Δικαστές και εισαγγελείς στο πλευρό των Επιμελητών Δικαστηρίων Ανηλίκων: Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Κατά τη συνάντηση του προέδρου της ΕνΔΕ με το Σύνδεσμο Επιμελητών υπήρξε κοινή διαπίστωση πως η παραβατικότητα των ανηλίκων δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα αυστηροποίησης των ποινών.

NEWSROOM
Δικαστές και εισαγγελείς στο πλευρό των Επιμελητών Δικαστηρίων Ανηλίκων: Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Τα προβλήματα των Επιμελητών Δικαστηρίων Ανηλίκων, κυρίως όσον αφορά την υποστελέχωση των υπηρεσιών, τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση που είχαν μετά από αίτημά τους με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), Χριστόφορο Σεβαστίδη.

Κοινή διαπίστωση υπήρξε πως «η παραβατικότητα των ανηλίκων δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα αυστηροποίησης των ποινών που εξυπηρετούν περισσότερο επικοινωνιακές ανάγκες και εδράζονται σε αντιεπιστημονικές αντιλήψεις και υπήρξε η εκτίμηση πως με τέτοια μέτρα που δεν ασχολούνται με τις αιτίες ενός κοινωνικού φαινομένου το πρόβλημα θα γιγαντωθεί».

Ο Σύνδεσμος Επιμελητών Δικαστηρίων Ανηλίκων (ΣΕΔΑ) προέβαλε το ζήτημα της υποστελέχωσης και των κενών οργανικών θέσεων ως ένα από τα σημαντικότερα δεδομένου ότι στην Αττική υπηρετούν μόλις 11 επιμελητές ανηλίκων και κοινωνικής αρωγής και μία διοικητική υπάλληλος, προσωπικό που δεν επαρκεί να ανταποκριθεί στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.

Παράλληλα, ο ΣΕΔΑ τόνισε την ανάγκη να προστεθεί επιπλέον δικάσιμος στο Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών παρά τον μεγάλο αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων, διότι οι επιμελητές Ανηλίκων δεν επαρκούν για την σύνταξη ατομικών αξιολογήσεων των ανηλίκων, όπως απαιτεί ο νόμος 4689/2020.

Κατά τη συνάντηση, εντοπίστηκε επίσης η βαθύτατη υστέρηση υποστηρικτικών δομών (πχ ελάχιστες κλίνες για ανηλίκους που χρήζουν ψυχιατρικής μέριμνας και φροντίδας), καθώς και η μεγάλη χρονική απόσταση από την εισαγωγή του ανηλίκου στο ποινικό σύστημα μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσης, χρονικό διάστημα που αποστερεί τον παιδαγωγικό χαρακτήρα ενός αναμορφωτικού μέτρου.

Επιμελητές ανηλίκων: Έχουμε αγγίξει τα όρια της επαγγελματικής κατάρρευσης

Στην κατάσταση που επικρατεί στις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων της χώρας, τις μόνες δημόσιες Υπηρεσίες οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση της «παραβατικότητας» των ανηλίκων, αναφερόταν όπως έγραψε το dikastiko.gr με ανακοίνωση του το Δ.Σ. του Συλλόγου Επιμελητών Δικαστηρίων Ανηλίκων (ΣΕΔΑ) στα μέσα Δεκεμβρίου 2024.

Στην ανακοίνωση του σημείωνε τις βαθύτατα υποστελεχωμένες υπηρεσίες, την ίδια στιγμή που οι εισερχόμενες υποθέσεις αυξάνονται δραματικά, ενώ παράλληλα τονίζει ότι οι επιμελητές εξακολουθούν να συνεργάζονται με χιλιάδες περιστατικά από τα προηγούμενα έτη, των οποίων είτε εκκρεμούν δικαστήρια, είτε έχει ανατεθεί σε εκείνους η επιμέλειά τους, έχοντας πλέον αγγίξει τα όρια της επαγγελματικής κατάρρευσης.

«Την κατάσταση αυτή έρχεται να επιδεινώσει ο νέος Οργανισμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος δημιουργεί υπερδιευθύνσεις, ένα υδροκέφαλο μόρφωμα που χωρίς παράλληλη αύξηση προσωπικού είναι καταδικασμένος να αποτύχει» προσέθετε ο Σύλλογος.

Συγκεκριμένη αναφορά έκανε στα προβλήματα που προκύπτουν στις υπηρεσίες με το νέο δικαστικό χάρτη, αλλά και με τον προσανατολισμό της «ΜΚΟποίησης» των Υπηρεσιών Ανηλίκων.

Το Δ.Σ. «μετά από πολλές προσπάθειες διαλόγου με αρμόδιους φορείς του υπουργείου Δικαιοσύνης», υπογραμμίζει πως αυτές έπεσαν στο κενό και καταγγέλλοντας τη στάση τους ως απόλυτα υποκριτική σημειώνει «αν υπήρχε πολιτική βούληση για την μείωση της τόσο πολύ προβαλλόμενης “παραβατικότητας” των ανηλίκων, το πρώτο πράγμα που θα αποφασιζόταν ήταν η στελέχωση των Υπηρεσιών μας με προσωπικό. Αντ’ αυτού το Υπουργείο Δικαιοσύνης επέλεξενα προβεί σε εκατοντάδες προσλήψεις για τη Δικαστική Αστυνομία,καθιστώντας σαφές τι θεωρεί ως προτεραιότητα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr