COVID 19 – Έκδοση ευρωομολόγων: Τζεντιλόνι, Σρέντερ, Κρέτσμαν: “Nαι” – Σόιμπλε: “Κανένα”
Γερμανία: Ο τέως καγκελάριος Σρέντερ και ο πρωθυπουργός της Βάδης – Βυρτεμβέργης υπέρ “κορονο-ομολόγου” Σαφώς υπέρ των ευρωομολόγων τάχθηκε σε συνέντευξή του ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. “Η Γερμανία είναι πολύ επιφυλακτική σε αυτό το θέμα. Η Γερμανία είναι η ισχυρότερη και η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χρειαζόμαστε τις αγορές του Νότου, που […]
Γερμανία: Ο τέως καγκελάριος Σρέντερ και ο πρωθυπουργός της Βάδης – Βυρτεμβέργης υπέρ “κορονο-ομολόγου”
Σαφώς υπέρ των ευρωομολόγων τάχθηκε σε συνέντευξή του ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. “Η Γερμανία είναι πολύ επιφυλακτική σε αυτό το θέμα. Η Γερμανία είναι η ισχυρότερη και η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χρειαζόμαστε τις αγορές του Νότου, που είναι και προς το συμφέρον μας αυτές οι χώρες να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Κανείς δεν έχει συμφέρον από την οικονομική καταστροφή της Ιταλίας ή της Ισπανίας λόγω αυτής της επιδημίας. Ως εκ τούτου, είμαι υπέρ των ευρωομολόγων, ίσως αρχικά περιορισμένα στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού”, ανέφερε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στην Hannoversche Allgemeine Zeitung.
Παράλληλα, ο “Πράσινος” πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Βίνφριντ Κρέτσμαν, δήλωσε ουσιαστικά ότι συμφωνεί με την έκδοση ομολόγων κορονοϊού. “Με συγκίνησε η έκκληση που έκανε ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, για βοήθεια από τη Γερμανία. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ξαναρχίσουμε τις παλιές συζητήσεις για το χρέος. Αν τώρα μία χώρα, ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περνάει δύσκολες ώρες λόγω του κορονοϊού, θα πρέπει να σκεφτούμε τελείως διαφορετικά για το θέμα των ομολόγων”, τόνισε στη Sueddeutsche Zeitung.
Πάολο Τζεντιλόνι: Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό πακέτο ανάπτυξης και αυτό θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με την έκδοση (κοινών) ομολόγων.
Την ίδια στιγμή, ο Επίτροπος Oικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πάολο Τζεντιλόνι, τάχθηκε υπέρ του κοινού δανεισμού των κρατών-μελών. “Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό πακέτο ανάπτυξης και αυτό θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με την έκδοση (κοινών) ομολόγων. H έκδοση αυτών των ομολόγων θα πρέπει να είναι ειδικού σκοπού και ένα εφάπαξ μέτρο για εξαιρετικές καταστάσεις. Νομίζω ότι η Γερμανία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης θα μπορούσαν αυτό να το δεχτούν”, τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt. “Το μήνυμα προς τη βόρεια Ευρώπη είναι: Δεν μιλάμε για κοινοτικοποίηση-αμοιβαιοποίηση του χρέους. Θα πρόκειται για κοινά χρέη στον αγώνα κατά του κορονοϊού και των συνεπειών του, όχι για τα χρέη των τελευταίων 30 ετών”, πρόσθεσε.
Η Ιταλία, που πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση, επιμένει να εκδοθούν ομόλογα κορονοϊού. “Η κοινή ευρωπαϊκή απάντηση θα είναι κατάλληλη μόνο αν περιλαμβάνει την κοινή έκδοση των ευρωπαϊκών ομολόγων για να χρηματοδοτηθούν τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού”, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, χθες το βράδυ.
Σόιμπλε: Η Ευρώπη θα γίνει πιο αδύναμη με τα κορονοομόλογα
«Η απόρριψη των ομολόγων κορονοϊού δεν αποτελεί ένδειξη έλλειψης αλληλεγγύης», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag), Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας την αντίθεσή του στα ομόλογα κορονοϊού, δηλαδή στον κοινό δανεισμό των ευρωπαϊκών χωρών για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit. Ζητά όμως «τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη» στην Ευρώπη.
«Ο περιορισμός της -αναγκαίας- συζήτησης (για τη βοήθεια των πληττομένων χωρών) σε ένα εργαλείο δεν οδηγεί στην επίτευξη του στόχου, ιδίως όταν αναζωπυρώνεται μόνο από ισχυρογνωμοσύνη μία παλιά διαμάχη. Ακόμη και στην κρίση, θα πρέπει όποιος παίρνει τις αποφάσεις να αναλαμβάνει τις ευθύνες για τις πιθανές συνέπειες. Αυτό δεν θα συνέβαινε πλέον με τα κοινά χρέη. Τα ομόλογα κορονοϊού δεν θα καθιστούσαν την Ευρώπη ισχυρότερη αλλά πιο αδύναμη», τόνισε ο χριστιανοδημοκράτης πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι «η απόρριψη των ομολόγων κορονοϊού δεν αποτελεί ένδειξη έλλειψης αλληλεγγύης», αντίθετα ανέφερε πως «πρέπει να προσφερθεί η μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη, αφού μόνο έτσι θα μπορέσει η Ευρώπη να ξεπεράσει αυτήν την κρίση». «Αν τα πράγματα δεν πάνε ξανά καλύτερα για τους άλλους, μακροπρόθεσμα θα πάνε σαφώς χειρότερα και για μας», προειδοποίησε.
Διαβάστε επίσης: Πρωθυπουργός της Βαυαρίας: Προτείνουμε Σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη
Τώρα, το θέμα είναι «οι πληττόμενες χώρες της ΕΕ να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα, με τους κατά το δυνατόν ίδιους και χαμηλούς τόκους για την καταπολέμηση της κρίσης. Θα πρέπει να αυξηθεί ο υφιστάμενος όγκος του Ταμείου Διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και να αναλάβουν τις ευθύνες τους η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», σημείωσε ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr