Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

COVID-19: Σημαντικός ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων που δεν εντοπίζονται στις πύλες εισόδου – Σύψας: Μας ανησυχούν τα κρούσματα στην Αττική, δεν θέλουμε να γίνει ότι στη Σερβία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
COVID-19: Σημαντικός ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων που δεν εντοπίζονται στις πύλες εισόδου – Σύψας: Μας ανησυχούν τα κρούσματα στην Αττική, δεν θέλουμε να γίνει ότι στη Σερβία

O απολογισμός της εξάπλωσης της πανδημίας της νόσου Covid-19 στη χώρα τον Ιούλιο, ανέρχεται στα 703 νέα κρούσματα με τα περισσότερα από αυτά να εντοπίζονται έγκαιρα στις πύλες εισόδου.

Ένας όμως αριθμός που προκαλεί ανησυχία είναι τα κρούσματα τα οποία αν και φέρουν τον ιό, εντοπίζονται αργότερα.

Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν επιβεβαιωθεί 76 εισαγόμενα κρούσματα τα οποία εισήλθαν οικειοθελώς σε δομή υγείας για να εξεταστούν.

Επίσης επειδή θεωρούνται εισαγόμενα κρούσματα δεν επηρεάζουν το δείκτη μεταδοτικότητας Rt, ο οποίος παραμένει ακόμα κάτω από το 0,5 και θεωρείται από τους καλύτερους στην Ευρώπη.

Εκείνο που ανησυχεί είναι το γεγονός ότι για 3 συνεχόμενες ημέρες τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώνονται είναι πάνω από 30.

Βέβαια καθημερινά υπάρχει και μια σχετική εκκαθάριση των καταχωρημένων θετικών στον κορονοϊό ατόμων, καθώς υπάρχουν και διπλοεγγραφές στα σχετικά αρχεία. Έτσι αν και το τριήμερο που προηγήθηκε τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ήταν 101, με βάση τις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, τα “καθαρά” αριθμητικά κρούσματα για το διάστημα αυτό είναι λίγο χαμηλότερα δηλαδή 98.

Η προηγούμενη αναφορά γίνεται προκειμένου να εξηγηθεί η όποια αναντιστοιχία υπάρχει ανάμεσα στα ημερησίως εντοπισμένα νέα κρούσματα και τη συνολική αριθμητική αποτύπωση από την έναρξη της επιδημίας.

Το Κυβερνητικό Παρατηρητήριο για την Covid-19 επισημαίνει ότι ο μέσος ημερήσιος όρος των τεστ που γίνονται είναι 5000 ημερησίως μέσα στον Ιούλιο δηλαδή περίπου 115 χιλιάδες από την 1η Ιουλίου μέχρι και χθες. Το μέγεθος αυτό συμφωνεί και με την αποτίμηση του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα news247.gr, ο κ. Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση της Τρίτης ανέφερε ότι μέχρι τις 19/7 μόνο στις πύλες εισόδου έγιναν κατά μέσο όρο στη χώρα καθημερινά 6732 έλεγχοι.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) το απόγευμα της Πέμπτης, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού είναι 33, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Όσον αφορά στα νέα κρούσματα:

10 εντοπίστηκαν όπως αναφέραμε κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας 5 είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο 11 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 4 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4110 εκ των οποίων τα 1144 (27.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2072 (50.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Ο αριθμός των “ορφανών” κρουσμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά.

Θετικό είναι πάντως το γεγονός ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 8 (87.5% άνδρες), ενώ 125 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 430864 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6254 (1.5%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Σύψας: Μας ανησυχούν τα κρούσματα στην Αττική, δεν θέλουμε να γίνει ότι στη Σερβία

Την ανησυχία των ειδικών για τα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται στην Αττική μετέφερε ο καθηγητής Νίκος Σύψας σε συνέντευξή στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε να μην γίνει στην Ελλάδα ό,τι έγινε στη Σερβία και στο Τέξας».

«Να μην συνωστιζόμαστε για να μην δίνουμε τη δυνατότητα στον ιο να διασπαρεί» πρόσθεσε ο κ. Σύψας συμπλήρώνοντας ότι «τηρώντας αποστάσεις θα τη βγάλουμε μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι» όταν και εκτίμησε ότι θα υπάρχει το εμβόλιο.

«Το πρόβλημα είναι εδώ, βλέπετε τα κρούσματα στις πόλεις πρέπει να κρατάμε αποστάσεις» συμπλήρωσε εκτιμώντας ότι «περιμένουμε στο τέλος Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου αύξηση κρουσμάτων που θα μπορούσαμε νε το χαρακτηρίσουμε ως δεύτερο κύμα».

Το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας επέμεινε στον κίνδυνο από την υπερμετάδοση εξηγώντας ότι «σε αυτή την περίπτωση 1 μολυσμένος μολύνει 2-3 ανθρώπους. Ελπίζω να μην το δούμε στην Ελλάδα τις επόμενες 2 εβδομάδες».

Όσον αφορά τα σχολεία είπε ότι «οι αποφάσεις θα ληφθούν όσο πλησιάζει η χρονιά για να εκτιμήσουμε την επιδημιολογικά εικόνα» προσθέτοντας ότι «θα θέλαμε να ξεκινήσουν κανονικά τα σχολεία γιατί θέλουμε τα παιδιά να μην μένουν αγράμματα».

«Δεν χρειάζεται να πάρουμε περαιτέρω μέτρα από το να πείσουμε τους πολίτες να μην έρχονται ο ένας κοντά στον άλλο» επισήμανε.

Εμφανίστηκε, επίσης κατηγορηματικός για το ενδεχόμενο να υπάρχει συγκάλυψη στοιχείων λέγοντας ότι «υπάρχει μηδενική περίπτωση συγκάλυψης στοιχείων. Είμαστε 25 επιστήμονες στην επιτροπή, αν υπάρξει τέτοια υποψία θα παραιτηθούμε πάραυτα όλοι».

Πηγή: news247.gr – protothema.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ