Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Χρειάζονται 559 ημέρες για την εκδίκαση δικαστικών υποθέσεων: Τα στοιχεία της έκθεσης της Κομισιόν για την απονομή Δικαιοσύνης – Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Σε τροχιά επιδείνωσης βαίνει το δικαστικό σύστημα σύμφωνα με έκθεση για το κράτος δικαίου το 2020 στις χώρες της Ε.Ε. Κλειδί η ψηφιοποίηση δηλώνει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χρειάζονται 559 ημέρες για την εκδίκαση δικαστικών υποθέσεων: Τα στοιχεία της έκθεσης της Κομισιόν για την απονομή Δικαιοσύνης – Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης EUROKINISSI

Σοβαρές προκλήσεις εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το σύστημα απονομής δικαιοσύνης της Ελλάδας ως προς την αποδοτικότητά του, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Κομισιόν του 2020

Ειδικότερα, σημειώνεται πως ο χρόνος που απαιτείται για την εκδίκαση των αστικών και των εμπορικών υποθέσεων αμφισβητούμενης δικαιοδοσίας σε πρώτο βαθμό αυξήθηκε εκ νέου (559 ημέρες το 2018 σε σύγκριση με 479 ημέρες το 2017). Παράλληλα, τονίζεται ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σαφή κίνδυνο δημιουργίας νέων συσσωρευμένων υποθέσεων

Χαμηλός είναι ο δείκτης για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. «Το επίπεδο της εκλαμβανόμενης ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης είναι μέτριο. Το 53 % του ευρέος κοινού θεωρεί ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι αρκετά καλή και πολύ καλή, ποσοστό που τα τελευταία χρόνια βαίνει μειούμενο. Το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των επιχειρήσεων είναι 51 % και παραμένει σταθερό» επισημαίνει η έκθεση.

Δίκη για δολοφονία Μετάι

Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο επίπεδο διαφθοράς. «Παρόλο που η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 36/100 το 2012 στον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας, η βαθμολογία της αυξήθηκε σε 48/100 το 2019 και ως εκ τούτου η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση στην ΕΕ και στην 60ή παγκοσμίως» αναφέρεται.

Και προσθέτει: «Τα αποτελέσματα της υλοποίησης είναι ανάμικτα και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά την ποιότητα και την αποδοτικότητά του. Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής υλοποίησης των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων και η περαιτέρω πρόοδος ως προς την ψηφιοποίηση των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης έχουν ιδιαίτερη σημασία ώστε να σημειωθούν απτά αποτελέσματα».

«Μέχρι πολύ πρόσφατα, η ελληνική νομοθετική πραγματικότητα χαρακτηριζόταν από έλλειψη συνοχής και μεγάλο βαθμό κατακερματισμού. Την κατάσταση αυτή περιγράφουν οι όροι «πολυνομία» ή ακόμα και «κακονομία», και την επιδείνωναν ακόμα περισσότερο η έλλειψη έγκυρης και ολοκληρωμένης κωδικοποίησης της νομοθεσίας» καταλήγει.

Ηλίας Σιδέρης: Δεν φταίνε οι “δικομανείς” πολίτες

Ενδεικτικά είναι όσα ανέφερε στο άρθρο του στο dikastiko.gr ο δικηγόρος Ηλίας Σιδέρης. «Για το φαινόμενο δεν φταίνε ούτε οι «δικομανείς» πολίτες, ούτε οι δικηγόροι, ούτε οι δικαστές. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει 410 δικηγόρους ανά 100.000 πολίτες, πίσω μόνον από Λουξεμβούργο και Κύπρο και 36 δικαστές ανά 100.000 πολίτες πίσω μόνο από Σλοβενία και Κροατία. Τι πταίει;

Αναβολές δικών

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στην διαδικασία της πολιτικής δίκης εισήλθε ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας με την «διαδικασία των 100ημερών». Οι προθεσμίες τηρούνται από τους δικηγόρους και τους αντιδίκους, επί ποινή απόρριψης της αγωγής σε περίπτωση μη τήρησης, αλλά μέχρι τις 100 μέρες. Μετά τι συμβαίνει και δεν τηρούνται οι προθεσμίες; Η προβληματική έγκειται στο τι επιδιώκουμε να δούμε σε μία δικαστική απόφαση. Η μέση λύση δεν είναι ούτε μια δικαστική απόφαση 100 σελίδων σε 2 έτη, ούτε μια απόφαση μιας σελίδας σε λίγες μέρες. Όλες, μα όλες, οι πολιτικές δικαστικές αποφάσεις θα έπρεπε να εκδίδονται κατόπιν συζήτησης στο ακροατήριο εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος (3, 4 ,5 μηνών, αναλόγως την διαδικασία) όχι με αιτιολογία δεκάδων σελίδων, αλλά δια επαρκούς αιτιολογίας (όπως επί παραδείγματι στα ασφαλιστικά μέτρα)» σχολίασε.

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες

Σχέδια ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης, που θα επιφέρουν επιτάχυνση στην απονομή της, προωθεί η κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών έχει συγκαταλέξει έργα εκατομμυρίων ευρώ.

Μία τέτοια παρέμβαση αποτελεί η ψηφιοποίηση περισσότερων από 300 εκατομμυρίων σελίδων, που αντιστοιχούν στα αρχεία 368 δικαστηρίων όλης της χώρας. Για παράδειγμα, στην Εισαγγελία Εφετών το αρχείο φυγοδίκων και φυγοποίνων αριθμεί περίπου 40.000 έγγραφα, στα Ειρηνοδικεία υπάρχουν περίπου 2,7 εκατ. αποφάσεις, διαταγές πληρωμής-απόδοσης μισθίου και δηλώσεις τρίτου.

«Θεσμοί όπως η πιλοτική δίκη, από τη στιγμή που θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία της Δικαιοσύνης, θα μπορέσουν να επιταχύνουν σημαντικά την απονομή της Δικαιοσύνης. Και υπάρχουν και ζητήματα τα οποία έχουμε αρχίσει να τα θέτουμε στον δημόσιο διάλογο και να νομοθετούμε σε αυτή την κατεύθυνση όπως η αξιολόγηση των ιδίων των δικαστών από τους δικαστές -δεν είναι δική μας δουλειά να αξιολογούμε τους δικαστές- η εκπαίδευσή τους, η αναμόρφωση της Σχολής Δικαστών, η περαιτέρω κατάρτισή τους για νέου τύπου εγκλήματα τα οποία είναι εξαιρετικά σύνθετα και απαιτούν πολύ καλή κατανόηση από τους δικαστές οι οποίοι θα τα δικάσουν. Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης. Ήδη εκεί πιστεύω ότι έχουμε κάνει κάποια βήματα. Αλλά αν με ρωτήσετε ποιος θα ήταν ένας τομέας στον οποίο θα απέδιδα προσωπικά πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και θα ζητούσα μεγαλύτερη επιτάχυνση των κυβερνητικών ρυθμών στην δεύτερη τετραετία μας, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός σίγουρα η Δικαιοσύνη θα ήταν πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μου, μαζί όπως σας είπα- με τις πτυχές του κοινωνικού κράτους» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ