, είχε η άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας, αλλά και του οργανισμού ”το Χαμόγελο του Παιδιού”.
Ειδικά, όσον αφορά τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να θεωρηθεί η δράση του στην εύρεση ανηλίκων, ειδικά με το Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης Amber Alert Hellas.
Τι είναι το Amber Alert
Το Amber Alert Hellas είναι το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων, το οποίο ενεργοποιείται από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Το Amber Alert Hellas συνίσταται στην άμεση, έγκυρη και λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικό εξαφάνισης ανηλίκου μόλις λίγα λεπτά μετά την ειδοποίηση των Αρχών ή του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σχετικά με αυτό. Για να επιτευχθεί αυτό στο Πρόγραμμα συμμετέχει πλήθος φορέων (κρατικών ιδιωτικών, εθελοντικών) με τον κάθε ένα από αυτούς να επικοινωνεί τα στοιχεία του αγνοούμενου παιδιού και κάποιες άλλες βασικές πληροφορίες μέσα από τα μέσα που διαθέτει π.χ. τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά spots, αναρτήσεις στο Facebook, αποστολή SMS, ανακοινώσεις στις οθόνες αεροδρομίων κ.λ.π..
Σήμερα στο Amber Alert Hellas συμμετέχουν 61 φορείς, ενώ η δράση του ξεκίνησε το 2007.
Σε ποιες περιπτώσεις ενεργοποιείται
Οι περιπτώσεις εξαφάνισης ανηλίκων για τις οποίες μπορεί να ενεργοποιηθεί το Amber Alert Hellas θα πρέπει να εκτιμώνται συλλογικά και να διαθέτουν κάποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Μικρή ηλικία του παιδιού/παιδιών. Σαφείς ενδείξεις που να δηλώνουν ότι μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή ή η υγεία του παιδιού. Υποψίες που να δηλώνουν πιθανή αρπαγή ή απαγωγή του παιδιού. Η ενεργοποίηση του συστήματος θα βοηθήσει στον εντοπισμό του παιδιού. Η αστυνομία αποφασίζει ότι η ενεργοποίηση του συστήματος δεν θα θέσει σε κίνδυνο το παιδί. Πόσα παιδιά εξαφανίστηκαν το 2019 Κατά το διάστημα από 1/1/2019 έως και 31/12/2019 ο Οργανισμός δέχθηκε μέσω της «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», εκατόν είκοσι εννέα (129) αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισθέντων παιδιών εκ των οποίων:
74 (57,36%) αφορούσαν σε φυγές εφήβων 3 (2,33%) αφορούσαν σε γονικές αρπαγές 2 (1,55%) αρπαγές από τρίτο πρόσωπο 38 (29,46%) αφορούσαν σε ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων 12 (9,3%) αφορούσαν σε εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανηλίκων
Από τις παραπάνω περιπτώσεις οι είκοσι εφτά (27) αφορούσαν σε παιδιά πρόσφυγες μετανάστες και πιο συγκεκριμένα:
4 (14,82%) αφορούσαν σε φυγές εφήβων 1 (3,7%) αφορούσαν σε γονικές αρπαγές 11 (40,74 %) αφορούσαν σε ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων 11 (40,74 %) αφορούσαν σε εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανηλίκων
Πόσα παιδιά βρέθηκαν
Από εκατόν είκοσι εννέα (129) περιστατικά που αναφέρθηκαν στον Οργανισμό και είτε παρασχέθηκαν εξειδικευμένες υπηρεσίες, είτε δόθηκαν κατευθύνσεις για το χειρισμό τους , βρέθηκαν τα 108 (83,72%) παιδιά, ενώ σε 3 (2,33%) περιστατικά διεκόπη η επικοινωνία και 18 (13,95%) περιστατικά εξακολουθούν να αναζητούνται.
Με πληροφορίες από news247.gr και “Το Χαμόγελο του Παιδιού”
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr