Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

COVID-19: Έλεγχοι παντού το σχέδιο της κυβέρνησης – Οι επόμενες κινήσεις – Υπό αυστηρή εποπτεία η είσοδος των Βρετανών τουριστών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
COVID-19: Έλεγχοι παντού το σχέδιο της κυβέρνησης – Οι επόμενες κινήσεις – Υπό αυστηρή εποπτεία η είσοδος των Βρετανών τουριστών

Όταν η ευθύνη είναι συλλογική, οι ελεγκτική μηχανισμοί πρέπει να ασκούν τη δράση τους μέχρι το τέλος. Αυτό είναι εν ολίγοις το «σύνθημα» με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί αφενός να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για τα μέτρα πρόληψης κατά της πανδημίας, αφετέρου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, ώστε να είναι πιο προσεκτικοί.

Για αυτό το σκοπό το Μαξίμου, μεταξύ άλλων, έχει ρίξει στη μάχη των ελέγχων και την τοπική αυτοδιοίκηση, προσβλέπει στην πιο στενή συνεργασία και την ενεργοποίηση των περιφερειών και των δήμων για την εφαρμογή των μέτρων, καθόσον καλείται να τοποθετηθεί σε μια συνθήκη όπου

  • Διαπιστώνεται χαλάρωση εφαρμογής των μέτρων προστασίας
  • Η κρίση της νόσου στα Βαλκάνια, μπορεί ανά πάσα στιγμή να χτυπήσει την πόρτα μας
  • Άνοιξαν από χθες οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο
  • Παρατηρούνται εισαγόμενα κρούσματα
  • Ανοίγουν τις επόμενες ημέρες τα σύνορα  σε χώρες με προβληματικούς επιδημιολογικούς δείκτες, όπως π.χ. ΗΠΑ, Σουηδία κ.λπ.

Νέος τρόπος ελέγχων

Οι έλεγχοι σήμερα διεξάγονται από την ΕΛΑΣ, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Συντονιστικό Κέντρο για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου.

Από εδώ και στο εξής, όμως, θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό όργανο επιχειρήσεων, την ευθύνη του οποίου έχει η γενική γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή στο υπουργείο Ανάπτυξης και θα λαμβάνει τα επιδημιολογικά στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στο συντονιστικό θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των φορέων και ένας εκπρόσωπος από κάθε περιφέρεια και από έναν μεγάλο ή παραλιακό Δήμο της χώρας.

«Δεν μπορεί περιφέρειες και δήμοι να είναι έξω από αυτήν την υπόθεση. Δεν αφορά μόνο τον κεντρικό μηχανισμό. Άρα είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα αυτό να μεταφερθεί και στις περιφέρειες και στους δήμους. Τους χρειαζόμαστε όπως ήταν μέχρι σήμερα. Συνεργάτες σε αυτήν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια την οποία κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή σύσκεψη για το θέμα στο Μαξίμου.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους – Στα δικαστήρια έως τις 15 Σεπτεμβρίου

Η επιτροπή των ειδικών πάντως, έχει ήδη εισηγηθεί δέσμη μέτρων, η οποία περιλαμβάνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Μέτρο το οποίο θα ισχύσει από σήμερα κι έως τις 15 Σεπτεμβρίου στα δικαστήρια, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ.

Επίσης, εντός των επομένων ημερών θ’ αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι με τα πανηγύρια και τις κοινωνικές εκδηλώσεις τον Αύγουστο, καθώς οι απαγορεύσεις ισχύουν έως τα τέλη Ιουλίου. Κατά πληροφορίες πάντως, η απαγόρευση πιθανότατα θα επεκταθεί και τον Αύγουστο

Ο καθηγητής κ. Γώγος, μάλιστα, είπε, μιλώντας στο Star, πως ίσως ήρθε η ώρα να επιστρέψει η ενημέρωση των Τσιόδρα και Χαρδαλιά. «Ίσως χρειαστεί να επανέλθει και πάλι η ενημέρωση των 18:00, όχι όμως σε καθημερινή βάση. Είναι κάτι που συζητάμε. Γίνονται πάντως και διορθωτικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση των πανηγυριών. Μπορεί η χρήση μάσκας από αυστηρή σύσταση να γίνει υποχρεωτική», είπε χαρακτηριστικά.

Περισσότεροι έλεγχοι και στα ΚΤΕΛ

Στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δώσουν προτεραιότητα στους ελέγχους στους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός. Ένταση των ελέγχων θα υπάρξει και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Καθηγητής Λαζανάς για κορωνοϊό: Η χρήση μάσκας πρέπει να γίνει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους

Με τους ελέγχους να έχουν εντατικοποιηθεί ωστόσο ήδη στα σύνορα και τα αεροδρόμια λόγω των αφίξεων τουριστών, αγωνία επικρατεί για την άνοδο των εγχώριων κρουσμάτων, που αυξάνονται. Μπορεί χθες να μειώθηκαν αισθητά τα συνολικά κρούσματα (27, δηλαδή 31 λιγότερα από την προηγούμενη ημέρα), όμως τα περισσότερα ήταν εγχώρια και κυρίως αφορούν την Αττική.

Από τα 27 συνολικά κρούσματα, τα 9 ήταν εισαγόμενα, ενώ 8 ήταν αυτά που εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα, που την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Θεσσαλονίκη (5), Ξάνθη, Καστοριά, Πάρος (από 1) και Γρεβενά (2) είχαν επίσης επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τα Γρεβενά μάλιστα να έχουν τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται στην περιοχή Κηπουρειό, προκειμένου να γίνει ιχνηλάτηση και εξέταση των κατοίκων.

Υπό αυστηρή εποπτεία η είσοδος των Βρετανών τουριστών

Περισσότερες από 200 πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να προσγειωθούν στα Ελληνικά αεροδρόμια μέσα σε μία εβδομάδα, με τις υγειονομικές αρχές να προσπαθούν να αναχαιτίσουν την επικείμενη εισβολή νέων κρουσμάτων κορονοϊού. Το γεγονός αυτό καθιστά ιδιαίτερα κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα καθώς θα διαφανεί πόσα νέα κρούσματα-θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν- θα εισαχθούν στη χώρα μας από τη Γηραιά Αλβιώνα.

Η χώρα μας το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με αθρόες εισαγωγές νέων κρουσμάτων, καθώς μόνο μέσα σε 2 βδομάδες αυτά ξεπερνούν τα 280. Ο εντοπισμός πολλών από αυτών σε ταξιδιώτες κατά την είσοδο στη χώρα είναι ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός, όμως υπάρχουν και δεκάδες τα οποία ξεφεύγουν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες εστίες αναζωπύρωσης.

Ειδικότερα τα κρούσματα εντοπίστηκαν:

4 κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 5 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 8 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 5 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πάρου

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3910, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες. Από το σύνολο των κρουσμάτων, 1051 (26.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2024 (51.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 391773 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6067 (1.5%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 42814 (10.9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 88 (0.2%) θετικά στον κορονοϊό.

Επτά πτήσεις από Βρετανία προγραμματίζονται για την Πέμπτη

Από την Τετάρτη 15 Ιουλίου ξεκίνησαν και πάλι οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας.

“Είμαστε μία από τις πολύ λίγες χώρες, αν όχι η μοναδική, που εξακολουθεί να κάνει στοχευμένους, ελέγχους ταξιδιωτών. Χρησιμοποιούμε έναν ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος μας επιτρέπει να εντοπίζουμε τους τουρίστες οι οποίοι θα υποβληθούν σε έλεγχο κατά την άφιξή τους.

“Για τη διευκόλυνση του ελέγχου αυτού όλοι οι επισκέπτες της χώρας είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν το έντυπο Passenger Locator Form (PLF), 48 ώρες πριν την άφιξή τους, ώστε να παίρνουν το QR Code. Έτσι νιώθουν και οι ίδιοι ασφάλεια, καθώς αντιλαμβάνονται ότι έρχονται σε ένα κράτος που είναι οργανωμένο, που παρακολουθεί, εντοπίζει έγκαιρα τυχόν κρούσμα και το απομονώνει, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά στην κοινότητα”, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σημειώνεται ότι κατά την “πρεμιέρα” των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν προγραμματισμένες πολλές πτήσεις προς Ρόδο, Κρήτη, Ζάκυνθο και Ηράκλειο, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένες επτά πτήσεις.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στο ότι η είσοδος των τουριστών θα γίνεται χωρίς να έχουν υποχρέωση να προσκομίζουν αρνητικό τεστ Covid. Ωστόσο θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ορισμένους από τους επιβάτες που θα φθάνουν στα ελληνικά αεροδρόμια.

Έφτασαν κατά εκατοντάδες οι πρώτοι Βρετανοί τουρίστες στην Σκιάθο

Έφτασαν κατά εκατοντάδες οι πρώτοι Βρετανοί τουρίστες στην Σκιάθο, από την πρώτη κιόλας ημέρα ανοίγματος των απ’ ευθείας πτήσεων ανάμεσα στα ελληνικά και τα βρετανικά αεροδρόμια. Συνολικά σήμερα έγιναν τρείς πτήσεις προς το “Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης” με αεροσκάφη της “Jet2” που είχαν αναχωρήσει από τα αεροδρόμια του Λονδίνου, του Μάντσεστερ και του Μπέρμιγχαμ. Συνολικά στην Σκιάθο με τις πρώτες τρεις πτήσεις έφθασαν 407 Βρετανοί και τις επόμενες ημέρες οι πτήσεις θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται, εφ’ όσον όλα κυλήσουν ομαλά από την παρουσία των Βρετανών στην Ελλάδα.

Οι πρώτοι Βρετανοί τουρίστες στο νησί, ελέγχθηκαν επισταμένως με βάση τις ενδείξεις που προκύπτουν από το ειδικό barcode το οποίο έλαβαν με τη συμπλήρωση της φόρμας PLF, ενώ στο νησί έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα τόσο στο αεροδρόμιο, όσο και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν προγραμματίσει να διαμένουν κατά την διάρκεια των διακοπών τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το ξενοδοχείο “Σκιάθος Παλλάς”, έχει λάβει ειδική πιστοποίηση ISO για τον Covid-19 για τον τρόπο λειτουργίας του, για τους κανόνες υγιεινής και την παροχή υπηρεσιών, αφού ακόμη και οι μπουφέδες των δείπνων και των πρωινών είναι σε πλήρη αποστείρωση και παρακολουθούνται από εκπροσώπους των υγειονομικών αρχών, γεγονός που καλύπτει απολύτως τους κανόνες ασφαλείας.

Παράλληλα στη Σκιάθο συνεχίζονται οι αφίξεις πτήσεων τσάρτερ από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες της “πράσινης λίστας”, αλλά σε καμία περίπτωση η εικόνα του νησιού δεν θυμίζει ότι βρίσκεται στα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου το ποσοστό των μικρών, αλλά και μεγάλων ξενοδοχείων που άνοιξαν, λειτουργούν και περιμένουν τους πελάτες τους, δεν ξεπερνά το 28% στο σύνολο όλου του νησιού. Πολλά μεγάλα ξενοδοχεία που διαθέτουν πάνω από 250 κλίνες το καθένα στις Αχλαδιές, τον Βασιλιά, την Αγία Παρασκευή, τον Τρούλο δεν πρόκειται να ανοίξουν καθόλου κατά την φετινή σεζόν, όπως και εκατοντάδες άλλες μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες, που λειτουργούν υπό την μορφή οικογενειακών επιχειρήσεων.

Οι πληρότητες σε όσες μονάδες έχουν ανοίξει κυμαίνονται γύρω στο 10-15%, εξαιρουμένου του “Σκιάθος Παλλάς” που βρίσκεται λίγο πάνω από το 25%, ενώ το περασμένο Σ/Κ κατάφερε να ξεπεράσει και το 50%,αφού φιλοξενούσε δύο σημαντικά συνέδρια με παρουσίες από όλη την Ελλάδα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας είπε ότι “είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά για το νησί. Δεν θα είναι η καλύτερη χρονιά για κανέναν, αλλά με τόσους πολλούς και καλούς επιχειρηματίες στο νησί μας, θα τα καταφέρουμε, αφού όλοι το παλεύουν για το καλύτερο δυνατό. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, τόσο στον αερολιμένα, όσο και στο Κέντρο Υγείας ,ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία, κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Μέχρι και ειδική κάψουλα προμηθευτήκαμε για κάθε ακραίο περιστατικό που μπορεί να συμβεί. Περιμένουμε τον κόσμο στην Σκιάθο”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα πλοία που φθάνουν στην Σκιάθο, αλλά και σε Σκόπελο και Αλόννησο, τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι επιβάτες θερμομετρούνται κατά την είσοδό τους στα πλοία, συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και προσδιορίζουν τον χώρο διαμονής τους στα σχετικά έντυπα όπως το απαιτεί ο ΕΟΔΥ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – protothema.gr – iefimerida.gr – news247.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ