Χρ. Τεντόμας, αντιδήμαρχος Αθηναίων: “Μια πόλη χωρίς πολιτισμό, είναι μια νεκρή πόλη”

Ο αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου και υποψήφιος με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη “Αθήνα Ψηλά”, μιλάει στο dikastiko.gr για την επόμενη μέρα και το όραμά του για την πρωτεύουσα.

NEWSROOM
Χρ. Τεντόμας, αντιδήμαρχος Αθηναίων: “Μια πόλη χωρίς πολιτισμό, είναι μια νεκρή πόλη”

Την άποψη πως μία πόλη χωρίς πολιτισμό αποτελεί απλώς μία συνάθροιση κτιρίων και δρόμων εκφράζει ο Χρήστος Τεντόμας αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων και υποψήφιος με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη “Αθήνα Ψηλά”.

«Είναι μία νεκρή πόλη» σημειώνει χαρακτηριστικά στο dikastiko.gr επισημαίνοντας πως δίπλα σε βασικές παροχές υπηρεσιών, είτε μία εμπορική αγορά, είτε ένα νοσοκομείο, πρέπει να υπάρχει χώρος για να μπορούν οι άνθρωποι να συναντιούνται.

«Η αλληλεπίδραση είναι αυτή είναι που καθορίζει την ποιότητα της ζωής σε μια πόλη και αυτό το πετυχαίνεις με τον πολιτισμό αλλά και με τον ελεύθερο δημόσιο χώρο που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να βγουν από το σπίτι, να εκφραστούν, να συμμετέχουν σε οργανωμένες εκδηλώσεις με ελεύθερη πρόσβαση» τονίζει.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται πως στη διάρκεια της θητείας της δημοτικής αρχής τα τελευταία χρόνια «αξιοποιήσαμε εγκαταλελειμμένα οικόπεδα για να δημιουργήσουμε “εστίες” πρασίνου σε γειτονιές της Αθήνας και ιδιαίτερα στις πιο πυκνοκατοικημένες. Καθιερώσαμε πολυλειτουργικούς χώρους πρασίνου, όπου το πράσινο συνυπάρχει με τα όργανα άθλησης, με τα γήπεδα αθλοπαιδιών και με τις παιδικές χαρές, ώστε οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν αυτούς τους χώρους περισσότερο και να παραμένουν και περισσότερο κατά τις δύσκολες ώρες ενός καύσωνα».

Και υπογραμμίζει πως «αυτό που θέλουμε, είναι ο κάθε Αθηναίος να μπορεί να βγει έξω και να έχει πολύ κοντά στο σπίτι του ένα χώρο πρασίνου» για να καταλήξει: «Επιπλέον ένας άλλος λόγος που δώσαμε τόση έμφαση στην αύξηση του πρασίνου είναι το γεγονός ότι η Αθήνα είναι πιο ευάλωτη στις πλημμύρες λόγω των αδιαπέραστων επιφανειών όπως οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια αλλά και της μεγάλης της επιβάρυνσης από το κλείσιμο των ρεμάτων και τα ποταμιών. Οι αστικοί χώροι πρασίνου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των πλημμυρών. Το έργο μας δεν τελειώνει εδώ είναι ένα έργο σε εξέλιξη».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χρήστου Τεντόμα στο dikastiko.gr

  1. Η Αθήνα είναι μια πόλη με πολύ πυκνή δόμηση, με πολύ φασαρία, με ατμοσφαιρική ρύπανση και με μικρά πεζοδρόμια. Tι απαντάτε σε όσους Αθηναίους διαμαρτύρονται για την ποιότητα της ζωής στη πόλη τους;

Αν μιλάτε σε μένα για την Αθήνα επειδή την αγαπώ και την «περπατάω» καθημερινά, παρότι θα αναγνωρίσω τα προβλήματα θα ξεκινήσω την απάντησή μου λέγοντάς σας ότι η Αθήνα αλλάζει, και αλλάζει κάθε μέρα προς το καλύτερο.

Σίγουρα το δομημένο περιβάλλον έχει επίδραση στο πως αντιλαμβανόμαστε την πόλη μας και πως ζούμε μέσα σε αυτή. Ωστόσο η ποιότητα της ζωής μας αφορά και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και πολιτιστικές εμπειρίες. Και γι’ αυτό το λόγο από όλα τα μετερίζια που έχω υπηρετήσει το Δήμο Αθηναίων εκτός από την ενασχόληση με την καθημερινότητα, προσπαθώ με το έργο μου να δημιουργώ ισορροπίες ώστε οι Αθηναίοι να βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα ζωής.

Τι εννοώ με αυτό; Όλες οι πόλεις είναι κέντρα ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Επομένως είναι λογικό ότι θα έχουν θόρυβο. Αν όμως υπάρχει σωστή ισορροπία μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, πολιτιστικού ερεθίσματος και αστικής βιοποικιλότητας αυτή η φασαρία όπως τη λέτε, μπορεί να εξισορροπηθεί ώστε να μην είναι ενοχλητική.

Δυστυχώς αυτή η ισορροπία στην Αθήνα δεν ήταν προτεραιότητα εδώ και πολλές δεκαετίες. Θα αναφέρω ως παράδειγμα την προτεραιότητα που δόθηκε στη χρήση του αυτοκινήτου έναντι των μέσων μαζικής μεταφοράς, του ποδηλάτου ή και του περπατήματος ακόμη. Το αποτέλεσμα ήταν έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση. Όταν ήμουν παιδί το νέφος στην Αθήνα ήταν καθημερινά στα δελτία ειδήσεων και οι ελεύθεροι χώροι και τα πάρκα σχεδόν ανύπαρκτοι.

  1. Έχετε κάνει έργο κατά τη θητεία σας στον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και καταλαβαίνω τη συσχέτιση που κάνετε με τον πολιτισμό…

Φυσικά, γιατί μια πόλη χωρίς πολιτισμό, χωρίς καμία προσωπική αλληλεπίδραση των κατοίκων της είναι κυριολεκτικά μια συνάθροιση κτιρίων και δρόμων. Είναι μια νεκρή πόλη. Δίπλα στις βασικές παροχές υπηρεσιών -είτε αυτό είναι μια εμπορική αγορά είτε ένα νοσοκομείο – πρέπει να υπάρχει ελεύθερος δημόσιος χώρος για να συναντιούνται οι άνθρωποι. Η αλληλεπίδραση είναι αυτή είναι που καθορίζει την ποιότητα της ζωής σε μια πόλη και αυτό το πετυχαίνεις με τον πολιτισμό αλλά και με τον ελεύθερο δημόσιο χώρο που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να βγουν από το σπίτι, να εκφραστούν , να συμμετέχουν σε οργανωμένες εκδηλώσεις με ελεύθερη πρόσβαση.

  1. Είναι γεγονός ότι σε αυτή τη θητεία σας από τη θέση του αντιδημάρχου κλιματικής αλλαγής και πρασίνου έχετε δώσει μεγάλη έμφαση στα πάρκα και στο πράσινο της Αθήνας. Θα θέλατε να μας πείτε σχετικά;

Τα πάρκα είναι ζωή και για μένα δεν νοείται σύγχρονη πόλη που δε δίνει στους κατοίκους πράσινο και πρόσβαση σε ελεύθερο χώρο, που δε δίνει τη δυνατότητα για ζωή έξω από το σπίτι.

Το πράσινο μιας πόλης όμως σχετίζεται και με τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Η αύξηση των χώρων πρασίνου είναι πρωταρχικής σημασίας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Τα δέντρα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο αφού απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και άλλους ρύπους από τον αέρα. Και παρότι τα δέντρα κάνουν τη διαφορά οι θάμνοι και τα φυτά στη πόλη, με την κατάλληλη συντήρηση αναπτύσσονται πιο γρήγορα και κάνουν καλή δουλειά στη ρύθμιση του κλίματος.

Έτσι λοιπόν την τελευταία τριετία πραγματοποιήσαμε 602.443 φυτεύσεις σε όλη την Αθήνα. Εκ των οποίων 7.027 είναι δέντρα, 380.387 εποχιακά είδη και 215.029 θάμνοι. Εγκαταστήσαμε χλοοτάπητα 48.529 τμ ενώ πραγματοποιήσαμε αναπλάσεις σε 180 στρέμματα περίπου σε διαφορετικές περιοχές της πόλης.

Στη διάρκεια λοιπόν της θητείας μας αξιοποιήσαμε εγκαταλελειμμένα οικόπεδα για να δημιουργήσουμε “εστίες” πρασίνου σε γειτονιές της Αθήνας και ιδιαίτερα στις πιο πυκνοκατοικημένες. Καθιερώσαμε πολυλειτουργικούς χώρους πρασίνου, όπου το πράσινο συνυπάρχει με τα όργανα άθλησης, με τα γήπεδα αθλοπαιδιών και με τις παιδικές χαρές, ώστε οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν αυτούς τους χώρους περισσότερο και να παραμένουν και περισσότερο κατά τις δύσκολες ώρες ενός καύσωνα.

Αυτό που θέλουμε, είναι ο κάθε Αθηναίος να μπορεί να βγει έξω και να έχει πολύ κοντά στο σπίτι του ένα χώρο πρασίνου.

Επιπλέον ένας άλλος λόγος που δώσαμε τόση έμφαση στην αύξηση του πρασίνου είναι το γεγονός ότι η Αθήνα είναι πιο ευάλωτη στις πλημμύρες λόγω των αδιαπέραστων επιφανειών όπως οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια αλλά και της μεγάλης της επιβάρυνσης από το κλείσιμο των ρεμάτων και τα ποταμιών. Οι αστικοί χώροι πρασίνου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των πλημμυρών. Το έργο μας δεν τελειώνει εδώ είναι ένα έργο σε εξέλιξη.

  1. Να υποθέσω λοιπόν ότι στην επόμενη θητεία σας θα δούμε ακόμη περισσότερα πάρκα στην Αθήνα. Περισσότερο πράσινο; Ποια είναι τα σχέδια σας;

Η αναγέννηση της Αθήνας είναι ένας στόχος που απαιτεί σχέδιο και συλλογική δουλειά. Και με το συνδυασμό μας «Αθήνα Ψηλά» με Δήμαρχο τον Κώστα Μπακογιάννη έχουμε αποδείξει ότι έχουμε σχέδιο και δουλεύουμε ομαδικά.. Αναγέννηση της Αθήνας σημαίνει να ενισχυθούν τα φυσικά οικοσυστήματα της Αθήνας. Να ενισχυθούν οι γειτονιές της Αθήνας και η διασύνδεση των ανθρώπων μεταξύ τους αλλά και με τη φύση. Υπάρχει το «Σχέδιο Δράσης» για την Αθήνα που ήδη υλοποιούμε και βρίσκεται σε εξέλιξη και θα δούμε όλοι μας την Αθήνα μας να μεταμορφώνεται. Με ένα σχέδιο φιλόδοξο αλλά με ρεαλιστικούς και μετρήσιμους στόχους, δημιουργούμε την πόλη που χρειαζόμαστε. Μια πόλη που συνδυάζει τις κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές διαστάσεις της βιωσιμότητας και τις ενσωματώνει με μια κουλτούρα δημιουργικότητας στον τρόπο λειτουργίας της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr