Δικαστές και social media: Το ΣτΕ συστήνει “αυτοσυγκράτηση” και ο Άρειος Πάγος μιλάει για αναρτήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε “πειθαρχικές καμπάνες”
Στην εποχή των social media τα δυο Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους δικαστές - μέλη τους να λειτουργούν με σύνεση και αξιοπρέπεια στις τυχόν αναρτήσεις τους, επισημαίνοντας τους κινδύνους για δυσμενείς εντυπώσεις που μπορούν να προκληθούν για το δικαστικό σώμα.
Ολόκληρη ενότητα στον Κώδικα Δεοντολογίας από τη μια (Συμβούλιο Επικρατείας) και ένα σαφές – ειδικό μήνυμα της πρόεδρου του Αρείου Πάγου από την άλλη, αφιερώνουν τα δυο κορυφαία δικαστήρια της χώρας στις αναρτήσεις των δικαστικών λειτουργών τους στα social media. Με δεδομένη την οξεία ρητορική όπου πολλές φορές παρατηρείται στα κοινωνικά δίκτυα από χρήστες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα περιβάλλον “τοξικού διαλόγου”, τα δυο δικαστήρια φροντίζουν να στέλνουν μηνύματα εγκράτειας προς τα μέλη τους:
-Ήδη από το 2022 το Συμβούλιο Επικρατείας στον Κώδικα Δεοντολογίας που συνέταξε συμπεριέλαβε κανόνες, παγίδες και “οδηγίες χρήσεως” στους δικαστικούς λειτουργούς σε ειδικό κεφάλαιο με τον τίτλο “αυτοσυγκράτηση” για τα social media.
-Προ ημερών η Προέδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα , με μήνυμά της προς τους δικαστικούς λειτουργούς του Ανωτάτου Δικαστηρίου προειδοποιεί με πειθαρχικές “καμπάνες” για αναρτήσεις δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης : “Να ασκούν το δικαίωμα έκφρασης με ιδιαίτερη προσοχή, με σύνεση, μετριοπάθεια και διακριτικότητα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το ΣτΕ
Ο Χάρτης δεοντολογίας των δικαστικών λειτουργών του ΣτΕ που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του αφιερώνει ένα κεφάλαιο με τον εύγλωττο τίτλο “αυτοσυγκράτηση”, περιγράφοντας τρόπους χρήσης των κοινωνικών δικτύων αναφέροντας πως “ο δικαστικός λειτουργός τηρεί τις αρχές δεοντολογίας και τα πρότυπα συμπεριφοράς του παρόντος Χάρτη, ανεξαρτήτως εάν η χρήση αυτή γίνεται με ή χωρίς δήλωση της δικαστικής ιδιότητας ή των στοιχείων της ταυτότητάς του”.
Μάλιστα συστήνεται στους δικαστές να προσέχουν τα likes αφού “συνιστούν ενδείξεις επιδοκιμασίας, αποδοκιμασίας, ενδιαφέροντος” : “Οι ενδείξεις επιδοκιμασίας, αποδοκιμασίας, ενδιαφέροντος (follow) ή άρσης ενδιαφέροντος (unfollow) συνιστούν δημόσια διαδικτυακή επικοινωνία, η οποία ενέχει σημαντικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι πλήρης και «ζωντανή», περιορίζεται δε σε αόριστες ενδείξεις, οι οποίες είναι δεκτικές παρερμηνειών και δημιουργίας εντυπώσεων δυνητικού επηρεασμού του δικαστικού λειτουργού ή καταχρηστικής προώθησης συμφερόντων του ιδίου ή τρίτων”.
Επίσης υπενθυμίζουν πως οι followers δεν εξομοιώνονται αναγκαία με τις φιλίες της πραγματικής ζωής : “..Οι διαδικτυακές «φιλίες» (friendships) ή άλλες διαδικτυακές σχέσεις και συνδέσεις (likes, follows κ.λπ.) δεν εξομοιώνονται αναγκαία με τις φιλίες της πραγματικής ζωής. Υπό ορισμένες, όμως, περιστάσεις μπορεί να δημιουργήσουν την εντύπωση επηρεασμού ή μεροληψίας του δικαστικού λειτουργού”.
Ο Άρειος Πάγος
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα με μήνυμά της προς δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, προειδοποιεί πως οι αναρτήσεις τους θα οδηγήσουν σε «συμπεριφορά πειθαρχικώς ελεγκτέα» με δυσμενείς συνέπειες.
«Οι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεις, σχόλια, φωτογραφίες, βίντεο ή μηνύματα κλπ. δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που εκφεύγουν των ορίων αυτών, συνιστούν αυτονοήτως συμπεριφορά πειθαρχικώς ελεγκτέα, κατ’ άρθρο 109 παρ. 2 περ. δ’ του ν. 4938/2022, με τις εντεύθεν δυσμενείς γι’ αυτούς συνέπειες» τονίζει η κυρία Κλάπα.
«Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, από την ανάληψη των καθηκόντων τους, δεν απεμπολούν, βεβαίως, το δικαίωμα έκφρασης, όπως αυτό κατοχυρώνεται τόσο στα ημεδαπά όσο και στα διεθνή νομοθετικά κείμενα. Είναι αυτονόητο, όμως, ότι, από την είσοδό τους στο δικαστικό σώμα, αναλαμβάνουν τη στοιχειώδη υποχρέωση να λειτουργούν και να εκφράζονται, δημόσια, με αυτοσυγκράτηση. Οφείλουν, δηλαδή, να ασκούν το δικαίωμα έκφρασης με ιδιαίτερη προσοχή, με σύνεση, μετριοπάθεια και διακριτικότητα και με τη συμπεριφορά τους να περιφρουρούν το ηθικό ανάστημα, την αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα και την αμεροληψία τους, ώστε να μη προκαλούν δυσμενείς ή ακόμη και αλγεινές εντυπώσεις και να θίγουν το κύρος της Δικαιοσύνης. Η χρήση, λοιπόν, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από δικαστές και εισαγγελείς, είτε αυτή γίνεται με είτε χωρίς τη δήλωση της δικαστικής ιδιότητας ή των στοιχείων της ταυτότητάς τους, πρέπει να συνάδει, να προάγει και να εξυπηρετεί τις αρχές της δικαστικής συμπεριφοράς» υπογραμμίζει η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέμπη: Σε δίκη την Δευτέρα δύο γιατροί στον Βόλο και ο “ασθενής” Επιθεωρητής του ΟΣΕ Κώστας Αχ. Καραμανλής στη Βουλή για Τέμπη: “Δε θα κρυφτώ πίσω από καμία ασυλία” – ΒΙΝΤΕΟ Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων Λύνει τη σιωπή της η 12χρονη για την υπόθεση Κολωνού: “Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί αυτό το τέρας μπροστά μου” – “Η μαμά μου είναι αθώα” – ΒΙΝΤΕΟΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr