Δικαστικές αναβολές “STOP”: Κοινό μέτωπο υπουργείου Δικαιοσύνης και ΣτΕ – Ρυθμίσεις που βάζουν τέλος στη μάστιγα, όπου για μία απόφαση χρειάζονται 22 χρόνια!

Επιβεβαιώθηκαν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα ολοκληρωθούν το 2023 κατά τη συνάντηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ι. Μπούγα με την πρόεδρο του ΣτΕ Ε. Νίκα.

NEWSROOM
Δικαστικές αναβολές “STOP”: Κοινό μέτωπο υπουργείου Δικαιοσύνης και ΣτΕ – Ρυθμίσεις που βάζουν τέλος στη μάστιγα, όπου για μία απόφαση χρειάζονται 22 χρόνια!

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, με τα αγκάθια στη διαδικασία αυτή να είναι γνωστά και ένα από αυτά είναι να μπει τέλος σε συχνές αναβολές.

Οι “βασανιστικοί” χρόνοι της Δικαιοσύνης και το φαινόμενο των “οίκοθεν αναβολών” έχουν κατ’ επανάληψη καταγραφεί από το dikastiko.gr  όπου σύμφωνα με τα στοιχεία από το ΣτΕ και με αποτέλεσμα υποθέσεις πολιτών να λιμνάζουν για περίοδο τουλάχιστον 22 ετών. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η χαρακτηριστική περίπτωση υπόθεσης στην οποία έχουν δοθεί 73 αναβολές σε βάθος χρόνου 15 ετών!!

Δικαστικοί και νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν πως η κατάσταση με τις αναβολές προσλαμβάνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις, εξαιτίας κάποιων… “νωχελικών” δικαστικών λειτουργών, ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές την ίδια ώρα για δικηγόρους που για… ψύλλου πήδημα ακολουθούν την τακτική των αναβολών.

Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκεται και το θέμα των αναβολών, που έχει τεθεί κατ’ επανάληψη από δικαστικούς λειτουργούς. «Πρόκειται κυριολεκτικά για μάστιγα, που επιφέρει τεράστιο δικαιικό, ψυχολογικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος στους εμπλεκόμενους θεσμούς και πολίτες. Οφείλουμε να κινηθούμε τολμηρά. Στο κάτω κάτω, τα ισχύοντα σε πολλές χώρες της Ε.Ε. μπορούν να ισχύσουν κι εδώ. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να ισχύουν λόγοι αναβολών που δεν ισχύουν σε καμία σοβαρή χώρα» υπογράμμισε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Τέλος σε συχνές αναβολές: Η συμφωνία κυβέρνησης και ΣτΕ

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας συναντήθηκε την Δευτέρα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα και συζήτησαν για την ανάγκη αναμόρφωσης των δικονομικών διατάξεων που διέπουν τη διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με σκοπό την ταχύτερη διεξαγωγή της δίκης στο Ανώτατο Δικαστήριο και τον δραστικό περιορισμό των αναβολών.

Συμφωνήθηκε να αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία εκ μέρους του Υπουργείου και εφόσον ληφθούν υπόψη οι απόψεις τόσο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και των δικηγόρων, η διαδικασία του Σχεδίου Νόμου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2023.

Οι πολυετείς καθυστερήσεις και οι αναβολές έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στο δικηγορικό-νομικό κόσμο, αλλά και στους πολίτες οι οποίοι ταλαιπωρούνται και επιβαρύνονται με χρηματικά ποσά.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως παρά την αρνητική εικόνα που έχει σχηματιστεί τα τελευταία χρόνια για την χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης και τις αναβολές εκδίκασης υποθέσεων, η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Αντιθέτως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣτΕ, χειροτερεύει.

Όπως είχε επισημάνει το dikastiko.gr η κατάσταση των υπερβολικών καθυστερήσεων και των χωρίς όρια “οίκοθεν αναβολών” στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εξακολουθεί να παραμένει αμαυρώνοντας την εικόνα του δικαστηρίου σε Ευρωπαϊκό και πανελλαδικό επίπεδο.

Β. Χειρδάρης: Το Δημόσιο να σταματήσει να είναι «συστημικός» δικομανής

Με αφορμή και την πρόσφατη καταδίκη από το ΕΔΔΑ για υπέρμετρη καθυστέρηση υπόθεσης στα διοικητικά δικαστήρια, ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης είχε επισημάνει χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί η ίδια η διοίκηση στα διοικητικά δικαστήρια να καθυστερεί με το να μην αποστέλλει έγκαιρα τα αποδεικτικά στοιχεία και τις παρατηρήσεις της, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι δίκες, ούτε επιτρέπεται να ασκεί σε κάθε υπόθεση όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα μέχρι να τα εξαντλήσει. Δημιουργεί έτσι ατελείωτες δίκες και διαιώνιση των δικών σε βάρος των πολιτών, που υποτίθεται ότι υπηρετεί και σε βάρος της ίδιας της δικαιοσύνης. Στα διοικητικά δικαστήρια είναι αναγκαίο να καταργηθεί άμεσα η αναβολή ως δικονομική πράξη και να επιδικάζονται σημαντικές δικαστικές δαπάνες σε βάρος του δημοσίου ως διαδίκου, για να σταματήσει επιτέλους να είναι ένας «συστημικός» δικομανής».

Από το 2013 εκκρεμεί υπόθεση κακουργηματικής απάτης

Χαρακτηριστική είναι επίσης όπως έγραψε το dikastiko.gr μια υπόθεση κακουργηματικής απάτης και πλαστογραφίας με χρόνο τέλεσης το 2013 που δεν έχει δικαστεί μέχρι σήμερα σε πρώτο βαθμό. Έχει λάβει 8 αναβολές, οι περισσότερες λόγω κωλύματος στο πρόσωπο συνηγόρων υπεράσπισης και μια απόσυρση λόγω covid 19.

Το ποσό που φέρεται να αφορά το αδίκημα ξεπερνά τις 350 χιλιάδες ευρώ. Οι περιγραφές των εμπλεκομένων αναφέρονται σε “εναλλαγές συνηγόρων υπεράσπισης”, σε “μετακύλιση από διακοπή σε αναβολή με αίτημα της υπεράσπισης” και στην “επίκληση άλλων δικών που έχει κάθε φορά ένας άλλος δικηγόρος που εμφανίζεται ως συνήγορος”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr