Covid-19: Γώγος: «Καμπανάκι» για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – Σύψας: Lockdown στην Αττική αλλιώς η επιδημία θα ξεφύγει
«Πρέπει να προσέχουμε, γιατί το Rt μπορεί να ξεφύγει και να φτάσει το R0», εξήγησε ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ Γώγος, μιλώντας για τα κρούσματα κορονοϊού και πρόσθεσε ότι τα φαινόμενα συγχρωτισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ενθαρρύνουν αυτό το ενδεχόμενο.
Ο καθηγητής παθολογίας, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής των 29 λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, τόνισε πως θα πρέπει οπωσδήποτε ν’ αραιωθεί ο κόσμος και πως τώρα, με τα κλιμακωτά ωράρια προσέλευσης στην εργασία, είναι μια ευκαιρία να γίνει αυτό.
Παράλληλα, είπε πως το σύστημα υγείας στην Αττική πιέζεται, λόγω του αριθμού των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία και κυρίως των βαριών περιστατικών, καθώς, όπως επεσήμανε, καλύπτεται σημαντικό κομμάτι των ελεύθερων κλινών που υπάρχουν για την Covid-19.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως το τοπικό Rt στην Αθήνα είναι στο 1-1,1, ωστόσο, «πρέπει να προσέχουμε, γιατί το Rt μπορεί να ξεφύγει και να φτάσει το R0». Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αυτήν τη στιγμή θ’ αποδώσουν και στόχος είναι τις επόμενες 10-15 μέρες να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε κάτω από 100 και ο δείκτης Rt κάτω από το 1, υποστήριξε.
Απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS ως περιοριστικό μέτρο, υπογραμμίζοντας πως ήδη ζούμε ένα ήπιο lockdown.
Όσον αφορά στην αξιοπιστία των rapid test, τα χαρακτήρισε «επανάσταση» και συνέχισε λέγοντας πως θα βοηθήσουν αρκετά στον έλεγχο της νόσου γιατί είναι γρήγορα, εύκολα, απλά και φθηνά. «Το πλεονέκτημα είναι ότι στο νοσοκομείο έχεις γρήγορη διάγνωση και απομονώνεις το περιστατικό», δήλωσε.
Σχετικά με το εμβόλιο, είπε πως μέχρι την άνοιξη θα υπάρχει, προκειμένου να καλυφθούν τουλάχιστον οι ευαίσθητες ομάδες. «Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι γύρω στο 60%, θα είμαστε ικανοποιημένοι», σημείωσε.
Σύψας για κορωνοϊό: «Lockdown» στην Αττική αλλιώς η επιδημία θα ξεφύγει
«Μάλλον δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ κακά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις εισαγωγές και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, την ηλικία των διασωληνωμένων που έχει κατέβει. Αυτή τη στιγμή το 70% των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε ένα κακό σκηνικό» είπε ο κ. Νικόλαος Σύψας, λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος επιτροπής για τον κορωνοϊό, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Ο κ. Σύψας επικαλέστηκε μάλιστα και τα στοιχεία τεχνικής έκθεσης του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, που περιλαμβάνει «άσχημες προβλέψεις για τις επόμενες δέκα μέρες στην Ελλάδα με βάση τα μέτρα που είχαμε λάβει στις 8-10 Σεπτεμβρίου».
Προειδοποίησε δε πως «το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας – το lockdown». Κατά την άποψη του κ. Σύψα πρέπει να ληφθούν μέτρα έγκαιρα στην Αττική «για να χτυπήσουμε την επιδημία πριν ξεφύγει».
Η Αττική είναι στο πορτοκαλί χρώμα και εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα και η Αττική φθάσει στο «κόκκινο» τότε θα πρέπει να λάβουμε πολύ πιο δραστικά μέτρα, είπε.
Μπορεί να χρειαστεί απαγόρευση κυκλοφορίας για δύο εβδομάδες ή και κλείσιμο στην εστίαση και το λιανεμπόριο – όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας. Ενώ «εάν η Αττική μπει στο κόκκινο θα κλείσουν και τα σχολεία». Οι περιορισμοί θα πρέπει να ληφθούν πριν μας προλάβει ο χειμώνας, υπογράμμισε.
Στο μεταξύ το «Ιπποκράτειο» από σήμερα προστίθεται στα νοσοκομεία αναφοράς για τον Covid. Το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση, καθώς από τις 75 ΜΕΘ Covid της Αττικής απομένουν ελεύθερες μόνο 12. Οπως ανακοινώθηκε προστίθενται 40 ΜΕΘ Covid μέχρι την Τετάρτη στην Αττική.
Η μεγάλη κάλυψη αυτών των μονάδων αποτελεί πολύ κακό ποιοτικό στοιχείο, σχολίασε ο κ. Σύψας. Μεγάλο είναι το πρόβλημα μετάδοσης του ιού σε μετανάστες – μεγάλο ποσοστό αυτών που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε ΜΕΘ στην Αττική είναι μετανάστες.
«Γίνεται μεγάλη διασπορά του ιού όταν υπάρχουν φαινόμενα στον ίδιο χώρο να κοιμούνται 10-20 άτομα σε υπόγεια ή γκαρσονιέρες». Έφερε ως παράδειγμα το Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται πολλά άτομα που ανήκουν στην ευπαθή ομάδα των μεταναστών. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, είπε ο κ. Σύψας.
Πηγή: megatv.com / prptothema.gr
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr