Χωρίς σχολεία, χωρίς κάλαντα και προς 10ημερη παράταση του lockdown

Στη σκιά των περιορισμών θα ζει η χώρα πιθανότατα και μετά το τέλος Νοεμβρίου, καθώς κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι δεν έχουν ακόμη δει να υπάρχει βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

NEWSROOM
Χωρίς σχολεία, χωρίς κάλαντα και προς 10ημερη παράταση του lockdown

Το λουκέτο στα δημοτικά, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς ανακοινώθηκε – όπως αναμενόταν – το Σάββατο. Παράλληλα, ο κορονοϊός βάζει… φρένο ακόμη και στα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Οι αριθμοί των κρουσμάτων, όμως, επιμένουν και αυτοί θεωρείται πως μπορεί οδηγήσουν την κυβέρνηση και τους αρμόδιους επιστήμονες σε νέα παράταση του lockdown και μετά την 30η Νοεμβρίου.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο οι εισηγήσεις κατατείνουν στην παράταση τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι δεν είναι εφικτό έως τότε να έχουν αναλυθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα από την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων.

«Η εμπειρία μας από αυτή την επιδημία είναι ότι εάν έχει περάσει κάποιο όριο, εάν δηλαδή έχει φτάσει να παρουσιάζει εκθετικούς ρυθμούς αύξησης, είναι πολύ δύσκολο να “γυρίσει πίσω”. Και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται πολύ μεγάλο διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για να φανούν τα αποτελέσματά τους.

Αυτό έχει δείξει η εμπειρία του πρώτου κύματος, κυρίως σε χώρες που είχε ήδη προχωρήσει η επιδημία όταν εφαρμόστηκαν εθνικά lockdown. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ιταλία χρειάστηκαν δύο μήνες lockdown για να πέσει ο δείκτης Rt κάτω της μονάδας και να υπάρξει ένας σχετικός έλεγχος της επιδημίας. Το ερώτημα με λίγα λόγια για τα Χριστούγεννα, δεν είναι εάν θα κάνουμε ρεβεγιόν, αλλά εάν θα έχουμε διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για να νοσηλεύονται οι ασθενείς. Αλλωστε, όσοι ανυπομονούν να βιώσουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα, ας θυμούνται ότι σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι δεν θα τα γιορτάσουν ποτέ ξανά. Τόσα είναι έως τώρα τα θύματα του ιού σε όλο τον κόσμο» σημείωσε στην Καθημερινή ο καθηγητής Μικροβιολογίας, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Τσακρής.

Lockdown τύπου Μαρτίου – Τα μέτρα που εξετάζονται

Σύμφωνα, με το OPEN TV, υπάρχουν ειδικοί που ζητούν μέτρα εδώ και τώρα για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Αυτήν τη στιγμή τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα εξής:

To πρώτο σενάριο προβλέπει καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου σε ολόκληρη τη χώρα. Αν η κυβέρνηση πάρει τελικά αυτήν την απόφαση, το καθολικό lockdown θα περιλαμβάνει εκτός από το κλείσιμο των σχολείων:

– «Λουκέτο» στις δημόσιες υπηρεσίες

– Κλείσιμο των συνόρων

– Περαιτέρω περιορισμό στις μετακινήσεις, δηλαδή τα 6 sms (κωδικοί) στο 13033 να γίνουν τρία

Επίσης, θα προβλέπονται και επιπλέον μέτρα μόνο για Θεσσαλονίκη. Όπως αναφερόταν, το δεύτερο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι όλα τα προαναφερθέντα μέτρα να ισχύσουν για τη Θεσσαλονίκη, στην οποία η κατάσταση έχει ξεφύγει, με τα κρούσματα να μην παρουσιάζουν σημαντική μείωση.

Σε κάθε περίπτωση οι δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης – δημοτικά, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί – κλείνουν από Δευτέρα όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο, κυρίως για λόγους αποφυγής της κινητικότητας που παρατηρείται γύρω από τα σχολεία με γονείς, παππούδες και γιαγιάδες να συνωστίζονται και όχι τόσο λόγω του επιδημιολογικού φορτίου μέσα στις τάξεις.

Παράλληλα, τα φετινά Χριστούγεννα θα εορταστούν χωρίς κάλαντα από τα παιδιά στους δρόμους της χώρας, όπως τα είχαμε συνηθίσει, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 , “Πρωινοί Τύποι”.

Άρα χωρίς τις παιδικές φωνές στους δρόμους με τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα θα είναι οι φετινές γιορτές. Όπως είπε ο κ. Πέτσας πρέπει να προσαρμοστούμε στην νέα κανονικότητα, συνεπώς κάλαντα με τον τρόπο που ξέραμε, με παιδιά στους δρόμους και από σπίτι σε σπίτι , φέτος δε θα έχουμε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr