Χρ. Μυλωνόπουλος: “Τα εξωθεσμικά φαινόμενα είναι βαθέως παρακμιακά και νοθεύουν το ποινικό σύστημα” – Η… προφητική δήλωσή του – BINTEO

Τι ανέφερε ο καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων κατά την τιμητική βράβευση στο πρόσφατο Συνέδριο της.

NEWSROOM
Χρ. Μυλωνόπουλος: “Τα εξωθεσμικά φαινόμενα είναι βαθέως παρακμιακά και νοθεύουν το ποινικό σύστημα” – Η… προφητική δήλωσή του – BINTEO

Στη σκιά των αντιπαραθέσεων που έχει δημιουργήσει η αποφυλάκιση Λιγνάδη, έρχονται στο προσκήνιο οι δηλώσεις που έκανε ο διαπρεπής καθηγητής της Νομικής ΕΚΠΑ Χρίστος Μυλωνόπουλος, κατά το Συνέδριο που διοργάνωσε η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων και στο πλαίσιο του οποίου τιμήθηκε.

Μυλωνόπουλος: “Τα εξωθεσμικά φαινόμενα είναι βαθέως παρακμιακά και νοθεύουν το ποινικό σύστημα”

«Θα πρέπει να υπάρξει τόλμη από όλα τα θεσμικά όργανα, των δικαστών- εισαγγελέων, των δικηγόρων και των δημοσιογράφων για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση» είχε σημειώσει.

Μιλώντας, μάλιστα, για το θέμα των τηλεδικών, σημείωσε πως «υπάρχει πράγματι μια διάσταση του κεκτημένου δικαίου και της πραγματικότητας. Από τη μια υπάρχει το γραπτό δίκαιο που προβλέπει το τεκμήριο της αθωότητας και την αντικειμενική αμεροληψία, την μυστικότητα της προδικασίας, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την απαγόρευση διαρροής του δικαστικού απορρήτου. Στην πραγματικότητα, όμως, όλες αυτές οι διατάξεις καταστρατηγούνται σαν να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα».

Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Όλα αυτά τα εξωθεσμικά φαινόμενα είναι βαθέως παρακμιακά και οι πολλές παραμέτρους νοθεύουν το ποινικό σύστημα». Ο ίδιος τόνισε πως «είναι γνωστό ότι θεωρία χωρίς πράξη στο ποινικό σύστημα είναι θολή και πράξη χωρίς θεωρία είναι τυφλή. Ενεργήματα εμφορούμενα και στηριζόμενα μόνο στη θεωρία χωρίς να μετέχουν στην πράξη έχουν οδηγήσει σε δυσμενή αποτελέσματα, αλλά και πράξη άμοιρη της θεωρίας είναι επικίνδυνη. Η θεωρία στο ποινικό σύστημα προστατεύει πρώτα από όλα τον πολίτη, διότι εξασφαλίζει ασφάλεια δικαίου, προβλεψιμότητα των ποινικών αποφάσεων, δυνατότητα ελέγχου του δικαστού αλλά και προστασία του ιδίου».

Μυλωνόπουλος: Η… προφητική δήλωση του καθηγητή

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα στο βίντεο από 44.45 έως 1.01.10

Στη διάρκεια του 22ου Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, το βαρυσήμαντο και πολυεπίπεδο έργο του τιμώμενου καθηγητή παρουσίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ι. Γλύκας, ενώ ο κ. Ζούπας αναγνώρισε την μεγάλη προσφορά του κ. Μυλωνόπουλου στη νομική επιστήμη αλλά και τη μεγάλη τιμή για τους ιδιαίτερους δεσμούς που διατηρεί με την Πάτρα, ενώ με εγκάρδιο λόγο ο Θεόδωρος Μαντάς προσέφερε ένα συμβολικό δώρο (επιλογή από το Μουσείο Μπενάκη) εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου στον καθηγητή Ποινικού Δικαίου.

EnosiPoinikologon/facebook

EnosiPoinikologon/facebook

Οι εργασίες του Συνεδρίου

Στο 22ο Συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων στην Πάτρα εισηγητές, έγκριτοι και νομομαθείς ανώτεροι και ανώτατοι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί, επιστήμονες της ιατρικής και ψυχιατρικής, ιατροδικαστές, ανώτατοι αστυνομικοί, δημοσιογράφοι και κυρίως σημαντικοί μαχόμενοι ποινικολόγοι της χώρας, μίλησαν για θέματα όπως οι τηλεδίκες, το οικονομικό έγκλημα, η ιατροδικαστική και ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη στην ποινική δίκη και για το ηλεκτρονικό και διαδικτυακό έγκλημα.

Η νέα Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Μαργαρίτα Στενιώτη κήρυξε την έναρξη των εργασιών του το πρωί του Σαββάτου, που είχε και το απρόοπτο της διαμαρτυρίας συλλογικότητας για την απόρριψη αιτήματος αποφυλάκισης του αναρχικού (και απεργού πείνας) Γ.Μιχαηλίδη, ο οποίος «έχει συμπληρώσει το απαιτούμενο από το νόμο διάστημα (8,5 χρόνια) έκτισης μιας ιδιαίτερα βαριάς ποινής (20 ετών) και έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με όρους», για το θέμα του οποίου έχει ήδη λάβει απόφαση ο Δ.Σ.Α. με την οποία συντάσσεται και η Ένωση, ως ένωση συνηγόρων-κυρίως υπερασπιστών.

Στο συνέδριο τιμήθηκαν για την προσφορά τους στη Νομική επιστήμη και τη Δικαιοσύνη, εκτός από τον κ. Μυλωνόπουλο και ο ευδοκίμως αφυπηρετήσας Πρόεδρος Εφετών και τέως Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ.Νικόλαος Σαλάτας, ενώ σε δύο πολύ συγκινητικές τελετές την Κυριακή, τιμήθηκε η μνήμη του αγωνιστή και αντιστασιακού τέως Προέδρου της Ολομέλειας και του ΔΣΑ κ.Τάκη Παππά (η τιμητική πλακέτα παραδόθηκε στην συνεργάτιδα του συνάδελφο Κορίνα Ρεπούση) καθώς και του διακεκριμένου Πατρινού Δικηγόρου Κωνσταντίνου (Ντίνου) Αργυρόπουλου (η τιμητική πλακέτα παραδόθηκε στην σύζυγο και συνάδελφο Γεωργία Σακαρέλλου).

youtube

Τα συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα στην ενότητα «ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ» ότι ζούμε σε ένα νέο και αρρύθμιστο ως προς την δημοσιότητα και δημοσιοποίηση μιας ποινικής δίκης και διαδικασίας περιβάλλον, ότι συμφωνούμε γενικώς με την δημοσιότητα της διαδικασίας στο ακροατήριο (ακόμα και την τηλεοπτική μετάδοση κάποιες φορές), όχι όμως και της προδικασίας και ειδικότερα με τις διαρροές στην προκαταρτική εξέταση, ότι πρέπει να προστατευτεί και διαφυλαχτεί το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου και η κατά το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ δίκαια δίκη, ότι η ερευνητική δημοσιογραφία είναι απαραίτητη σε μια δημοκρατία κι ένα κράτος δικαίου κι έχει βοηθήσει πολλές φορές στην αποκάλυψη σημαντικών εγκλημάτων, αναπληρώνοντας μάλιστα συχνά τις ερευνητικές αδυναμίες των κρατικών ανακριτικών αρχών και τέλος ότι αντιτιθέμεθα απόλυτα στην επικίνδυνη αναβάθμιση κάποιων ΜΜΕ και κυρίως τηλεοπτικών εκπομπών σε εξωθεσμικούς συλλειτουργούς της δικαιοσύνης, όταν με την αντιδικονομική τουλάχιστον παρέμβαση τους, επιχειρούν να προϊδεάσουν και επηρεάσουν τη κοινή γνώμη (και εμμέσως δικαστήρια και ενόρκους) προς κάποια κατεύθυνση, καταστρατηγώντας βάναυσα το τεκμήριο τη αθωότητας, αλλά και αυτή την ελεύθερη επιλογή συνηγόρου.

Στην ενότητα «ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΗ»  τα συμπεράσματα μας αναγκαστικά εστιάζονται και πάλι στην αναγκαιότητα υλικοτεχνικής αναβάθμισης και πρόσθετης στελέχωσης των κρατικών υπηρεσιών, από την αρχή της προδικασίας, στην χρήση νέων τεχνολογιών και μεθόδων, στην αποδεικτική αναβάθμιση των ειδικών αυτών επιστημονικών πραγματογνωμοσυνών, το πιο σημαντικό όμως, όπως τούτο προέκυψε από την εισήγηση της καθηγήτριας ιατρικής στο ΕΚΠΑ, κ. Χαράς Σπηλιοπούλου, είναι η δυνατότητα που δίνεται πλέον μέσω της ιατροδικαστικής επιστήμης (γίνεται στο εξωτερικό), να βοηθηθεί σημαντικά (εφόσον βρεθούν και διατεθούν πόροι για την έρευνα από το κράτος ή φαρμακοβιομηχανίες) η πρόληψη και η αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, αφού ο ιατροδικαστής, μπορεί με άνεση να μελετήσει και να ενεργήσει μια σειρά εξετάσεων επι πτώματος που δεν θα μπορούσε αν το πρόσωπο ήταν ζωντανό.

Στην ενότητα για το «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ», το οποίο δεν περιορίζεται πλέον στους εγκληματίες του λεγόμενου λευκού κολάρο, αφού έχει αρχίσει να επεκτείνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, τα συμπεράσματα μας εστιάζονται κυρίως στις σύγχρονες μορφές του, μέσω των άυλων αξιών, κρυπτονομισμάτων, τη νομιμοποίηση, τα προσωπικά δεδομένα, τις νομολογιακές εξελίξεις στα φορολογικά αδικήματα, τη τεχνητή νοημοσύνη και τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας,

Τέλος ιδιαιτέρως σημαντικά και πρωτότυπα ήταν όσα εισφέρθηκαν (πολλές φορές μάλιστα και πρωτοτύπως) από τους εξαιρετικούς εισηγητές της τελευταίας ενότητας «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ» και τα επ’αυτών συμπεράσματα, όπως ότι ήδη το 80% του συνόλου των εγκλημάτων πραγματοποιούνται μέσω του διαδικτύου (το Darknet αντιστοιχεί στο 96% του συνολικού διαδικτύου και τα ίχνη του προσομοιάζουν με αυτά που χρησιμοποιούνται στη νομιμοποίηση μέσω σειράς off shore εταιριών) την ραγδαία αύξηση της χρήσης των πληροφορικών συστημάτων και των διαδικτυακών απατών την περίοδο του covid-19 καθώς και την αναγκαιότητα σοβαρής και επικαροποιημένης νομοθέτησης και ρύθμισης αρρύθμιστων πεδίων αλλά και  δια βίου ενημέρωσης και εκπαίδευσης όλων των δικαστικών-εισαγγελικών αρχών αλλά και δικηγόρων στις νέες αυτές τεχνολογίες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr