Δικαστές για δικαστικό χάρτη: “Διχαστικός χάρτης” και θα τεθεί σε δημοψήφισμα – Έτοιμοι για αποχές και δικαστικές προσφυγές

Μέτωπο κατά του νέου δικαστικού χάρτη, όπως περιγράφεται και αναμένεται να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση, σχηματίζουν δικαστές, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι, εκφράζοντας συνολικές ή επιμέρους διαφωνίες. Στο χορό των κινητοποιήσεων είναι αποφασισμένοι να κινηθούν οι δικαστές αντιδρώντας στην ενοποίηση Ειρηνοδικείων-Πρωτοδικείων

NEWSROOM
Δικαστές για δικαστικό χάρτη: “Διχαστικός χάρτης” και θα τεθεί σε δημοψήφισμα – Έτοιμοι για αποχές και δικαστικές προσφυγές

Με δημοψήφισμα μεταξύ των μελών της, επιχειρεί να μπλοκάρει τον νέο δικαστικό χάρτη που συγχωνεύει τα Ειρηνοδικεία με τα Πρωτοδικεία , η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση των δικαστών, η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων. Η απόφασή της είναι το πρώτο βήμα αντίδρασης στο νομοσχέδιο , αφού ήδη οι δικαστές φουλάρουν τις μηχανές και είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν ακόμα και με κινητοποιήσεις (αποχές ) αλλά και προσφυγή στα δικαστήρια προβάλλοντας ζητήματα αντισυνταγματικότητας. “Είναι διχαστικός όχι δικαστικός χάρτης”, λέει ανώτατη δικαστική πηγή στο dikastiko.gr , αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “ελάχιστοι δικαστές εκφράζουν θετική άποψη καθώς η πλειοψηφία έχει σφοδρές αντιρρήσεις” ενώ παράλληλα “η πιο ριζική μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη γίνεται με πρόχειρο και βιαστικό τρόπο και χωρίς διαβούλευση”. Τo νομοσχέδιο, που περιέγραψε το dikastiko.gr εγκρίθηκε ήδη από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αντισυνταγματικότητες

Οι δικαστές είναι εμφανώς ενοχλημένοι γιατί όπως λένε δεν κλήθηκαν σε διαβούλευση, αλλά συναντήθηκαν 3 φορές με την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τις δυο όταν έσπευσαν οι ίδιοι στο Υπουργείο χωρίς ραντεβού για να ενημερωθούν. Θεωρούν δε ότι υπάρχει , πέραν των άλλων, πρόβλημα συνταγματικότητας στην δημιουργία ξεχωριστής ή εμβόλιμης επετηρίδας για τους Ειρηνοδίκες (σχετικά με την εξελιξή τους) αφού θα “εμπλακούν με τους Πρωτοδίκες. Θεωρούν δε την επετηρίδα “έκφανση δικαστικής ανεξαρτησίας”. Αναρωτιούνται γιατί απο τις 7 εναλλακτικές προτάσεις της παγκόσμιας τράπεζας, έγινε δεκτή αυτή που προτείνει την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και θυμίζουν πως οι ίδιοι έχουν υποβάλλει εκτενές υπόμνημα- μελέτη, που εισηγείται την διατήρηση του υφιστάμενου σχήματα με :

-”την κατάργηση 50 περίπου περιφερειακών Ειρηνοδικείων ως αυτοτελών δικαστικών σχηματισμών. Προτείνουμε την κατάργηση αυτών και τη μεταφορά των οργανικών θέσεων των περιφερειακών ειρηνοδικείων στο Ειρηνοδικείο της έδρας του Πρωτοδικείου, με συνέπεια τη δημιουργία Πολυδύναμων Ειρηνοδικείων, τα οποία θα διαθέτουν Διοικητική Αυτοτέλεια και με περαιτέρω αποτέλεσμα το διαχωρισμό των καθηκόντων και την πλήρη οριοθέτηση της ύλης των Δικαστηρίων του Πρώτου Βαθμού”.

-”Τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης στα Ειρηνοδικεία”, η οποία θα αποσυμφορίσει τα πρωτοδικεία και θα επιταχύνει τη Δικαιοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Πρακτικά προβλήματα

Ειδικά για τις επιλογές του νομοσχεδίου σχετικά με την διάσπαση του Πρωτοδικείου Αθηνών στα δυο (Ποινικό και Πολιτικό) με μεταφορά του δεύτερου στο νεο κτίριο που κατασκευάζεται πισω απο τον Αρειο Πάγο και τη μεταφορά 7 δήμων (με 1,5 εκατομμύριο κόσμο) στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Πειραιά (που επισης κατασκευάζεται) , εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις για πρακτικούς λόγους κτιριακής ανεπάρκειας , υποδομών , ψηφιοποίησης κλπ. Μάλιστα λένε πως η κυβερνητική πρόβλεψη για έναρξη του νεου σχήματος με το νεο δικαστικό έτος στις 16/9/24 είναι ανέφικτη και θα προκαλέσει χάος: “Δηλαδή η μεταρρύθμιση θα είναι να υπάρξει επιτάχυνση π.χ στην Ευρυτανία των ελάχιστων υποθέσεων και όχι στην Αθήνα των εκατοντάδων χιλιάδων υποθέσεων;”, αναρωτιούνται.

Τα 6 νεα Πρωτοδικεία στην Αθήνα και οι δικηγόροι

Σφοδρή είναι και η αντίρρηση για την κατάργηση των 13 ειρηνοδικείων της Αθήνας και τη δημιουργία 6 μικρών Πρωτοδικείων αφού όπως λένε θα επέλθει μια χαώδης κατάσταση. Στο ίδιο κλίμα είναι και οι δικηγόροι που έχουν κάθετη αντίρρηση με αυτό, αφού μιλούν για πολυδιάσπαση του εργασιακού τους χώρου και πρόκληση χάους. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δικαστικοί υπάλληλοι οι οποίοι είναι δηλαδή της διαφωνίας μας με την όποια κατάργηση ή συγχώνευση δικαστικής υπηρεσίας : “..Το κυβερνητικό σχέδιο, αν προχωρήσει, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων που ξαφνικά μπορεί να βρεθούν να εργάζονται σε άλλη πόλη απ’ αυτή που κατοικούν. Αντίστοιχα προβλήματα – ακόμα και επιβίωσης – θα αντιμετωπίσουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον χώρο της Δικαιοσύνης”, αναφέρουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Αποχή και προσφυγές

Οι δικαστές έχουν ήδη ξεκινήσει συναντήσεις ενημέρωσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (χθές με το ΠΑΣΟΚ, σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ) και ετοιμάζουν δημοψήφισμα όπως έγραψε το dikastiko.gr, με το ερώτημα “ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ΣΤΗ ΕΝΟΠΌΊΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ” αλλά και εναλλακτικά σχέδια προς διαβούλευση. Παράλληλα είναι σαφές πως θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις αλλά και δικαστικές προσφυγές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr