Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Διάταξη-προσθήκη στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας: Η υποτροπή “τιμωρείται” με υποχρεωτική προσωρινή κράτηση

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θεσπίζει διάταξη με την οποία θα πηγαίνουν φυλακή υποχρεωτικά όσοι διώκονται για νέο κακούργημα ενώ είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διάταξη-προσθήκη στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας: Η υποτροπή “τιμωρείται” με υποχρεωτική προσωρινή κράτηση eurokinissi

Προσθήκη στο άρθρο 296 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για τους λόγους αντικατάστασης των περιοριστικών όρων με προσωρινή σε περίπτωση νέας δίωξης σε βάρος του κατηγορουμένου για κακούργημα, φέρνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα η στήλη “Επίκουρος” του dikastiko.gr.

Η φιλοσοφία της προσθήκης είναι πως όποιος, ενώ είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για ένα αδίκημα, διωχθεί για νέο κακούργημα, τότε αυτοδικαίως οδηγείται στις φυλακές. Εν ολίγοις η υποτροπή “τιμωρείται” με υποχρεωτική προσωρινή κράτηση. Αν η νέα δίωξη αφορά πλημμέλημα, τότε είναι στην ευχέρεια του ανακριτή που θα ενημερώνεται άμεσα να αποφασίσει αν θα τον στείλει φυλακή.

Η διάταξη

Σύμφωνα με πληροφορίες προκρίθηκε η προσθήκη νέου εδαφίου στο άρθρο 296 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που αφορά τους λόγους αντικατάστασης των περιοριστικών όρων με προσωρινή κράτηση. Έτσι θα διαμορφωθεί ως εξής:

«Οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στον κατηγορούμενο είναι δυνατό να αντικατασταθούν με προσωρινή κράτηση:

α/ αν, μολονότι προσκλήθηκε νόμιμα, δεν εμφανίζεται στον ανακριτή ή στο δικαστήριο για να δικαστεί, χωρίς να συντρέχουν εύλογα κωλύματα που να κάνουν αδύνατη την εμφάνισή του,

β/ αν έχει κάνει προπαρασκευαστικές πράξεις φυγής,

γ/ αν παραβιάζει τους όρους που του επιβλήθηκαν ή δεν δηλώσει τη μεταβολή της κατοικίας του σύμφωνα με το επόμενο άρθρο.

-Οι περιοριστικοί όροι που έχουν επιβληθεί στον κατηγορούμενο σε περιπτώσεις κακουργημάτων, τρομοκρατικών πράξεων, τρομοκρατικής ή εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονίας με πρόθεση, βαριάς ή θανατηφόρας σωματικής βλάβης, σωματικής βλάβης αδύναμων ατόμων, αρπαγής, κοινώς επικινδύνων εγκλημάτων ή στρεφόμενων κατά των συγκοινωνιών, κατά της γενετήσιας ελευθερίας, οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κλοπής, ληστείας, εκβίασης, απάτης, των νόμων περί όπλων ή ναρκωτικών, αντικαθίστανται με προσωρινή κράτηση:

α/ αν ασκηθεί σε βάρος του νέα ποινική δίωξη για κάποιο από τα παραπάνω κακουργήματα,

β/ δυνητικά, αν ασκηθεί ποινική δίωξη για περίπτωση πλημμελήματος των ανωτέρω πράξεων, που φέρεται ότι τέλεσε μετά την επιβολή περιοριστικών όρων και κατά τη διάρκεια της ισχύος τους».

Τι σημαίνει

Εν ολίγοις η νέα διάταξη που θα φέρει σύντομα ο Γ. Φλωρίδης έρχεται να αυστηροποιήσει το πλαίσιο για τους υπότροπους, για πρόσωπα δηλαδή που παρουσιάζουν εξακολουθητική παραβατική συμπεριφορά. Η ρύθμιση έρχεται να απαντήσει στα φαινόμενα αύξησης κρουσμάτων από άτομα που διαπράττουν νέα αδικήματα, ενώ τους έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες για άλλες παράνομες πράξεις και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, αλλά δεν έχουν ακόμη δικαστεί για τις πρώτες κατηγορίες που τους έχουν αποδοθεί.

Τώρα όποιος διαπράττει νέο αδίκημα ενώ έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για άλλη ποινικά κολάσιμη πράξη που έχει διαπράξει προηγούμενα, υποχρεωτικά πλέον θα αντικαθίστανται οι περιοριστικοί όροι που του έχουν επιβληθεί με προφυλάκιση εφόσον τα σε βάρος του αδικήματα είναι σε βαθμό κακουργήματος.

Για πλημμέλημα

Αντίθετα, στις περιπτώσεις τέλεσης κάποιου πλημμελήματος από κατηγορούμενο που έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, η αντικατάσταση των περιοριστικών όρων με προφυλάκιση είναι δυνητική και εναπόκειται στην κρίση του αρμόδιου δικαστικού οργάνου.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η φιλοσοφία της νέας ρύθμισης είναι ότι στο πλαίσιο της αρχής της αναλογικότητας και της δικαιοκρατικής ισορροπίας δεν μπορεί να αφήνει ανεπηρέαστο τον νομοθέτη η ποινική μεταχείριση του κατηγορουμένου, όταν εκείνος εκ νέου περιφρονεί την έννομη τάξη, με την εμπλοκή του σε νέες σοβαρές αξιόποινες πράξεις κατά τον χρόνο που δοκιμάζεται η συμμόρφωσή του στους περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβληθεί. Καθώς, μάλιστα, οι περιοριστικοί όροι πρωτίστως αποσκοπούν στην αποτροπή τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων.

Συνεπώς, η γνωστοποίηση της νέας ποινικής δίωξης από τον έχοντα την υποχρέωση εισαγγελικό λειτουργό προς τον ανακριτή ή το δικαστικό συμβούλιο, αυτό αμελλητί μεταφράζεται ότι οι περιοριστικοί όροι αντικαθίστανται με προφυλάκιση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ