Χρυσή Αυγή: Η ώρα της δίκης για 48 άτομα – “Μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση θα έχουν αποφυλακιστεί όλοι”, λέει η πολιτική αγωγή

Πάνω από 12.700 σελίδες η πρωτόδικη απόφαση, που έστειλε στη φυλακή τους 7 του “διευθυντηρίου” και άλλους 11 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, συνολικά 40 άτομα - Η δίκη σε αριθμούς

NEWSROOM
Χρυσή Αυγή: Η ώρα της δίκης για 48 άτομα – “Μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση θα έχουν αποφυλακιστεί όλοι”, λέει η πολιτική αγωγή

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ήταν 7 Οκτωβρίου του 2020 όταν η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη ανακοίνωνε την ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου που έκρινε ως “εγκληματική οργάνωση” την Χρυσή Αυγή και οδήγησε στη φυλακή τους πρώην βουλευτές του κόμματος, με τους καταδικασθέντες να ανέρχονται συνολικά σε 57.

Σήμερα 15 Ιουνίου, 20 μήνες μετά την πρωτόδικη απόφαση, ξεκινάει στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη σε δεύτερο βαθμό. Οι δικαστές με πρόεδρο τη Σοφία Πανουτσακοπούλου θα κηρύξουν την έναρξη της δίκης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει από την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Υπόθεση, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να ξετυλιχθεί το κουβάρι της δράσης των μελών της Χρυσής Αυγής και να εκδοθεί η πρωτόδικη απόφαση περί εγκληματικής οργάνωσης. Ερωτηματικό πάντως παραμένει αν θα μπορεί να παρασταθεί στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Νίκος Μιχαλολιάκος, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας και νοσηλεύεται επι μακρόν σε νοσοκομείο. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να τεθεί και ζήτημα αναβολής ή διακοπής της διαδικασίας.

Οι δικαστές

Η σύνθεση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που θα δικάσει σε δεύτερο βαθμό τη Χρυσή Αυγή έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Σοφία Πανουτσακοπούλου, πρόεδρος εφετών

Μέλη: Φωτεινή Παπαντωνοπούλου, Στέφανος-Γρηγόριος Φετζιάν, Μαρία-Γεωργία Τσάμη, Χριστίνα Ρωμέση

Εισαγγελέας: Κυριακή Στεφανάτου, εισαγγελέας Εφετών

Αναπληρώτρια πρόεδρος: Φωτεινή Αθανασίου, πρόεδρος εφετών

Αναπληρώτρια εφέτης: Αλκηστις Σιάννου

Αναπληρώτρια εισαγγελέας: Σοφία Πετράκη

Στο εδώλιο θα βρεθούν όλοι οι πρώην βουλευτές του κόμματος της Χρυσής Αυγής καθώς και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι τους οποίους βαρύνουν σοβαρές κακουργηματικές πράξεις, κυρίως της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και φυσικά της δολοφονίας Φύσσα και της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζλίντ Εμπάρακ.

Στην πρωτοβάθμια δίκη της Χρυσής Αυγής χρειάστηκαν 467 συνεδριάσεις για να εκδοθεί η απόφαση. Όπως σημειώνουν συνήγοροι πολιτικής αγωγής, εφόσον η διάρκεια της δίκης είναι τόσο μεγάλη, δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος να έχουν αποφυλακιστεί όλοι οι κρατούμενοι έχοντας εκτίσει την ποινή τους.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι αριθμοί

Στην πρωτοβάθμια δίκη παραπέμφθηκαν συνολικά 69 άτομα, αλλά δικάστηκαν τελικά 65 γιατί ο ένας απεβίωσε. Εξ αυτών:

-Καταδικάστηκαν 57 και αθωώθηκαν 11

-Οι 50 καταδικάστηκαν για κακούργημα και οι 7 για πλημμέλημα.

-Από τους 50 που καταδικάστηκαν για κακούργημα , οι 43 καταδικάστηκαν για εγκληματική οργάνωση και οι 7 για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

-Στη φυλακή οδηγήθηκαν οι 40 από τους καταδικασθέντες, ενώ αυτή τη στιγμή στις φυλακές είναι 29. Ήδη έχουν αποφυλακιστεί είτε με υφ΄όρον απόλυση , είτε με αναστολή 11 άτομα, μεταξύ των οποίων και οι κατηγορούμενοι Νίκος Μίχος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Αντώνης Γρέγος και Γιώργος Τσακανίκας. Αποφυλακίστηκε αλλά με δικαστική απόφαση επέστρεψε στις φυλακές ο πρώην πυρηνάρχης της Νίκας της χρυσής Αυγής, Γιώργος Πατέλης.

Στην δευτεροβάθμια δίκη δικάζονται 48 άτομα αφού ένας εκ των κατηγορουμένων απεβίωσε, ένω ένας άλλος παραιτήθηκε από την έφεση.

Δικάζονται δηλαδή 41 άτομα για εγκληματική οργάνωση και 7 για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Οι 21 από τους κατηγορουμένους για εγκληματική οργάνωση αντιμετωπίζουν καταδίκη για επιπλέον αδίκημα (υπόθεση Φύσσα και Αιγύπτιου αλιεργάτη).

Υπενθυμίζεται πως οι διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης και οι κατηγορούμενοι για την επίθεση στον Αιγύπτιο αλιεργάτη, αντιμετωπίζουν ακόμα και το ενδεχόμενο της αυξημένης ποινής, αφού ασκήθηκε έφεση υπερ του νόμου. Αυτό σημαίνει πως για τους πρώτους η ποινή των 13 ετών μπορεί (δυνητικά) να αυξηθεί στα 15 χρόνια και των δεύτερων από τα 7 (δυνητικά) επίσης στα 15!

Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι βασικοί «πρωταγωνιστές» και οι ποινές

Με την πρωτόδικη απόφαση, κρίθηκε ένοχο το λεγόμενο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή 7 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής προεξάρχοντος του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ειδικότερα, ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης καταδικάστηκαν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, που καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 10 έτη έως 13 έτη και 6 μήνες.

Παράλληλα, άλλοι 7 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Δημήτρης Κουκούτσης και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης) καταδικάστηκαν, κατά περίπτωση σε ποινές από 6 έως 7 χρόνια κάθειρξη.

Σε άλλους τέσσερις πρώην βουλευτές τους Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ευστάθιο Μπούκουρα και Νίκο Μίχο χορηγήθηκε ελαφρυντικό και καταδικάστηκαν σε ποινές, κατά περίπτωση, από 5 έως 6 έτη κάθειρξης.

eurokinissi

Κανένα ελαφρυντικό στον Ρουπακιά

Για την ανθρωποκτονία με θύμα τον Παύλο Φύσσα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο ως φυσικό αυτουργό, χωρίς κανένα ελαφρυντικό τον Γιώργο Ρουπακιά καταδικάζοντας τον σε ισόβια και επιπλέον 14 χρόνια κάθειρξη. Για συμμετοχή στην ίδια εγκληματική ενέργεια κρίθηκαν ένοχοι άλλοι 16 κατηγορούμενοι οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές από 7 χρόνια κάθειρξη έως 10 έτη κάθειρξη και δύο μήνες.

Πέντε ακόμα κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή στην υπόθεση της επίθεσης σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές από 7 έτη κάθειρξης έως 10 έτη κάθειρξης. Για την επίθεση σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ πρωτοδίκως καταδικάστηκαν τρία άτομα στα οποία επιβλήθηκαν ποινές από 3 έως 6 χρόνια. Το αδίκημα αυτό όμως, ως πλημμέλημα έχει πλέον παραγραφεί και ως εκ τούτου δεν θα κριθεί από το Πενταμελές Εφετείο.

eurokinissi

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η απόφαση των 12.746 σελίδων – Στις 500 περίπου το σκεπτικό

Μία εξαντλητική καταγραφή της ναζιστικής ιδεολογίας της οργάνωσης από την ίδρυσή της μέχρι τη μετεξέλιξη σε πολιτικό σχηματισμό περιλαμβάνει η πρωτόδικη απόφαση, που καθαρογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο και άνοιξε το δρόμο για την εκδίκαση της υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr στην 12.746 σελίδων απόφαση, βασικό στοιχείο που καθιστά την Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση είναι η ιεραρχική δομή της, με επικεφαλής τον αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο, τους βουλευτές του κόμματος οι οποίοι είχαν οριστεί και περιφερειάρχες σε συνενωμένες μεγάλες εκλογικές περιφέρειες για τον συντονισμό των δράσεων και τέλος τους υπεύθυνους κάθε τοπικής οργάνωσης που αποκαλούνταν πυρηνάρχες.

«Η εγκληματική τους δράση που σκοπό είχε την διά της βίας αντιμετώπιση των αλλοδαπών, των ιδεολογικών τους αντιπάλων, των αντιφρονούντων εκδηλωνόταν μέσω των τοπικών οργανώσεων και πάντα υπό την καθοδήγηση ανώτερου στην ιεραρχία στελέχους της» αναφέρουν οι δικαστές.

Η επιχειρησιακή δράση της Χρυσής Αυγής

Στην απόφαση γίνεται αναλυτική περιγραφή για την επιχειρησιακή δράση της Χρυσής Αυγής έναντι τρίτων, αλλά και την ύπαρξη ομάδων ατόμων που συμμετείχαν σε παραστρατιωτικές εκπαιδεύσεις, έφεραν ομοιόμορφη στρατιωτική ενδυμασία, κατείχαν σχεδόν όλοι παράνομα όπλα, μαχαίρια, κοντάρια, ξύλα και σίδερα. «Η δημόσια ρητορική μίσους του αρχηγού, της ηγετικής ομάδας και υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος απέναντι σε όσους σκέφτονται διαφορετικά, απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους, αντιφρονούντες, μετανάστες απέναντι σε κατηγορίες ανθρώπων που ανήκουν στους χαρακτηρισμένους εχθρούς τους, καλλιεργούσαν την ιδέα και πράξη της φυλετικής υπεροχής, διαμόρφωναν σκόπιμα και όχι τυχαία σε ορισμένους οπαδούς στελέχη και μέλη αντίστοιχη συνείδηση, εξουδετέρωναν τους ενδοιασμούς, ηθικούς φραγμούς και αναστολές τους και εξοικειώνουν αυτούς με τη χρήση βίας και με το έγκλημα» εξηγούν οι δικαστές.

eurokinissi

Τα στοιχεία για εγκληματική οργάνωση

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην πολυσέλιδη απόφαση, η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ως ολιγάριθμη ομάδα εθνικοσοσιαλιστικής επιμόρφωσης με επικεφαλής τον κατηγορούμενο Νικόλαο Μιχαλολιάκο, η οποία στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό κατά τα πρότυπα του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος με την επωνυμία λαϊκός σύνδεσμος Χρυσή Αυγή.

Και προστίθενται συγκεκριμένα στοιχεία για τη ναζιστική ιδεολογία της οργάνωσης, όπως αποτυπώνονται σε έγγραφα της μεταξύ των οποίων ενδεικτικά:

* Κείμενο του Χρήστου Παππά με τίτλο χρυσή “Αυγή Όρκος 30/6/1983”,

* Άρθρα του κατηγορουμένου Νικόλαου Μιχαλολιάκου (1987) με τον τίτλο “Χίτλερ για χίλια χρόνια”

* Ιδεολογική διακήρυξη που είναι κείμενο αμιγώς εθνικοσοσιαλιστικό όπως και μεγάλος αριθμός φωτογραφιών, εγγράφων, βίντεο του Αδόλφου Χίτλερ των SS με ναζιστικά σύμβολα, ναζιστικές σημαίες, στρατιωτικές στολές των ναζί.

Η ναζιστική αυτή ιδεολογία, σημειώνεται, «δεν άλλαξε από το 1992, ούτε οι υποστηρικτές αυτής απομακρύνθηκαν, όπως αβάσιμα οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται. Τούτο άλλωστε σαφώς προκύπτει από δηλώσεις, έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο, ναζιστικά σύμβολα, ναζιστικό χαιρετισμό, ομιλίες εντός των γραφείων αλλά και δημόσια, όπως ενδεικτικά αποσπάσματα δημοσιεύματα στην εφημερίδα Χρυσή Αυγή του 2006 δηλώσεις του Νίκου Μιχαλολιάκου ομιλίες του και άλλα».

Υπογραμμίζεται δε πως «την ναζιστική ιδεολογία τους ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής την καθιστούσαν εμφανή πλην άλλων και με δερματοστιξία, όπως ο ναζιστικός αετός του Ιωάννη Λαγού, η σβάστικα του Ηλία Κασιδιάρη, το « Sieg Heil » του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, όπως και με άλλους τρόπους μεταξύ των οποίων και η εκπαίδευση ενηλίκων με το « χάιλ Χίτλερ».

EUROKINISSI

Η ιεραρχική δομή

Κύριο χαρακτηριστικό, όπως αναφέρεται στην απόφαση, της εγκληματικής οργάνωσης η οποία εκκολάφθηκε και στους κόλπους του πολιτικού σχηματισμού και μετέπειτα πολιτικού κόμματος με την επωνυμία λαϊκός σύνδεσμος Χρυσή Αυγή και δραστηριοποιείτο υπό την κάλυψη του, ήταν η ιεραρχική δομή της, με επικεφαλής τον αρχηγό της Νικόλαο Μιχαλολιάκο στη συνέχεια τους βουλευτές του κόμματος οι οποίοι είχαν οριστεί και περιφερειάρχες σε συνενωμένες μεγάλες εκλογικές περιφέρειες για τον συντονισμό των δράσεων και τέλος τους υπεύθυνους κάθε τοπικής οργάνωσης που αποκαλούνταν πριν αρχές. Η εγκληματική τους δράση που σκοπό είχε την διά της βίας αντιμετώπιση των αλλοδαπών, των ιδεολογικών αντιπάλων, των αντιφρονούντων και δια του τρόπου αυτού την επιβολή και διάδοση πολιτικών ιδεών και θεωριών, εκδηλωνόταν μέσω των τοπικών οργανώσεων και πάντα υπό την καθοδήγηση ανώτερου στην ιεραρχία στελέχους της.

«Η ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής ήταν τέτοια ώστε να εξασφαλίζει όχι μόνο ότι κάθε κατώτερο όργανο θα υπακούει στις εντολές του ανώτερου, αλλά περαιτέρω ότι καμιά κομματική ενέργεια δεν θα υλοποιείται χωρίς την ρητή εκ των προτέρων εντολή του ανώτερου οργάνου που φτάνει ως την κεντρική διοίκηση. Η αρχή αυτή επαναλαμβάνεται από τα στελέχη της οργάνωσης και αποτελεί αντικείμενο εγκυκλίων» τονίζεται.

Η δράση της Χρυσής Αυγής

Μεταξύ άλλων η απόφαση λέει πως «η επιχειρησιακή δράση της Χρυσής Αυγής έναντι τρίτων υλοποιείται από επίλεκτες ομάδες στελεχών, μελών, υποστηρικτών που ασπάζονται τους σκοπούς της και την ιδεολογία της, για την οποία τακτικές ήταν οι ιδεολογικού προσανατολισμού επιμορφωτικές συναντήσεις, όπου αναλύονται θέματα σχετικά με τις απόψεις και τους στόχους της Χρυσής Αυγής από ειδικούς ομιλητές. Πρόκειται για ομάδες ατόμων που συμμετείχαν σε παραστρατιωτικές εκπαίδευσεις, έφεραν ομοιόμορφη στρατιωτική ενδυμασία, κατείχαν σχεδόν όλοι παράνομα όπλα και επιτίθετο σε συγκεκριμένες ομάδες – στόχους. Στα εξωτερικά γραφεία της Χρυσής Αυγής οι ομάδες αυτές αναφέρονται ως ομάδες ασφαλείας, σε μπλούζες Χρυσαυγιτών αναγράφεται ομάδες κρούσης, οι μάρτυρες τις αποκαλούσαν τάγματα εφόδου, ενώ οι κατηγορούμενοι ομάδες περιφρούρησης. Οι επιθέσεις τους είχαν πάρα πολλά κοινά στοιχεία όπως αριθμός δραστών υπέρτερος απέναντι στα θύματα, μπλούζες Χρυσής Αυγής και πολλές φορές δήλωση ταυτότητας, μαχαίρια, κοντάρια, ξύλα και σίδερα ως όπλα, γρήγορος χρόνος εκτέλεσης 10 με 15 λεπτά, συχνά παράγγελμα τέλους επίθεσης και τα θύματα ήταν πάντα ιδεολογική αντίπαλοι της Χρυσής Αυγής οι μετανάστες. Αυτό ήταν το modus operandi των ομάδων αυτών οι επιθέσεις των οποίων σημειώθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Τα μέλη των ομάδων αυτών εξασκούντο με όπλα διαφόρων ειδών και τύπων με σκοπό να εκπαιδευτούν και να εξοικειωθούν με αυτά. Κινούντο συντεταγμένα ως παραστρατιωτικές ομάδες με στρατιωτικά παραγγέλματα και στρατιωτικό βηματισμό. Η ομοιόμορφη αμφίεση τους αποτελούμενη κυρίως από ρούχα παραλλαγής, μαύρα ρούχα, αρβύλα, κράνη, ο εξοπλισμός τους με κοντάρια όπου ήταν τυλιγμένες σημαίες, σιδερολοστούς, ασπίδες και ρόπαλα, ο στρατιωτικός βηματισμό τους, τα παραγγέλματα, οι κραυγές, οι αρχές και τα συνθήματα όπως αίμα τιμή Χρυσή Αυγή και γενικά ο τρόπος που ενεργούσαν σκοπό είχε να προκαλέσει τον φόβο σε όποιον ήθελε να βρεθεί στο δρόμο τους. Οι ομάδες αυτές που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ολιγομελείς αποτελούμενες από δύο έως πέντε άτομα δρούσαν άλλοτε προγραμματισμένα άλλοτε παρεμπιπτόντως στο πλαίσιο των καθημερινών τους δραστηριοτήτων, πάντοτε όμως με την εδραία πεποίθησή ότι ενεργούν ως γνήσιοι Χρυσαυγίτες υλοποιώντας τις καταστατικές αρχές και επιδιώξεις της εγκληματικής αυτής οργάνωσης».

eurokinissi

Το “κλειδί” της δολοφονίας Φύσσα

Σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στο σκεπτικό αναφέρεται ρητά πως «ο Παύλος Φύσσας δεν πρόλαβε να αντιδράσει απέναντι στον Ρουπακιά, ο οποίος ενεργώντας βάση σχεδίου κινήθηκε κυκλωτικά, σε σχέση με τους υπόλοιπους επιτιθέμενους Χρυσαυγίτες που με τα αλλεπάλληλα κύματα επιθέσεων σε βάρος του Παύλου Φύσσα, ανέμεναν το Ρουπακιά να έρθει από διαφορετική κατεύθυνση και να αιφνιδιάσει τον Παύλο Φύσσα όπως και έγινε. Ο εν λόγω δράστης δεν είχε οποιαδήποτε προσωπική σχέση, αντιπαλότητα, αντιδικία η αντιπαράθεση με το θύμα, αλλά η εγκληματική του ενέργεια αποτέλεσε εκτέλεση συγκεκριμένου σχεδίου και εντολής. Συνάγεται αβίαστα ότι το σχέδιο επίθεση σε βάρος του ήταν στοχευμένο και οργανωμένο».

Μάλιστα, γίνεται λόγος για δολοφονία με ιδεολογικό – πολιτικό κίνητρο και περιγράφεται πως «ο Γιώργος Ρουπακιάς δεν έδρασε μόνος του και αυτοβούλως, αλλά πως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν αποτέλεσμα της οργανωμένης κινητοποίησης της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής. Επισημαίνεται δε, ότι η Χρυσή Αυγή έκλεισε τυπικά τα γραφεία της στη Νίκαια, αφού όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές συνομιλίες των μελών της, συγκεντρώνονταν πλέον στα γραφεία της τοπικής του Πειραιά, ενώ προέκυψε ότι ο Γιάννης Λαγός στην προσπάθεια συγκάλυψης που γινόταν, έδινε εντολές «να καθαρίσουν τα σπίτια» δηλαδή να απαλλαγούν από όπλα και τυχόν άλλο υλικό ενοχοποιητικό για τη Χρυσή Αυγή».

eurokinissi

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η «εμβληματική» Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου

Δεν έλειψε από καμία ακροαματική διαδικασία. Και με το σθένος της, που προφανώς απορρέει από το χαμό του παιδιού της, αντιμετώπισε όλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Ακόμη και σήμερα η Μάγδα Φύσσα βρίσκεται στο πλευρό σε δίκες όπου άλλες μητέρες έχασαν τα παιδιά τους.

«… To βράδυ κατά τις δύο ήρθε στο σπίτι της κόρης μας ο σύζυγός μου και κατάλαβα αμέσως ότι είχε γίνει κάτι πολύ σοβαρό. Δεν μου λέει όμως κανένας τίποτα. Φτάνουμε στο Κρατικό. Βλέπω πολύ κόσμο έξω. Συγγενείς και φίλους.

Ο γιατρός που ήταν εκεί μου είπε την αλήθεια ότι ο Παύλος δεν ζει, έφυγε. Και εγώ είπα «Πώς είναι δυνατόν: Πώς έφυγε…». Μου είπε ότι τον μαχαίρωσαν στην καρδιά, η Χρυσή Αυγή, αλλά μου λέει «σας παρακαλώ πάρα πολύ, τον δολοφόνο τον έχουν πιάσει». Είπα «δεν μπορούσε να γίνει κάτι; Δηλαδή πώς έγινε;». Και μου είπε ότι το χτύπημα που έφαγε ο γιος μου, οι μαχαιριές που έφαγε ήταν επαγγελματικές, δεν υπήρχε περίπτωση να σωθεί και εδώ έξω να γινόταν το κακό, δεν θα προλαβαίναμε. Από εκεί και πέρα λοιπόν ζητάω να πάω να δω το παιδί μου. Και πήγα και το είδα στον θάλαμο. Στις 17.30 το απόγευμα μιλάγαμε και είπαμε ότι θα τα πούμε το πρωί. Και εγώ στις 03.00 βρήκα το παιδί μου στον νεκροθάλαμο. Ομως γι’ αυτούς που νομίζουν ότι τον τρομάξανε, τους λέω ότι δεν τρόμαξε. Το παιδί μου κοιμότανε. Ηταν ένας άγγελος. Κοιμόταν… Προσπαθώ λοιπόν να τον ζεστάνω. Να μπορέσει να σηκωθεί» είπε στη συγκλονιστική της κατάθεση.

«Ο γιος μου κατέληξε: μέσα σε τέσσερα λεπτά, άντεξε τέσσερα λεπτά, πολύ σημαντικά για μας όλους που μείναμε πίσω γιατί πρόλαβε ο ίδιος να υποδείξει τον δολοφόνο του. Φεύγει λοιπόν ο Ρουπακιάς και πάει να μπει στο αυτοκίνητό του. Εκεί φωνάζει ο Παύλος, σηκώνει την μπλούζα του και φωνάζει: «Πού πας; Με μαχαίρωσες και φεύγεις;» είπε η Μάγδα Φύσσα.

Και πρόσθεσε: «Ο γιος μου τον Ρουπακιά δεν τον είχε συναντήσει ποτέ άλλοτε. Παρ’ όλο που δεν τον γνώριζε ο Ρουπακιάς, τον πλησίασε και τον σκότωσε για τον λόγο ότι ανήκει στην εγκληματική Οργάνωση Χρυσή Αυγή και είναι εκπαιδευμένος δολοφόνος. Το έκανε γιατί πήρε την εντολή. Τίποτε απολύτως δεν θα κάνανε εάν δεν ήτανε μέλη της οργάνωσης και τίποτε απολύτως δεν θα έκαναν χωρίς εντολή».

EUROKINISSI

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αλλεπάλληλα αιτήματα αποφυλάκισης και οι πιθανές νέες ποινές

Στη διάρκεια από το πρωτοβάθμιο στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο το «μπαράζ» αιτημάτων αποφυλάκισης από στελέχη της Χρυσής Αυγής δεν έχει σταματήσει. Συνολικά, 35 αιτήματα αποφυλάκισης υποβλήθηκαν από 19 καταδικασθέντες, ενώ μόνον 4 έγιναν δεκτά.

Προβλήματα υγείας, οικονομικά, αλλά και ευρύτερης φύσεως ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες τους βρίσκονται μεταξύ των αιτημάτων που έχουν καταθέσει στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών, καταδικασθέντα στελέχη της δίκης της Χρυσής Αυγής – από πρώην βουλευτές μέχρι άτομα που συμμετείχαν στην εγκληματική της δράση και στα οποία έχουν υποβληθεί μεγάλες ποινές.

Συνολικά, όπως έγραψε το dikastiko.gr 35 αιτήματα αποφυλάκισης έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών από 19 χρυσαυγίτες, καταδικασμένοι για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Μεταξύ αυτών που επιδιώκουν να βγουν από τις φυλακές είναι και αρκετοί πρώην βουλευτές του κόμματος. Εξ αυτών, μέχρι στιγμής το δικαστήριο έχει αποδεχθεί μόλις τα τέσσερα από τα αιτήματα αποφυλάκισης.

Στο νέο κεφάλαιο που γράφεται στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, δεν αποκλείεται να αλλάξουν οι αρχικές ποινές των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής. Όπως ανέφεραν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής Θ. Καμπαγιάννης, Κ. Παπαδάκης και Κ. Σκαρμέας στη νέα δίκη της Χρυσής Αυγής που ξεκινάει θα δώσουν «έναν δεύτερο δικαστικό αγώνα με μεγαλύτερες δυσκολίες και μεγάλη επίσης διάρκεια».

Επισημαίνουν χαρακτηριστικά σύμφωνα με το dikastiko.gr πως «κάθε κατηγορούμενος που έχει ασκήσει έφεση επιδιώκει την αθώωσή του. Στην προκειμένη περίπτωση, είναι μόνο 12 εκείνοι οι κατηγορούμενοι των οποίων η θέση είναι δυνατό ακόμα και να χειροτερεύσει στο Εφετείο. Πρόκειται για τους 7 καταδικασθέντες για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και τους 5 καταδικασθέντες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ, των οποίων οι ποινές κρίθηκαν χαμηλές από τον Εισαγγελέα Εφετών, με αποτέλεσμα να ασκήσει έφεση εναντίον τους. Αυτό έχει ως συνέπεια η δίκη της Χρυσής Αυγής ως προς αυτούς να είναι ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα, από την αθώωση μέχρι και την επιβολή του ανωτάτου ορίου ποινής των 15 ετών».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr