Χρήστος Ράμμος: Σφοδρά πυρά κατά της Δικαιοσύνης
Τόνισε ότι "επί 18 μήνες η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει κάνει τίποτα, δεν έχει διώξει κανέναν για τις υποκλοπές, αλλά διώκει μέλη της ΑΔΑΕ, που έκαναν το καθήκον τους"
Σφοδρά πυρά στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση των υποκλοπών εξαπέλυσε με την κατάθεση του στην επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος, μετά και τη συγκέντρωση των δικογραφιών στον Άρειο Πάγο για να υπάρξει κρίση σε Ανώτατο επίπεδο.
Ο κύριος Ράμμος τόνισε ότι επί 18 μήνες η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει κάνει τίποτα, δεν έχει διώξει κανέναν για τις υποκλοπές, αλλά διώκει μέλη της ΑΔΑΕ, που έκαναν το καθήκον τους.
Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της avgi.gr ότι ο πταισματοδίκης καλεί σε απολογία την Κατερίνα Παπανικολάου, πρώην μέλος της ολομέλειας της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο Πειραιά Στέφανο Γκρίτζαλη και ακόμα δύο στελέχη της ΑΔΑΕ ως υπόπτους για την τέλεση του αδικήματος της διαρροής ευαίσθητων κρατικών μυστικών προς τον Θανάση Κουκάκη, ανέφερε:
“Ήταν μεγάλο σοκ για μένα η δίωξη δύο εξαιρετικών συνεργατών μου, της Κατερίνας Παπανικολάου και του Στέφανου Γκρίτζαλη. Έχω συνεργαστεί μαζί τους χρόνια και μπορώ να εγγυηθώ για τον επαγγελματισμό τους προς το καθήκον τους. Παρόλο που δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες για τους λόγους που έχουν διωχθεί, είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι η εισαγγελία θα διαψευστεί σύντομα. Λυπάμαι ότι κάποιοι από τους καλύτερους αξιωματούχους της Ελλάδας υφίσταται όλα αυτά
Η ελληνική δικαιοσύνη εδώ και 18 μήνες δεν έχει κάνει τίποτα, δεν έχει διώξει κανέναν για τις υποκλοπές, η ίδια δικαιοσύνη σπεύδει να διώξει δύο μέλη του εποπτικού οργάνου που απλώς έκαναν το καθήκον τους”
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμος μιλώντας στην Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε την ελπίδα η Ελληνική Δικαιοσύνη να ακολουθήσει όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση των υποκλοπών. pic.twitter.com/w6IHOGlQR3
— Thanasis Koukakis (@nasoskook) October 26, 2023
Υπόθεση υποκλοπών: Τι είπε ο κύριος Ράμμος στην κατάθεσή του στη LIBE
«Από το τέλος του 2022 σειρά δημοσιευμάτων στην Ελλάδα υπέδειξε ότι η ιδιωτικότητα των συνομιλιών συγκεκριμένων προσώπων, μεταξύ τους δημόσιων αξιωματούχων, είχε παραβιαστεί, κατά παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας, με τη χρήση παράνομου κακόβουλου λογισμικού, κάτι που προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη.
Σαν αποτέλεσμα η ΑΔΑΕ έλαβε πολυάριθμα αιτήματα, που προκάλεσαν αρκετές έρευνες που παραμένουν σε εξέλιξη και είναι μυστικές, όπως επιβάλλει ο νόμος. Υπάρχει διαρκής επαφή με τους εισαγγελείς που ερευνούν το ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Στο τέλος του Νοεμβρίου του 2022 είχαμε νέα νομοθεσία, που μετέβαλε την διαδικασία … στη συνέχεια, όταν στο πλαίσιο έρευνας ήρθαμε σε επαφή με πάροχο τηλεπικοινωνιών, αυτός ζήτησε επιβεβαίωση από τον Άρειο Πάγο για την δυνατότητα για να παράσχει σχετικά στοιχεία, υπό το νέο νομικό πλαίσιο. Ο εισαγγελέας του ΑΠ εξέδωσε μη δεσμευτική γνωμοδότηση -και κατά τη γνώμη μου εσφαλμένη νομικά- ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον την δυνατότητα να πραγματοποιεί έρευνες είτε αυτοβούλως είτε μετά από αίτημα πολίτη, σε σχέση με την πιθανή παραβίαση του απόρρητου των επικοινωνιών τους για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η γνωμοδότηση συνοδευόταν από απειλές ότι αν η ΑΔΑΕ δεν συμμορφωνόταν με τη γνωμοδότηση, πιθανώς θα υφίσταντο δίωξη με κατηγορίες όπως η κατασκοπεία μέλη της διοίκησης και του προσωπικού της. Παρά ταύτα, οι έρευνες της ΑΔΑΕ είναι νόμιμες με βάση το νόμο 3115/2003, που δεν τροποποιήθηκε καθόλου από τον νόμο του 2022, στον οποίο βασίστηκε η γνωμοδότηση. Δήλωσα δημοσίως ότι αυτή η γνωμοδότηση αντίκειται στην συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ».
«Μετά από αυτά, ζήτησα να καταθέσω στην Επιτροπή Διαφάνειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου προκειμένου να καταθέσω για να ενημερώσω τη Βουλή για τα ήδη υπάρχοντα ευρήματά μας από τις έρευνες. Το αίτημα απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής και τον πρόεδρο της Βουλής. Κατόπιν αυτού, τον Ιανουάριο με προσέβαλαν και με απείλησαν προσωπικά, δημοσίως και με ωμότητα, βουλευτές και αξιωματούχοι της κυβέρνησης, όταν η ΑΔΑΕ προσπάθησε να ενημερώσει τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βάση δικό του αίτημα που εδράζεται στην κείμενη νομοθεσία (5002/2022, άρθρο 8, παράγραφος 6), να μάθει αν υπήρξαν στόχος παρακολούθησης υψηλά ιστάμενοι δημόσιοι αξιωματούχοι από την κρατική υπηρεσία πληροφοριών, την ΕΥΠ».
«Τελικά, εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες ανέδειξαν τις ανησυχίες για παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα … η ΑΔΑΕ είχε πρόσφατα πραγματοποιήσει έκτακτες επιθεωρήσεις για την νομιμότητα των υποκλοπών στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ … όπως προείπα, η διαδικασία παραμένει σε εξέλιξη. Στις 20 Σεπτεμβρίου το Ελληνικό Κοινοβούλιο αντικατέστησε 3 από τα 7 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΑΕ. Η θητεία τους είχε λήξει από τον Μάρτιο του 2022, αλλά η αντικατάστασή τους παρουσιάστηκε ως “επείγουσα” μετά την αδράνεια της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής επί 18 μήνες.
Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ελληνικού Κοινοβουλίου σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 101α) έπρεπε να αποφασίσει με πλειοψηφία 3/5. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η αντικατάσταση αποφασίστηκε με οριακά μικρότερη πλειοψηφία (16/27 ή 2,96/5), κατά παράβαση του Συντάγματος. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κατά τη διάρκεια της νύχτας με αξιοσημείωτη βιασύνη, υποδεικνύοντας ότι η αντικατάσταση θα μπορούσε να συνδέεται με συγκεκριμένα γεγονότα. Δεν μπορώ να προχωρήσω σε λεπτομέρειες επ’ αυτού.
Τους προηγούμενους μήνες η ΑΔΑΕ επίσης ηγήθηκε των ερευνών, μαζί με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Και οι δύο Αρχές δέχθηκαν αυξανόμενες πιέσεις ενώ προχωρούσαν τις έρευνές τους. Τα τελευταία γεγονότα στο τέλος Σεπτεμβρίου μπορούν σίγουρα να εντείνουν τις ανησυχίες για τον σεβασμό των κανόνων λειτουργίας της ΑΔΑΕ.
Σαν τελευταίο σχόλιο στην αρχική μου τοποθέτηση: η ΑΔΑΕ έχει λίγα μέσα, μικρό προϋπολογισμό, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στο έργο του ελέγχου της νομιμότητας τηλεπικοινωνιών που τίθενται υπό εισαγγελική εντολή. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες».
Οι ερωτήσεις που δέχθηκε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ
Απαντώντας ο κύριος Ράμμος σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαΐκού Κόμματος Γερούν Λένερς (προεδρεύων της PEGA) δήλωσε ότι
“Με θλίβει το ότι μερικοί από τους καλύτερους δημόσιους λειτουργούς που είχε ποτέ η Ελλάδα υποβάλλονται σε τέτοια βάσανα. Γιατί κάθε ποινική δίωξη, ακόμη και αν οδηγήσει σε αθώωση, είναι πικρή διαδικασία για κάθε άνθρωπο με συνείδηση. Εν τέλει, είναι αξιοσημείωτο και αξιοπρόσεκτο ότι η ελληνική Δικαιοσύνη που δεν έχει κάνει τίποτα μετά από 18 μήνες, δεν έχει προχωρήσει σε καμία δίωξη για την χρήση κακόβουλων λογισμικών, αυτή η ίδια Δικαιοσύνη διώκει δύο μέλη της Αρχής, που απλώς κάνουν το καθήκον τους».
Όταν ρωτήθηκε από την Oλλανδή ευρωβουλευτής του Renew Europe Σοφί Ιν’τ Φελντ για τα δημοσιεύματα (όπως έγραψε το dikastiko.gr) που θέλουν την εισαγγελέα στην ΕΥΠ κα Βλάχου που υπέγραφε τις εγκρίσεις παρακολούθησης να περιλαμβάνεται σε όσους στοχοποιήθηκαν με Predator, ο κύριος Ράμμος ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζει κάτι.
Απαντώντας τέλος στην Βελγίδα ευρωβουλευτή των Πράσινων Σασκιά Μπρικμόντ, ο κ. Ράμμος τόνισε μεταξύ άλλων «τώρα το σημαντικό είναι η ελληνική Δικαιοσύνη. Φυσικά συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις διωκτικές Αρχές. Σε αυτές επαφίεται τώρα να επιταχύνουν τη διαδικασία, γιατί οσο περνάει ο χρόνος τα τεκμήρια χάνονται και θα ήταν πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, με νομικές και τεχνικές δυσκολίες που δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά η ελληνική Δικαιοσύνη, που δεν έχει επαρκή εξοπλισμό για τέτοιας τεχνολογίας ελέγχους. Όλοι περιμένουμε ενέργειες από την ελληνική Δικαιοσύνη, αυτή είναι η απάντησή μου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπόθεση υποκλοπών: “Η εισαγγελέας της ΕΥΠ Β. Βλάχου παρακολουθούνταν με Predator” αναφέρει δημοσίευμα Γιατί ο Άρειος Πάγος “πήρε” την έρευνα για τις υποκλοπές – Τα πορίσματα που άργησαν 12 μήνες και η αντίστροφη μέτρηση για την εισαγγελική κρίση Παρέμβαση Αδειλίνη για τις υποκλοπές: Ζητά να διαβιβαστεί όλη η δικογραφία στον Άρειο Πάγο – “Υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των ερευνώμενων εγκλημάτων” – ΒΙΝΤΕΟ Ανεξάρτητες Αρχές: Ο Δ. Βερβεσός και 5 πρώην πρόεδροι του ΔΣΑ αναζητούν κοινή θεσμική παρέμβαση – Η συνάντηση με Ράμμο Συνάντηση “κορυφής” συγκαλεί ο Δ. Βερβεσός για τις ανεξάρτητες Αρχές – Πρόσκληση σε 5 πρώην προέδρους του ΔΣΑΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr