Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Χρ. Τζανερίκος, Αντιπρόεδρος ΑΠ: Καταγγέλλει ανεπίτρεπτη παρέμβαση Βορίδη στην υπόθεση Κασιδιάρη και χαρακτηρίζει αντισυνταγματική τη νέα ρύθμιση – Τι απαντά ο υπουργός

Ο Αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου προεδρεύει στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου που θα κρίνει την τύχη του κόμματος Κασιδιάρη στις 5 Μαΐου. «Περισσότερα μάτια, εγκυρότερη κρίση, χωρίς καμία εξαίρεση δικαστή του αρμόδιου τμήματος από τη σύνθεση», σημειώνει ο υπουργός Μ. Βορίδης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χρ. Τζανερίκος, Αντιπρόεδρος ΑΠ: Καταγγέλλει ανεπίτρεπτη παρέμβαση Βορίδη στην υπόθεση Κασιδιάρη και χαρακτηρίζει αντισυνταγματική τη νέα ρύθμιση – Τι απαντά ο υπουργός eurokinissi

Για ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου σχετικά με την υπό ψήφιση τροπολογία με βάση την οποία, για το αν θα ανακηρυχθεί το κόμμα Κασιδιάρη θα αποφασίσει εν ολομελεία το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Τμήματος και αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Χρήστος Τζανερίκος.

Ειδικότερα, ο κ. Τζανερίκος εκτιμά ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι φωτογραφική και αποτυπώνει δυσπιστία και έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

Υπενθυμίζεται όπως έγραψε το dikastiko.gr, ότι με τη διάταξη που αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη, επί της ουσίας αφαιρείται από τον πρόεδρο του τμήματος, η δυνατότητα να επιλέξει αυτός τα 5 μέλη που θα κρίνουν την υπόθεση για το τι μέλλει γενέσθαι με το κόμμα Κασιδιάρη, δεδομένης και της ανάληψης της ηγεσίας από τον επίτιμο αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο.

«Η ρύθμιση, που εισάγεται με την επίμαχη τροπολογία, παρά την κατ’ επίφαση αιτιολογία της, δηλαδή της «θωράκισης της όποιας απόφασης του Αρείου Πάγου» για την ανακήρυξη ή μη κομμάτων, που αναφέρονται στο άρθρο 32 του π. δ. 26/2012, ώστε να μη μπορεί αυτή να αμφισβητηθεί, αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, εκ μέρους της Κυβέρνησης, που είχε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την (πενταμελή) σύνθεση του τμήματος του οποίου είμαι Πρόεδρος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τζανερίκος.

Παράλληλα, θέτει και το ρητορικό ερώτημα: «Άραγε οι εκατοντάδες χιλιάδες αποφάσεις των τμημάτων του Αρείου Πάγου, που έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν με τις πενταμελείς τους συνθέσεις και όχι από τις ολομέλειές τους δεν είναι θωρακισμένες και μπορεί να αμφισβητούνται»;

Αξίζει να σημειωθεί πως το dikastiko.gr, είχε ήδη κάνει λόγο για ενδεχόμενη δυσαρέσκεια στις τάξεις του Ανώτατου Δικαστηρίου αν και μέχρι τη σημερινή δήλωση του κ. Τζανερίκου, παρέμενε άγνωστο πως θα εκδηλωθεί.

Άλλωστε ο Χρ. Τζανερίκος είναι ένας πολύ έμπειρος δικαστής με σχεδόν 40ετή παρουσία στα κορυφαία επίπεδα της δικαιοσύνης και αποχωρεί από το δικαστικό σώμα στις 30 Ιουνίου. Μάλιστα το όνομά του είχε ακουστεί εντόνως πέρυσι για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά τελικά η επιλογή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και εν τέλει του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν ο Ισίδωρος Ντογιάκος.

Κόμμα Κασιδιάρη: Αναλυτικά η δήλωση του Αντιπροέδρου ΑΠ

“Με βάση την τροπολογία – προσθήκη του ΥΠΕΣ, με την οποία τροποποιείται η παρ. 1 του άρθρου 32 του π. δ. 26/2012, εισάγεται η πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά ρύθμιση, που θεσμοθετεί την ολομέλεια πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου. Πρωτοφανής, καθόσον αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου, αφού τόσο κατά το άρθρο 23 του προϊσχύσαντος Ν. 1756/1988, όσο και κατά το άρθρο 27 του ήδη ισχύοντος Ν. 4938/2022: «…Κάθε τμήμα συγκροτείται από τον Πρόεδρο και τέσσερις (4) αρεοπαγίτες…» και όχι από το σύνολο των αρεοπαγιτών, που υπηρετούν σ’ αυτό, ο αριθμός των οποίων, σημειωτέον, δεν είναι ο ίδιος σε όλα τα τμήματα, αλλά μπορεί να μεταβάλλεται, με σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ή σε έκτακτες περιπτώσεις με πράξεις του Προέδρου του ΑΠ, που εγκρίνονται από την ολομέλεια αυτού. Ουδέποτε έχει προβλεφθεί ολομέλεια τμήματος συγκροτούμενη απ’ όλους του Δικαστές αυτού. Να σημειωθεί, ακόμη, ότι σε περίπτωση ισοψηφίας σε «ολομέλεια» τμήματος με άρτιο αριθμό Δικαστών, αφού οι πολυμελείς συνθέσεις (άρθρο 4 Ν. 1756/1988 και ήδη ισχύοντος 4938/2022) πρέπει να έχουν περιττό αριθμό, θα έπρεπε να εισαχθεί (δίκην σωματείου) ρύθμιση ότι υπερισχύει η γνώμη του Προέδρου του.

Η ρύθμιση, που εισάγεται με την επίμαχη τροπολογία, παρά την κατ’ επίφαση αιτιολογία της, δηλαδή της «θωράκισης της όποιας απόφασης του Αρείου Πάγου» για την ανακήρυξη ή μη κομμάτων, που αναφέρονται στο άρθρο 32 του π. δ. 26/2012, ώστε να μη μπορεί αυτή να αμφισβητηθεί, αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, εκ μέρους της Κυβέρνησης, που είχε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την (πενταμελή) σύνθεση του τμήματος του οποίου είμαι Πρόεδρος. Άραγε οι εκατοντάδες χιλιάδες αποφάσεις των τμημάτων του Αρείου Πάγου, που έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν με τις πενταμελείς τους συνθέσεις και όχι από τις ολομέλειές τους δεν είναι θωρακισμένες και μπορεί να αμφισβητούνται; Η δεύτερη προσθήκη, κατά την οποία το Α1 τμήμα του ΑΠ, μπορεί να ζητεί στοιχεία για την τεκμηρίωση της σχετικής του κρίσης, από τις κατά περίπτωση αρμόδιες ή άλλες αρχές ήταν εντελώς περιττή, αφού με την ήδη ισχύουσα από τον περασμένο Φεβρουάριο ρύθμιση το τμήμα ελέγχει και αυτεπαγγέλτως τη συνδρομή των προϋποθέσεων ανακήρυξης. Στο πλαίσιο, επομένως, της αυτεπάγγελτης έρευνάς του, από που θα αντλούσε τα στοιχεία, για την τεκμηρίωση της κρίσης του, από τον μπακάλη της γειτονιάς;

Τέλος, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι ο ΥΠΕΣ, προαναγγέλλοντας την τροπολογία σε εκπομπή της ΕΡΤ την Πέμπτη 06-04-2023, παρενέβη, ανεπίτρεπτα, ευθέως στην κρίση του Α1 τμήματος του ΑΠ, αφού δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί να υπάρχει μια βαθιά αντίφαση, από τη μια μεριά το ποινικό τμήμα της δικαιοσύνης (σημ: ξέχασε να πει κατωτέρου του ΑΠ Δικαστηρίου) να τον καταδικάζει (τον Κασιδιάρη) ως αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης και να έρχεται ένα άλλο τμήμα της δικαιοσύνης επίσης, το Α1 του Αρείου Πάγου, που λέει ότι είναι πολιτικός αρχηγός». Δηλαδή, ο ΥΠΕΣ, εμμέσως, πλην σαφώς υπέδειξε στους Δικαστές του Α1 τμήματος ποια θα πρέπει να είναι η κρίση τους, για το συγκεκριμένο θέμα”.

"Kόμμα Κασιδιάρη"

(eurokinissi)

Βορίδης για κόμμα Κασιδιάρη: “Η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης”

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, ο υπουργός Μάκης Βορίδης υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ενώ επαναλαμβάνει πως η τροπολογία θωρακίζει την κρίση της.

«Περισσότερα μάτια, εγκυρότερη κρίση, χωρίς καμία εξαίρεση δικαστή του αρμόδιου τμήματος από τη σύνθεση», σημειώνει ο υπουργός και προσθέτει: «Ουδέποτε προεξόφλησα την κρίση της Δικαιοσύνης, αντιθέτως κατ’ επανάληψη έχω δηλώσει ότι προφανώς δεν μπορώ να την προδικάσω».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργού:

Η Κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και δεν αντιπαρατίθεται με αυτήν. Επισημαίνουμε ότι για μία μείζονος σημασίας επικείμενη κρίση που αφορά την συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων που έχουν ως ιδρυτικά τους μέλη ή ως υποψήφιους τους ή ως πραγματικούς αρχηγούς καταδικασμένους για το κακούργημα της ηγεσίας εγκληματικής οργανώσεως, η θέση της Κυβέρνησης είναι απλή: περισσότερα μάτια, εγκυρότερη κρίση, χωρίς καμία εξαίρεση δικαστή του αρμόδιου τμήματος από τη σύνθεση.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή. Τονίζεται ότι η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και ουδόλως επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή.

Είναι δε μάλλον ανεξήγητη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που προτιμά για ένα τέτοιο ζήτημα κατ’ επιλογήν περιορισμένη σύνθεση δικαστηρίου αντί για την ολομέλεια του δικαστικού σχηματισμού.

Σε ό,τι με αφορά, ουδέποτε προεξόφλησα την κρίση της Δικαιοσύνης, αντιθέτως κατ’ επανάληψη έχω δηλώσει ότι προφανώς δεν μπορώ να την προδικάσω αλλά εξήγησα τον λόγο που κατέστησε αναγκαία την ήδη υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση. Χωρίς αυτήν άλλωστε δεν θα υπήρχε δυνατότητα της σχετικής κρίσεως από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Μάκης Βορίδης

eurokinissi

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μεγαλύτερος χορηγός της ακροδεξιάς ο κ. Μητσοτάκης

“Ο κ. Μητσοτάκης με τους τραγικά ερασιτεχνικούς χειρισμούς του μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς. Αφού μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μία τροπολογία, που δυστυχώς αποδείχτηκε φιάσκο, σήμερα έρχεται να διορθώσει το λάθος με ένα μεγαλύτερο λάθος”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη.

“Όπως καταγγέλλει και ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, η νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή συνιστά πρωτοφανή στα χρονικά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και στην λειτουργία του Αρείου Πάγου”, σημειώνει.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, “το μόνο που καταφέρνει ο κ. Μητσοτάκης με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να φουσκώνει τα ποσοστά της ακροδεξιάς. Δεν μας άκουσε όταν προειδοποιούσαμε και απέρριψε την τροπολογία που είχαμε καταθέσει και αποτελούσε την μόνη λύση για τον αποκλεισμό των νεοναζί. Τώρα, σε αυτήν την παρωδία ας αναλάβει μόνος του την ευθύνη”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ