Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Χρυσό ριφιφί εκ των έσω στις θυρίδες του Ψυχικού – Ποιο πρόσωπο «δείχνει» ο Γιάννης Μαρακάκης

Το μακρύ χέρι ενός εκ των δραστών ή του δράστη, ανήκει σε υπάλληλο της τράπεζας που ενδεχομένως μετά το "κόλπο γκρόσο" αποχώρησε από την τράπεζα με εθελούσια.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χρυσό ριφιφί εκ των έσω στις θυρίδες του Ψυχικού – Ποιο πρόσωπο «δείχνει» ο Γιάννης Μαρακάκης

Με βοήθεια “οίκοθεν” κατά πάσα πιθανότητα έγινε το κινηματογραφικό ριφιφί στην τράπεζα της Λ. Κηφισίας στο Ψυχικό, όπου καθυστερημένα διαπιστώθηκε ότι από τις 1.400 θυρίδες του υποκαταστήματος είχαν αδειάσει οι τέσσερις.

Όλα τα σενάρια που ερευνούν οι άνδρες του τμήματος ΥΔΕΖΙ καταλήγουν μέχρι στιγμής στον ίδιο παρονομαστή.

Το μακρύ χέρι ενός εκ των δραστών ή του δράστη, ανήκει σε υπάλληλο της τράπεζας που ενδεχομένως μετά το “κόλπο γκρόσο” αποχώρησε από την τράπεζα με εθελούσια. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια… Και τα χρήματα της εθελούσιας με πολλά μηδενικά που δίνει η τράπεζα για την οικειοθελή αποχώρηση και η λεία της μεγάλης διάρρηξης!.

Πρόκειται για επιλεκτική παραβίαση με πανάκριβα κοσμήματα εκατομμυρίων ευρώ και μετρητά που ανήκουν σε τέσσερις γυναίκες γνωστών για την οικονομική τους ευμάρεια οικογενειών.

Καλός γνώστης των θυρίδων

Οι θυρίδες που βρίσκονται στο υπόγειο της τράπεζας του Νέου Ψυχικού, ήταν όλες στην ίδια οριζόντια σειρά κι ήταν τμήμα ενός φοριαμού που μεταφέρθηκε από άλλο γειτονικό υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας που έκλεισε στα τέλη του 2019.

Σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθείται, όταν ο κάτοχος της θυρίδας εισέρχεται στο τραπεζικό κατάστημα, τον αναλαμβάνει συγκεκριμένος αρμόδιος υπάλληλος, καταχωρεί τα στοιχεία του (με επίδειξη ταυτότητας), διασταυρώνει τον αριθμό της θυρίδας.

Έτσι ώστε ο συγκεκριμένος τραπεζοϋπάλληλος να πάρει από ειδικό χώρο το αντίστοιχο κλειδί για να ανοίξει κι αυτός την μία από τις δύο κλειδαριές. Στη συνέχεια, ανοίγει την κεντρική θύρα εισόδου στον υπόγειο χώρο των θυρίδων, αφήνει τον πελάτη για αρκετή ώρα εκεί κι εκείνος περιμένει σε χώρος εκτός.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα” δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι λόγω ειδικών καταστάσεων με τον κορονoϊό ο υπάλληλος αυτός να αποχωρεί για άλλη εργασία και να περιμένει την κλήση του κατόχου της θυρίδας ότι τελείωσε την εργασία του.

Στον κάθε πελάτη η τράπεζα δίνει δύο κλειδιά κι αν αυτός τα απολέσει τότε μπορεί με έξοδά του και κλειδαρά που θα εισέλθει στον χώρο – υπό την επίβλεψη υπαλλήλων – να φτιάξει νέα κλειδαριά. Έτσι λοιπόν τα στελέχη των διωκτικών αρχών εξετάζουν τους δεκάδες κατόχους 100 θυρίδων που είχαν εισέλθει στον εν λόγω χώρο από τις αρχές Αυγούστου κι ιδίως αυτούς που είχαν θυρίδες στον ίδιο φοριαμό ή στο παλιό υποκατάστημα της ίδια τράπεζας.

Ακόμη εξετάζεται αν στον χώρο είχαν εισέλθει μέλη τεχνικού συνεργείου για κάποια επισκευή ή τρίτα πρόσωπα.

Πότε έγινε η παραβίαση;

Άγνωστος παραμένει ο ακριβής χρόνος παραβίασης των θυρίδων αφού αυτή διαπιστώθηκε καθυστερημένα στις 13 Νοεμβρίου, όταν το κατάστημα επισκέφθηκε μία από τους κατόχους των τεσσάρων παραβιασμένων. Η γυναίκα αυτή φέρεται να έχει αναφέρει στην κατάθεση της στους αστυνομικούς, ότι τις προηγούμενες φορές που είχε μεταβεί στον χώρο με τις θυρίδες – η τελευταία στις αρχές Αυγούστου – την εξυπηρετούσε ο ίδιος υπάλληλος . Ωστόσο την ημέρα που διαπιστώθηκε η διάρρηξη λόγω άλλης απασχόλησής του, την συνόδευσε στο υπόγειο του καταστήματος μία ανώτερη υπάλληλος της τράπεζας.

Όπως διαπιστώθηκε, οι άλλοι τρεις κάτοχοι των θυρίδων που βρέθηκαν με παραβιασμένες τις κλειδαριές είχαν επισκεφθεί προ πολλών μηνών τον συγκεκριμένο χώρο. Κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η διάρρηξη των θυρίδων υπήρξε σε μία ή περισσότερες φάσεις το τελευταίο τετράμηνο με πιο πιθανό χρόνο την καλοκαιρινή περίοδο λόγω διακοπών ή μειωμένου προσωπικού λόγω των μέτρων για Covid-19. Πάντως, πολλοί κάτοχοι των θυρίδων μπορεί να κάνουν μήνες ή και χρόνια για να εμφανιστούν στην τράπεζα για το άνοιγμά τους.

Γιάννης Μαρακάκης: “Εσωτερικός δάκτυλος”

Την πεποίθηση του ότι στην πρωτοφανή διάρρηξη στις τέσσερις θυρίδες, συμμετείχε άνθρωπος που εργαζόταν ή εργάζεται στην τράπεζα του Ψυχικού, εξέφρασε στο dikastiko.gr, ο δικηγόρος ενός εκ των κατόχων των παραβιασμένων θυρίδων, Γιάννης Μαρακάκης.

“Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι οι αρχές εστιάζουν αφενός τα πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στο θησαυροφυλάκιο άρα αφενός στους μισθωτούς των θυρίδων και αφετέρου τους υπαλλήλους, είτε είχαν πρόσβαση είτε συνόδευαν πελάτες για να ανοίξουν θυρίδες. Υπό εξέταση ίσως είναι και πρόσωπα που παλαιότερα είχαν πρόσβαση στις συγκεκριμένες θυρίδες, δεδομένου ότι αυτοί είχαν μεταφερθεί πρόσφατα από άλλο κατάστημα της τράπεζας” σημείωσε ο κ. Μαρακάκης και καταλήγοντας πρόσθεσε:

Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε στη διάθεση των αρχών για να παρέχουμε βοήθεια και διευκρινίσεις. Ωστόσο, εξακολουθούμε να θεωρούμε δεδομένο ότι η εν λόγω πρωτοφανής διάρρηξη δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς εσωτερικό δάκτυλο”.

Η ταυτότητα των κατόχων

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι θυρίδες ανήκαν σε τέσσερις κυρίες γνωστών επιχειρηματικών οικογενειών, από τις οποίες έκαναν φτερά… πολύτιμα κοσμήματα εκατομμυρίων χιλιάδων ευρώ, χρυσές λίρες και μετρητά. Μόνο σε μία εξ αυτών η οποία είναι σύζυγος αντιπροσώπου μεγάλης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας στη χώρα μας, έχει καταγγείλει ότι οι δράστες της αφαίρεσαν κοσμήματα αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ και πάνω από 46.000 ευρώ σε μετρητά. Η δεύτερη γυναίκα είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο του εμπορίου και δήλωσε ότι τις έκλεψαν από τη θυρίδα της κοσμήματα αξίας 4 εκατ. ευρώ. Η τρίτη που είναι ιδιοκτήτρια γνωστού οίκου επίπλων με υποκαταστήματα σε όλη την Αττική και η τέταρτη κυρία που ανήκει σε παλιά οικογένεια φαρμακοβιομηχάνων, δεν έχουν κάνει εκτίμηση της αξίας του περιεχομένου των κλαπέντων τους από τις θυρίδες.

Σύμφωνα πάντα με τις αρχές οι δράστες χρησιμοποίησαν ως πατρόν… την μεγάλη διάρρηξη σε τράπεζα της Θεσσαλονίκης, όταν επίσης την Άνοιξη του 2ο18 με καθυστέρηση ετών διαπιστώθηκε πως από το υποκατάστημα τράπεζας επί της οδού Ίωνος Δραγούμη, έκαναν φτερά από εννέα τραπεζικές θυρίδες που είχαν μισθώσει 13 ιδιοκτήτες, ρολόγια και χρυσαφικά, χρυσές λίρες και μετρητά η αξία των οποίων προσέγγιζε τα 2,7 εκατ. Ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ δράστες ήταν δυο υπάλληλοι του τραπεζικού υποκαταστήματος, ηλικίας 61 έως 64 ετών, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στις θυρίδες, από τις οποίες αφαιρούσαν τα υπάρχοντα σε δόσεις την περίοδο 1999-2016.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ