Δικαίωση από το ΕΔΔΑ “οδηγεί” σε αναψηλάφηση δίκης – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη

Παρουσιάστηκε στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο. Οι προβλέψεις για την ΕΣΔΙ, τον έλεγχο του πόθεν έσχες και τη δικαστική αστυνομία

NEWSROOM
Δικαίωση από το ΕΔΔΑ “οδηγεί” σε αναψηλάφηση δίκης – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη

Καινοτόμες διατάξεις εισάγει το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο παρουσιάστηκε από τον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο και μεταξύ άλλων ανοίγει το δρόμο για αναψηλάφηση δίκης μετά από δικαίωση στο ΕΔΔΑ.

«Με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου εναρμονίζεται το δίκαιο της αναψηλάφησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με τις ήδη ισχύουσες ρυθμίσεις τόσο του ιδίου του Κώδικα στο βιβλίο της εκουσίας δικαιοδοσίας,  όσο και άλλων κλάδων του δικαίου, ώστε να καταστεί δυνατή η έμπρακτη συμμόρφωση της Ελλάδας, και στο πεδίο των ιδιωτικών διαφορών, στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» αναφέρεται.

Καινοτόμες διατάξεις νομοσχεδίου υπουργείου Δικαιοσύνης: Οι προβλέψεις για τον έλεγχο πόθεν έσχες και την ΕΣΔΙ

Με το ίδιο νομοσχέδιο επέρχονται βελτιωτικές παρεμβάσεις στον ν. 5026/2023 για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του ελέγχου πόθεν έσχες, ενώ εισάγονται και διατάξεις για τον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΙ).

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση των προωθούμενων διατάξεων «εξορθολογίζονται οι διαδικασίες που αφορούν στη λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, αντιμετωπίζονται δυσχέρειες σχετικά με τη λειτουργία και στελέχωση του κλάδου ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου και του κλάδου ΠΕ Δικαστικής Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων και  οι εθνικές διατάξεις εναρμονίζονται με την αρ. 2002/584/ΔΕΥ Απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου, της 13ης Ιουνίου 2002 σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τις διαδικασίες παράδοσης μεταξύ των κρατών μελών.

Freepik

Τι προβλέπεται για του Διευθυντές Κατάρτισης και Επιμόρφωσης

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «με το νομοσχέδιο αποσυνδέεται η ιδιότητα όλων των Διευθυντών Κατάρτισης και Επιμόρφωσης από την ιδιότητα του Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών («Σχολή») ώστε να είναι δυνατή η παρουσία των Διευθυντών Κατάρτισης και Επιμόρφωσης στη Σχολή σε εβδομαδιαία βάση. Επαναφέρεται το σύστημα κοινής εκπαίδευσης όλων των σπουδαστών της κατεύθυνσης της Διοικητικής Δικαιοσύνης για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη προετοιμασία τους για την άριστη εκπλήρωση των καθηκόντων τους ως δικαστικών λειτουργών».

Επίσης, «εισάγονται αναγκαίες ρυθμίσεις σχετικά με τον εισαγωγικό διαγωνισμό του κλάδου ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου, τις αμοιβές και την εκπαίδευσή τους και επιταχύνεται η πλήρωση των θέσεων του νεοπαγούς κλάδου δικαστικών υπαλλήλων ΠΕ Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων».

 Η δικαστική αστυνομία και οι ρυθμίσεις για απεγκλωβισμό υποθέσεων

Στην ίδια νομοθετική πρωτοβουλία, εισάγονται σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης «ρυθμίσεις για τη δικαστική αστυνομία, ώστε να αρχίσει η λειτουργία της στον προγραμματισμένο χρόνο, προβλέπονται αυξήσεις οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και των εισαγγελικών λειτουργών και προβλέπεται η  εξαίρεση προσκόμισης φύλλου ενημέρωσης σε Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία για διαμεσολάβηση σε δίκες που διάδικος είναι το δημόσιο, ώστε να απεγκλωβιστεί μεγάλος αριθμός υποθέσεων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr