COVID-19: Μετά τη λοίμωξη οι περισσότεροι θα έχουν ανοσία – ΠΟΥ: Εμβόλιο μετά από 12 μήνες
Τι επεσήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την πολυσυζητημένη “ανοσία της αγέλης”. Mε τα ως σήμερα δεδομένα από παρόμοιους κορονοϊούς, καθώς και τους ιούς SARS και MERS, φαίνεται πως μετά από λοίμωξη με το νέο ιό οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας, κάποιοι πιο σημαντικό από τους άλλους, επεσήμανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας […]
Τι επεσήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την πολυσυζητημένη “ανοσία της αγέλης”.
Mε τα ως σήμερα δεδομένα από παρόμοιους κορονοϊούς, καθώς και τους ιούς SARS και MERS, φαίνεται πως μετά από λοίμωξη με το νέο ιό οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας, κάποιοι πιο σημαντικό από τους άλλους, επεσήμανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε: “Φαίνεται ότι η διάρκεια αυτής της απάντησης με αντισώματα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε από άλλους κορονοϊούς, θα κρατήσει τουλάχιστον ένα έτος με πιθανή μείωση μετά”.
Η ανοσία στον ιό φαίνεται ότι θα κρατά για περίπου ένα χρόνο.
“Εάν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα και ότι η προστασία διαρκεί ένα έτος ή περισσότερο, τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε δεδομένο πληθυσμό, θα οδηγήσει στη συσσώρευση της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης”, ανέφερε συγκεκριμένα.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σημαίνει πως ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει τη λοίμωξη, ένα ευαίσθητο στη λοίμωξη πρόσωπο. Και αν είναι αρκετά διαδεδομένη η ανοσία της αγέλης, θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων ακόμα και χωρίς υπόλοιπα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης. Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως μέχρι να εξασθενήσει η μετάδοση του ιού – αν δεν εξαφανιστεί – ή γεννηθούν αρκετά νέα άτομα που είναι ευαίσθητα στη λοίμωξη.
ΠΟΥ: Εμβόλιο για τον Covid-19, μετά από 12 μήνες τουλάχιστον
«Δε θα πρέπει να περιμένουμε το εμβόλιο τους επόμενους 12 μήνες ή και περισσότερο», τόνισε σε συνέντευξη τύπου η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναλύοντας το πώς διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα η πανδημία του Covid-19 ανά τον κόσμο.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία, αλλά η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Βρετανία και την Τουρκία, είπε από τη Γενεύη η Μάργκαρετ Χάρις.
Στην συνολική εικόνα της επιδημίας, «το 90% των κρουσμάτων προέρχεται από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Άρα, είναι βέβαιο ότι δε βλέπουμε ακόμη την κορύφωση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού.
Στην Κίνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τα εισαγόμενα κρούσματα», διαπιστώνει ο ΠΟΥ, όπως σημείωσε η Χάρις και ξεκαθάρισε ότι «δε θα πρέπει να περιμένουμε το εμβόλιο τους επόμενους 12 μήνες ή και περισσότερο».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr