Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή

Την πρόταση δυσπιστίας στηρίζουν εκτός από το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά ενώ χωρίς να υπογράφει δηλώνει ότι στηρίζει και το ΚΚΕ - Δείτε ολόκληρο το κείμενο της πρότασης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με εισήγηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Η συζήτηση στην εθνική αντιπροσωπεία θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

Κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας: Ποιοι την στηρίζουν

Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 υπέρ, σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.

Την πρόταση δυσπιστίας στηρίζουν εκτός από το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά ενώ χωρίς να υπογράφει δηλώνει ότι στηρίζει και το ΚΚΕ.

Όσον αφορά το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης ενημέρωσε τηλεφωνικά τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση. Για λόγους θεσμικής τάξης ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας: 

Κατά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, στην εισήγησή του κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου», τονίζοντας πως «ακολουθεί το ίδιο μοτίβο στα σκάνδαλα: Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία». «Ο λαός ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη».

Με τον Μάκη Βορίδη να του απαντά, «Γιατί δεν τη καταθέσατε όλο το προηγούμενο διάστημα και δηλώσατε καταθέστε Κυριακή; Το δημοσίευμα Βήματος που αναφέρεται σε υπόθεση για την οποία  όχι απλώς δόθηκαν εξηγήσεις  αλλά κυριολεκτικά δεν καταλαβαίνει κανείς το περιεχόμενο».

Για καταλήξει στο συμπέρασμα πως «όταν λέμε ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων συμφερόντων εννοούμε τη σχέση του δημοσιεύματος με τη πρόταση δυσπιστίας».

Ενώ ανακοίνωσε πως η Κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματος του 48ώρου κι η συζήτηση ξεκινά άμεσα.

Μετά τα μεσάνυχτα η λήξη των δύο πρώτων συνεδριάσεων

Η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ της Πέμπτης,  με την ομιλία του πρωθυπουργού και την ονομαστική ψηφοφορία. Οι συνεδριάσεις αναμένονται μαραθώνιες λόγω του μεγάλου αριθμού βουλευτών που έχει ζητήσει να τοποθετηθεί.

Η συνεδρίαση της Τρίτης διακόπτεται στις 3 μετά τα μεσάνυχτα σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, την Τετάρτη η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις 3π.μ. Την Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει στις 8 με 9 το βράδυ.

Κόντρα ξέσπασε στην Βουλή πριν την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.

Ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε “να υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ στις εκλογές” με τον Μάκη Βορίδη να απαντά ότι “σε όλες τις εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα υπάρχουν παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις στην χώρα μας κρίθηκαν ελεύθερες και δίκαιες”.

Παράλληλα απηύθυνε το ερώτημα στην αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ: “Έχετε πρόθεση να αμφισβητήσετε ένα κεκτημένο δεκαετιών στην μεταπολίτευση που λέει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές; Αμφισβητείτε το αποτέλεσμα των εκλογών και τον τρόπο διεξαγωγής τους;”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ