Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς: “Πορτοκαλί” η μισή Ελλάδα μετά από σχεδόν 2 μήνες lockdown – Ποιες περιοχές παραμένουν στο “κόκκινο” – ΧΑΡΤΕΣ

Η καλή πορεία της χώρας στην πανδημία μετά από ένα δύσκολο παρατεταμένο lockdown 55 ημερών, αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC).

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χριστουγεννιάτικος μποναμάς: “Πορτοκαλί” η μισή Ελλάδα μετά από σχεδόν 2 μήνες lockdown – Ποιες περιοχές παραμένουν στο “κόκκινο” – ΧΑΡΤΕΣ

Ανήμερα των πιο δύσκολων Χριστουγέννων των τελευταίων πολλών ετών καθώς η μάχη με την πανδημία του κορονοϊού συνεχίζεται αμείωτη και όλοι περιμένουμε το εμβόλιο ως το μεγαλύτερο δώρο των φετινών γιορτών και μετά από 55 ημέρες lockdown, το μισό μέρος της χώρας βγαίνει από την “κόκκινη” ζώνη

Συγκεκριμένα, με τη “σφραγίδα” του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η μισή χώρα χρωματίστηκε “πορτοκαλί”.

Με τον δείκτη θετικότητας κάτω από το όριο ασφαλείας του 4% και συγκεκριμένα για χθες Πέμπτη (24/12) στο 2,74% και συνολικά κατά την εβδομάδα μεταξύ 14 και 20 Δεκεμβρίου στο 3,01%, έχουμε κάθε λόγο για πρώτη φορά μετά από καιρό, να είμαστε αισιόδοξοι.

Η καλή πορεία της χώρας στην πανδημία μετά από ένα δύσκολο παρατεταμένο lockdown 55 ημερών, αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC). Ενώ, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στον σχετικό χάρτη, η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται ακόμη σε “κόκκινο” συναγερμό.

Δείτε τον σχετικό χάρτη του ECDC – Αριστερά η Ευρώπη και η Ελλάδα στις 17 Δεκεμβρίου και δεξιά στις 24 Δεκεμβρίου:

Οι κόκκινες, πορτοκαλί και πράσινες περιοχές

Με “κόκκινο” χρωματισμό και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία των τελευταίων 7 και 14 ημερών, το ECDC έχει χαρακτηρίσει την επιδημιολογική κατάσταση από τη Θεσσαλία και πάνω και όλη τη Μακεδονία. Αυτό σημαίνει ότι στις συγκεκριμένες περιοχές τα θετικά κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού ξεπερνούν τα 150, δηλαδή, ο ρυθμός διάδοσης της νόσου Covid-19, αλλά η δυναμική διείσδυσής του ιού στην κοινότητα είναι ακόμη υψηλή.

Στις “πορτοκαλί” περιοχές χαμηλότερου, αλλά όχι μηδαμινού κινδύνου (από 25 έως 150 κρούσματα, ανά 100.000 πληθυσμού) συγκαταλέγεται όλη η υπόλοιπη Ελλάδα πλην των Δωδεκανήσων, της Ρόδου και των Επτανήσων, που έχουν “πράσινο” χρώμα.

Στις “πράσινες” περιοχές τα θετικά κρούσματα είναι κάτω από 25 ανά 100.000 πληθυσμού.

Δείτε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, σύμφωνα με το ECDC:

Ημερήσια κρούσματα, θάνατοι, δείκτης θετικότητας

Δείτε την επιδημική καμπύλη των κρουσμάτων και θανάτων, όπως διαμορφώθηκε με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του ECDC (με κόκκινη γραμμή σημειώνονται τα ημερήσια κρούσματα και με μπλε οι ημερήσιοι θάνατοι):

Σε πτωτική τάση εμφανίζονται στα στοιχεία του ECDC και οι εβδομαδιαίες εισαγωγές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ:

Δείτε τον δείκτη θετικότητας, όπως κινήθηκε από την αρχή της πανδημίας και την πτώση που σημειώνει σήμερα:

Δείτε τα διαγράμματα με την επιδημική καμπύλη των κρουσμάτων ανά περιοχή, του ΕΟΔΥ:

Ψηλά ακόμη οι αριθμοί στους διασωληνωμένους ασθενείς

Σημαντική πτώση εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των θανάτων, που χθες άγγιξαν τους 55. Ωστόσο, σε υψηλά επίπεδα παραμένει ακόμα ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, οι οποίοι στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ καταγράφονται στους 476, με διάμεση ηλικία τα 68 έτη.

Είναι και ο μόνος δείκτης που κρατά σε αγωνία τους επιδημιολόγους, καθώς σε κάποια τυχόν νέα αύξηση κρουσμάτων λόγω των εορτών και συναθροίσεων, το ΕΣΥ θα υποστεί μεγάλη πίεση και πάλι, ενώ ταυτόχρονα θα σημειωθεί και αύξηση στα θανατηφόρα περιστατικά.

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ