Τσίπρας για υποκλοπές: Ο πρωθυπουργός δεν είναι βλάκας, είναι συνένοχος – Τι είπε για τη συνάντηση με Ι. Ντογιάκο και την Εύα Καϊλή – ΒΙΝΤΕΟ

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραχώρησε συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης

NEWSROOM
Τσίπρας για υποκλοπές: Ο πρωθυπουργός δεν είναι βλάκας, είναι συνένοχος – Τι είπε για τη συνάντηση με Ι. Ντογιάκο και την Εύα Καϊλή – ΒΙΝΤΕΟ

Καλεσμένος ήταν το πρωί της Δευτέρας στο OPEN ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έδωσε απαντήσεις στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” για την Εύα Καϊλή, την υπόθεση των υποκλοπών και όλα τα θέματα αιχμής της επικαιρότητας, εξαπολύοντας σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση και το πρωθυπουργό προσωπικά.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αρχικά στο σκάνδαλο διαφθοράς που ερευνούν οι βελγικές Αρχές και την φερόμενη εμπλοκή της Εύας Καϊλή λέγοντας: «Τι καλά που θα ήμασταν και εμείς εδώ στην Ελλάδα αν είχαμε την αποτελεσματικότητα που έχουν οι θεσμοί και διωκτικές Αρχές και η δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα στο κέντρο της Ευρώπης, το Βέλγιο. Αρχίζω και ζηλεύω αυτή τη χώρα».

«Στο Βέλγιο η δικαιοσύνη λειτουργεί»

Και συνέχισε λέγοντας:

«Βλέπουμε πως εκεί ακόμα και αν είσαι τόσο όμορφος όσο η κυρία Καϊλή και τόσο υψηλά ιστάμενος, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, η δικαιοσύνη και οι θεσμοί λειτουργούν. Και φαντάζομαι ότι στον Βέλγιο δεν θα μπορούσε να συμβαίνει ποτέ αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα να έχουμε αδιευκρίνιστα ποσά τα οποία οι εισαγγελείς βρίσκουν σε υπουργούς ύψους 1 εκατ. ευρώ και να βάζουν την υπόθεση στο αρχείο. Να έχουμε στην υπόθεση Novartis, είναι ένα σκάνδαλο παγκόσμιο, το οποίο σε όλες τις χώρες που ξέσπασε είχε γιατρούς και πολιτικούς και εδώ στην Ελλάδα να μην υπάρχει ούτε ένας πολιτικό, ούτε ένας μεγαλογιατρός και να είναι στο σκαμνί η εισαγγελέας που ανέδειξε το σκάνδαλο».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων λέγοντας:

«Φαντάζομαι πως αν είχε ξεσπάσει στην καρδιά της Ευρώπης αυτή η υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων θα είχε η ίδια η δικαιοσύνη -και όχι να πετάμε το μπαλάκι στις εφημερίδες και τους δημοσιογράφους- απευθυνθεί στους παρόχους για να βρει τα στοιχεία. Επίσης φαντάζομαι πως αν είχε αποκαλυφθεί πως εάν το μισό υπουργικό συμβούλιο ήταν υπό παρακολούθηση, κάποιος από τους υπουργούς θα είχε την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να σταθεί σε μια ευρωπαϊκή φιλελεύθερη δημοκρατία. Εδώ είμαστε λίγο Βαλκάνια που λέμε».

«Ο κ. Μητσοτάκης συγκαλύπτει την αλήθεια και να ψεύδεται τέσσερις μήνες»

Ακολούθως, ερωτώμενος για το εάν θα επιμείνει στο αίτημα για παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, απάντησε:

«Όλο αυτό το διάστημα είχε μεγάλη ευκαιρία και ο πρωθυπουργός και το πολιτικό σύστημα και η δικαιοσύνη. Από τον Αύγουστο και μετά όταν υπήρξε το πρώτο σοκ με την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη – Κουκάκη, ο κ. Μητσοτάκης θα είχε τη δυνατότητα να βγει και να πει εν πάση περίπτωση “εδώ υπάρχει όντως μια πολύ σοβαρή υπόθεση σε βάθος, δεν την γνώριζα αλλά αυτή είναι η αλήθεια”. Όχι να προσπαθεί να κρύβει και να συγκαλύπτει την αλήθεια και να ψεύδεται τέσσερις μήνες. Και είχε τη δυνατότητα και το τελευταίο διάστημα, προχτές, στη Βουλή.

Έστω την τελευταία στιγμή να βγει και να πει πράγματι υπήρχαν παρακολουθήσεις. “Δεν ήξερα εγώ αλλά υπάρχουν”, Δεν το επέλεξε αυτό».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε με τον κ. Ισίδωρο Ντογιάκο, λέγοντας:

«Την ευκαιρία φαίνεται να την χάνουν και οι άλλοι θεσμοί, σημαντικοί της Δημοκρατίας. Γιατί εγώ την προηγούμενη Δευτέρα πήγα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και είχα μια πολύ ειλικρινή και ζεστή συζήτηση με τον κ. Ντογιάκο, όπου του εξήγησα πως εδώ δεν μπορούμε να ζητάμε από τους δημοσιογράφους ή τα κόμματα να βρει τις αποδείξεις. Αυτό πρέπει να το κάνει η δικαιοσύνη.

Και οι αποδείξεις είναι συγκεκριμένες για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Είναι στους παρόχους, που με βάση το νόμο, έχουν υποχρέωση όσους επισυνδέοουν νομίμως να κρατάνε αρχείο για τουλάχιστον δύο χρόνια. Άρα εδώ χάθηκε ακόμα μια μεγάλη ευκαιρία και για τη δικαιοσύνη. Εκτός και αν έχουν γίνει αυτές οι κινήσεις και εγώ δεν το ξέρω»

«Δημοκρατική εκτροπή»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη θέση που έχουν πάρει ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, λέγοντας πως συμφωνούν πως υπάρχει μια «δημοκρατική εκτροπή και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του».

«Αν όπως μας λέει δεν είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει τι γίνεται στην ΕΥΠ την οποία με δική του πρωτοβουλία μόλις εξελέγη την πήρε στο δικό του γραφείο και δεν ήξερε τι δουλειά κάνει ο ανιψιός του και είχε στηθεί όλο αυτό το σύμπλεγμα παράνομων παρακολουθήσεων, τότε πρόκειται για έναν πρωθυπουργό που είναι επικίνδυνα ανεπαρκής. Αν όμως είναι συνένοχος και τα γνώριζε όλα αυτά, γιατί η συμπεριφορά του σε μένα αυτό αποδεικνύει, τότε πρόκειται για έναν πρωθυπουργό που είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατία», τόνισε.

«Είναι λυπηρό για το πολιτικό σύστημα και την παράταξη της ΝΔ όλο αυτό που βλέπουμε. Και δεν ξέρω γιατί ο κ. Χατζηδάκης κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Τον θεωρώ έναν άνθρωπο πολιτισμένο και αξιοπρεπή. Δεν είναι ωραίο πράγμα αντί να είσαι ο υπουργός, να είσαι ο στόχος», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στον Γιάννη Οικονόμου, λέγοντας πως «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας έχει κουράσει και μας έχει ζαλίσει τόσες φορές που έχει αλλάξει το αφήγημα. Έλεγε ότι είναι παραμυθάδες όσοι έλεγαν για τις παρακολουθήσεις και αυτό ήταν μέχρι στη Βουλή. Δεν έδωσαν απάντηση για το ποια πρόσωπα παρακολουθούνταν».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως: «Δεν υπάρχει αναγκαιότητα να γνωρίζει την κάθε λεπτομέρεια ο πρωθυπουργός. Όταν όμως πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν κορυφαία πολιτικά πρόσωπα, είναι αδιανόητο και αδύνατο να μην είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός. Είναι δυνατόν να υπάρχει για ένα χρόνο παρακολούθηση των υπουργών και να μην το γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης; Είναι αδιανόητο. Είναι σαν να έχουμε πραξικόπημα μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν μπορώ να πιστέψω πως αυτό συνέβη».

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι συνένοχος» «Η ΕΥΠ πρέπει να ασχολείται με το τι κάνουν οι άλλες χώρες και οι άλλες δυνάμεις. Να υπερασπίζεται τα εθνικά μας συμφέροντα και όχι να ασχολείται με τα εσωτερικά πράγματα. Γιατί εγώ αναρωτιέμαι ποιος ο λόγος να παρακολουθείται ένας υπουργός; Πέραν του ότι κάποιοι στην κεντρική εξουσία των υποπτεύονται και θέλουν να γνωρίζουν ποιες είναι οι συνδιαλλαγές του», τόνισε.

«Δεν ενοχλεί μόνο εμένα η στάση του κ. Μητσοτάκη αλλά άτομα μέσα στη ΝΔ», είπε.

«Είναι δυνατόν να πάμε σε εκλογές με αυτή την υπόθεση ανοιχτή;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε πως δεν πιστεύει ότι ο «κ. Μητσοτάκης είναι βλαξ. Είναι ικανότατος, μπορεί να κατανοεί τι γίνεται. Είναι συνένοχος».

«Αν κάποιος θέλει να κατασκευάσει λίστες, τον πρώτο που θα έλεγε πως παρακολουθεί (η ΕΥΠ) είναι ο Τσίπρας», τόνισε.

«Από το 2015 έως το 2019 που παραδώσαμε την εξουσία, η ΕΥΠ ούτε αγόρασε ούτε χρησιμοποίησε κανένα παράνομο λογισμικό, ούτε σε ήρθε σε διαπραγμάτευση για τη χρήση αυτού. Σας διαβεβαιώ για αυτό», ξεκαθάρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο δημοσίευμα των New York Times «που αναφέρει πως εξάγαμε και τεχνογνωσία στο εξωτερικό. Γιατί η Intellexa που ήρθε στην Ελλάδα για να αναπαράγει το λογισμικό αυτό το εξήγαγε στο εξωτερικό με αδειοδότηση του υπουργείου Εξωτερικών. Και βγήκε ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και το επιβεβαίωσε και την επόμενη μέρα έχασε και την δουλειά του, αν δεν κάνω λάθος. Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε σε τριτοκοσμική χώρα. Διώξανε τον άνθρωπο γιατί είπε την αλήθεια. Ποια είναι η αλήθεια; Την στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης έβγαινε στον κ. Χατζηνικολάου και έλεγε υπάρχει το Predator αλλά δεν ξέρουμε ποιοι είναι, αποδεικνύει ο ίδιος πως η κυβέρνηση του έδινε άδεια για να το εξάγουν σε άλλες χώρες. Εξάγαμε το Predator λες και είναι καμία startup».

Για το ζήτημα της οικονομία, τις ανατιμήσεις και το καλάθι του νοικοκυριού ο κ. Τσίπρας είπε: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να πέσει ο ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης και ο βασικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το δημόσιο ταμείο έχει αυξημένα έσοδα και αυτό αποδεικνύει ότι την μεγαλύτερη αισχροκέρδεια την κάνει το ίδιο το κράτος. Ενώ οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα, ο ΦΠΑ παραμένει στο επίπεδο όταν είχαμε αρνητικό προϋπολογισμό. Αυτή είναι η τακτική της κυβέρνησης για να έχει λεφτά στο ταμείο και να δίνει κάποια επιδόματα μετά και να τα παίρνει από τους πολίτες όταν πάνε σούπερ μάρκετ και να βάλουν βενζίνη».

Αναφερόμενος στις εκλογές, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Θα είναι διαφορετική αυτή η εκλογική αναμέτρηση με την απλή αναλογική. Πιστεύω ότι αυτό που θα βαρύνει τελικά στη διαμόρφωση του αποτελέσματος είναι το ποιοι τελικά θα πάνε στην κάλπη. Αν στην κάλπη πάνε οι νέοι άνθρωποι που παλαιότερα απείχαν, τότε θα έχουμε θα έχουμε πολύ μεγάλες εκπλήξεις στο εκλογικό αποτέλεσμα όποτε και αν γίνουν οι εκλογές».

Επίσης, σημείωσε πως: «Είναι πολύ πιο εύκολο, ανάλογα και με το εκλογικό αποτέλεσμα για το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ παρά με τη ΝΔ. Εγώ αυτό βλέπω».

Ακόμη, είπε πως «Αν ΝΔ εξανάγκαζε, με βάση το Σύνταγμα, να πάει σε μια αλλαγή πρωθυπουργού θα είχε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει καλύτερο αποτέλεσμα στις εκλογές. Δεν με συμφέρει αυτό. Εγώ θέλω εκλογές με αυτόν που έχει την ευθύνη. Αυτό θα περίμενε κανείς με ένα κόμμα που έχει τόση μεγάλη ιστορία, να έχει κάποια αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο OPEN

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr