Χρυσή Αυγή: Αναστολή ή φυλάκιση ;
Την κρισιμότερη «μάχη» τους δίνουν σήμερα από τις 10 το πρωί, οι καταδικασθέντες με βαριές ποινές για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, διεκδικώντας αναστολές έκτισης των ποινών τους μέχρι την έφεση τους. Το ζήτημα της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης, μετά την χθεσινή ανακοίνωση των οριστικών ποινών σε βάρος των κατηγορούμενων, είναι χρονοβόρα διαδικασία και […]
Την κρισιμότερη «μάχη» τους δίνουν σήμερα από τις 10 το πρωί, οι καταδικασθέντες με βαριές ποινές για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, διεκδικώντας αναστολές έκτισης των ποινών τους μέχρι την έφεση τους.
Το ζήτημα της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης, μετά την χθεσινή ανακοίνωση των οριστικών ποινών σε βάρος των κατηγορούμενων, είναι χρονοβόρα διαδικασία και ενδεχομένως να «ροκανίσει» σε χρόνο όλη την ημέρα. Πάντως οριστική λήξη της δίκης δεν αναμένεται πριν την ολοκλήρωση και της διαδικασίας της Παρασκευής.
Έτσι, το δικαστήριο συνεδριάζει από σήμερα το πρωί, όπου αρκετοί εκ των συνηγόρων των κατηγορουμένων θα δώσουν την τελευταία τους «μάχη» προκειμένου να πείσουν τους δικαστές να δώσουν αναστολές στις ποινές των καταδικασθέντων και να αποτρέψουν την είσοδο τους στις φυλακές. Μάλιστα αρκετοί εξ αυτών αναμένεται να προσέλθουν στο δικαστήριο με μάρτυρες, οι οποίοι θα πιστοποιούν γιατί οι αιτούντες αναστολή της ποινής τους, δεν είναι ύποπτοι φυγής, ενώ θα εκθέτουν και κάποιους από τους σοβαρούς λόγους που πρέπει να τους δοθεί αναστολή.
Την τακτική αυτή ακολούθησε πρώτος ο Ιωάννης Άγγος, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών και 2 μηνών, όπου χθες το δικαστήριο κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισής του, η έδρα επέτρεψε κατ’ εξαίρεση την εξέταση μάρτυρα υπέρ του.
Η μάρτυρας ήταν η κουνιάδα του, (αδερφή της γυναίκας του) η οποία πιστοποίησε στο δικαστήριο ότι «αν μπει φυλακή έστω και για μια ημέρα θα καταστραφεί η οικογένεια. Έχει ένα άρρωστο παιδί. Είναι δουλευταράς, κάνει ακόμη και δύο μεροκάματα τη μέρα. Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει η αδελφή μου. Το στεγαστικό δάνειο ξεπερνά τα 40.000. Τον αγαπάμε πάρα πολύ. Θα είναι μεγάλο έγκλημα στην οικογένεια αν πάει έστω και μια μέρα στη φυλακή», κατέληξε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία για τη λήψη της απόφασης επί της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης, περιλαμβάνει την εισαγγελική πρόταση (εξατομικευμένα για κάθε καταδικασθέντα), τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και την εξέταση μαρτύρων, και, τέλος, την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.
Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, η έφεση σε ποινές φυλάκισης έως τρία χρόνια έχει αυτοδικαίως ανασταλτικό αποτέλεσμα. Αν η επιβληθείσα ποινή φυλάκισης είναι μεγαλύτερη των τριών ετών, η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, εκτός αν είναι διαφορετική η κρίση του δικαστηρίου.
Σημειώνεται ότι οι καταδικασθέντες είναι 57 αλλά χθες το δικαστήριο για τέσσερις που είχαν τις μικρότερες ποινές φυλάκισης, στους τρεις έδωσε τριετή αναστολή και για έναν κατηγορούμενο η ποινή του ήταν εξαγοράσιμη.
Υπενθυμίζεται ότι στον πρώην γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο και τους πρώην βουλευτές του, που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών και ποινή φυλάκισης από 3 έως 8 μήνες. Μοναδική διαφοροποίηση του δικαστηρίου υπήρξε για τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, που καταδικάστηκε σε 10 έτη κάθειρξη για το ίδιο αδίκημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr