Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Κ. Τσιάρας: Υπάρχει λόγος αναθεώρησης του δικαστικού χάρτη – Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από πολιτικό κόστος ή να κάνουμε συνδικαλισμό – ΒΙΝΤΕΟ

Για πρώτη φορά μπαίνουν πραγματικά κριτήρια επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών, είπε. Τι ανέφερε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο “Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών”.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Τσιάρας: Υπάρχει λόγος αναθεώρησης του δικαστικού χάρτη – Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από πολιτικό κόστος ή να κάνουμε συνδικαλισμό – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Κορυφαίο νομοθέτημα χαρακτήρισε τον προωθούμενο «Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών» ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

«Η ουσία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι ότι επιχειρούμε να εξαλείψουμε τις δυσλειτουργίες του δικαστικού συστήματος που οδηγούν σε καθυστερήσεις» σημείωσε, θέτοντας δύο βασικά σημεία αλλαγών που προβλέπονται: Την αλλαγή του δικαστικού χάρτη της χώρας και την αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών.

«Όταν υπάρχουν παθογένειες και προβλήματα εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη, είναι λογικό να πρέπει να αλλάξουν τα δεδομένα» ανέφερε, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστρώσει συγκεκριμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο που αφορά τη λειτουργία της Δικαιοσύνης για να αντιμετωπιστούν ζητήματα και να δημιουργηθεί μία πραγματική ευκαιρία αλλαγής και όχι όπως καταγγέλλεται ότι μοναδικός στόχος είναι η εντατικοποίηση ή πως θα στρέψουμε τη Δικαιοσύνη στην οικονομία.

Τσιάρας για ΚΟΔ

eurokinissi

Σχολίασε πως ο δικαστικός χάρτης είναι προηγούμενων δεκαετιών με συγκεκριμένη καταγραφόμενη πραγματικότητα και με άλλα ζητήματα. Για το λόγο αυτό υπήρξε κατηγορηματικός: «Υπάρχει λόγος αναθεώρησης του δικαστικού χάρτη, εκτός αν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από όποιο πολιτικό κόστος ή να κάνουμε γνωστό συνδικαλισμό».

Τόνισε, ωστόσο, πως για την αναθεώρηση πρέπει να ληφθούν υπόψη κάποια πραγματικά στοιχεία. «Για τα διοικητικά δικαστήρια όπου είναι μικρός ο αριθμός είναι εύκολη η άσκηση» ανέφερε και παρέπεμψε στη σχετική μελέτη που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει το ΣτΕ.

Αντιθέτως, είπε πως για τα πολιτικά δικαστήρια και άλλους σχηματισμούς που είναι εκατοντάδες, η άσκηση είναι δυσκολότερη. Για το λόγο αυτό σημείωσε πως μοναδική επιλογή ήταν ενός φορέα που είχε τεχνογνωσία όπως η Παγκόσμια Τράπεζα.

Και διευκρίνισε πως όταν παραδοθεί η μελέτη τον Ιούλιο του 2023, θα είναι στο χέρι του υπουργείου Δικαιοσύνης και των Ανωτάτων Δικαστηρίων να διαμορφώσουν την πρότασή τους, ενώ υπήρξε σαφής πως δεν θα υπάρξουν καταργήσεις δικαστηρίων σε έδρες νομών.

Τσιάρας για ΚΟΔ

eurokinissi

Αξιολόγηση και επιμορφωτικά σεμινάρια

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης στην πρόβλεψη για την επιθεώρηση των δικαστικών λειτουργών. Όπως είπε για πρώτη φορά μπαίνουν πραγματικά κριτήρια επιθεώρησης και σχολίασε ότι όποιος διαφωνεί ας το πει στους πολίτες όπου φτάνουν στο σημείο να δηλώνουν πως δεν ικανοποιείται το περί δικαίου αίσθημα.

Σε κάθε περίπτωση κατά τον κ. Τσιάρα, το υπουργείο Δικαιοσύνης βάζει ένα πλαίσιο, αλλά η αξιολόγηση παραμένει εσωτερική υπόθεση της Δικαιοσύνης. Απάντηση έδωσε και στην κριτική για τα επιμορφωτικά σεμινάρια των δικαστικών λειτουργών.

Όπως είπε, ένας δικαστής που έχει τελειώσει τη Σχολή πριν από 20 χρόνια θα πρέπει να ενημερωθεί για τις εξελίξεις για παράδειγμα στο οικογενειακό δίκαιο, σε τεχνολογικά ζητήματα, σε περιβαλλοντικά κ.ά.

«Να δώσουμε εργαλεία στους δικαστές και να επιταχυνθεί η Δικαιοσύνη» υπογράμμισε, αναγνωρίζοντας πως οι δικαστικοί λειτουργοί κάνουν τα πάντα, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα υποστελέχωσης των δικαστικών υπαλλήλων.

Τσιάρας για ΚΟΔ

eurokinissi

Τσιάρας για ΚΟΔ: Η διαβούλευση με τις ενώσεις

Ο κ. Τσιάρας υποστήριξε πως μετά από διαβούλευση που είχε με τις δικαστικές ενώσεις δέχθηκε τις περισσότερες παρατηρήσεις, ενώ έχει γίνει ενσωμάτωση και των προτάσεων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Μάλιστα, ανακοίνωσε πως θα υπάρξει τροπολογία για κάποια αιτήματα των δικηγόρων που δεν είχαν περιληφθεί.

Παράλληλα, απαντώντας σε αιτιάσεις πως δεν συνομίλησε με το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι μόλις χθες Πέμπτη έγινε άτυπη συνάντηση.

Απευθυνόμενος δε προς τον αρμόδιο τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Ξανθόπουλο, ο υπουργός σημείωσε πως το 85% του προωθούμενου Κώδικα είναι του δικού σας νομοσχεδίου

Η επεξεργασία του οποίου – όπως είπε ο κ. Τσιάρας – ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017 και το σχετικό πόρισμα παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. «Πείτε μας ότι αυτό το οποίο κάνατε, δεν το θέλετε» σημείωσε.

Ξανθόπουλος: Λάθος της κυβέρνησης να συνδέει την απονομή της δικαιοσύνης με ποσοτικά, οικονομικά και επενδυτικά κριτήρια

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναθέτει στην Παγκόσμια Τράπεζα την μελέτη για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, δείχνει τις προτεραιότητες της. Η λειτουργία των δικαστηρίων έχει σαφώς και οικονομικές παραμέτρους, αλλά η απονομή της δικαιοσύνης δεν είναι μια επενδυτική κίνηση. Είναι κάτι πολύ περισσότερο», τόνισε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, για το ν/σ του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών(ΚΟΔΚΔΛ).

«Στο λεγόμενο δικαστικό Καλλικράτη υπάρχει μια ισοπεδωτική λογική που θέλει να εξαφανίσει δικαστήρια. Το δικαστήριο της Δράμας για παράδειγμα, είναι ένα μεσαίο πρωτοδικείο που λειτουργεί από το 1914 και κινδυνεύει, εξαιτίας των νέων ρυθμίσεων και με το «επιχείρημα» των τηλεματικών δικών, να πάψει μετά από 100 χρόνια. Η χώρα σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες δημιούργησε ένα Πρωτοδικείο στη Δράμα. Σήμερα, ποιές συνθήκες επιβάλλουν την εξαφάνιση ή την περιθωριοποίηση του; Έχετε εντελώς λάθος προσέγγιση. Προσδιορίζετε  την δικαιοσύνη με αμιγώς ποσοτικά κριτήρια τα οποία σε μια διαδικασία με κυρίως ανθρωποκεντρικό και κοινωνικό χαρακτήρα, δεν μπορούν να ισχύσουν», συμπλήρωσε.

eurokinissi

Στη συνέχει ο κ. Ξανθόπουλος, διατύπωσε , μεταξύ άλλων και τις εξής επιμέρους παρατηρήσεις:

– Η βαθμολόγηση της δυσκολίας των υποθέσεων  από 1-5  δείχνει ότι δεν έχετε επίγνωση της δικαστηριακής ύλης

– Γιατί οι αναβολές που θα δίνει ο δικαστής να προσμετρώνται αρνητικά; Πρέπει να μπούμε στην ουσία της υπόθεσης, για ποιό λόγο δόθηκε αναβολή. Και αυτό είναι θέμα της επιθεώρησης.

– Γιατί μια απόφαση που εξαφανίστηκε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, θα εγγράφεται στο παθητικό του δικαστή; Πως μπορεί έτσι να εξελιχθεί και να αποφασίζει με βάση τα εχέγγυα της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας;  Θα αναγκασθεί να ακολουθεί την κυρίαρχη νομολογία, υπό το φόβο της αναίρεσης με αποτέλεσμα να μην έχουμε εξέλιξη στη νομολογία.

– Δεν είναι οι δικαστικές αποφάσεις με το κιλό και το μέτρο. Τα ποσοτικά κριτήρια δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Κάνετε στρατηγικό λάθος.

– Προσωπική μου άποψη, να υπάρχει θυρίδα αποφάσεων του δικαστή και να μπορεί ο επιθεωρητής να βλέπει όποιες θέλει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ