Διχασμός στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας: Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου

Η Ρωσία απειλεί ότι θα διακόψει εντελώς τις μειωμένες προμήθειες που συνέχισαν να ρέουν.

NEWSROOM
Διχασμός στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας: Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης διχάστηκαν την Παρασκευή σχετικά με το αν θα πρέπει να μπει πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς συναντήθηκαν για να επεξεργαστούν μέτρα για τη θωράκιση των πολιτών και των επιχειρήσεων από τους ουρανοκατέβατους λογαριασμούς ενέργειας.

Ωστόσο, οι υπουργοί που έφτασαν για την έκτακτη συνεδρίαση έδειξαν ευρεία υποστήριξη για τις κινήσεις που θα αποτρέψουν τους παρόχους ενέργειας από το να συντριβούν από μια κρίση ρευστότητας και αρκετοί δήλωσαν ότι είναι επείγον να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από άλλες φθηνότερες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με το Reuters.

Οι υπουργικές συνομιλίες της Παρασκευής έχουν ως στόχο να μειώσουν τις επιλογές για περαιτέρω συζήτηση, αντί να καταλήξουν σε μια τελική απόφαση σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης που τροφοδοτείται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πολλοί όμως είπαν ότι η συμφωνία και η δράση πρέπει να είναι ταχεία.

“Βρισκόμαστε σε ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία”, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Jozef Sikela. “Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά μας, τις οικονομίες μας”.

unsplash

Οι λογαριασμοί ενέργειας, οι οποίοι είχαν ήδη εκτοξευθεί, καθώς η ζήτηση για φυσικό αέριο ανέκαμψε από την πανδημία COVID-19, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Καθώς η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων, οι κυβερνήσεις της ΕΕ προσπάθησαν να περιορίσουν το σοκ που προέκυψε στις τιμές της ενέργειας.

Μια πρόταση της ΕΕ για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου δεν έχει μέχρι στιγμής κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των χωρών, με τη Ρωσία να απειλεί ότι θα διακόψει εντελώς τις μειωμένες προμήθειες που συνέχισαν να ρέουν, εάν γίνει ένα τέτοιο βήμα.

Τα κράτη της Βαλτικής είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την ιδέα, λέγοντας ότι θα στερήσει από τη Μόσχα μετρητά για να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική δράση στην Ουκρανία.

Η Ρωσία είπε ότι αν θέλετε το φυσικό μας αέριο, κατεβάστε τις κυρώσεις. Πρόκειται για εκβιασμό. Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε, πρέπει να είμαστε ενωμένοι, πρέπει να έχουμε την πολιτική βούληση να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει”, δήλωσε η Εσθονή υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Riina Sikkut.

Ωστόσο, τα κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, πολλά από τα οποία εξαρτώνται περισσότερο από άλλα από τα ρωσικά καύσιμα, φοβούνται ότι θα χάσουν όλες τις προμήθειές τους, ενώ ορισμένοι αμφισβητούν ότι ένα ανώτατο όριο θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στη μείωση των τιμών όταν οι παραδόσεις είναι τόσο χαμηλές.

“Εάν οι περιορισμοί των τιμών επιβάλλονταν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο, αυτό προφανώς θα οδηγούσε σε άμεση διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου. Δεν χρειάζεται βραβείο Νόμπελ για να το αναγνωρίσει κανείς αυτό”, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr