Δικαστική απόφαση αλλάζει φύλο… χωρίς νυστέρι- Δικαίωμα του προσφεύγοντα να δηλώνει κορίτσι
Καμία ιατρική επέμβαση ή ακρωτηριασμός δεν είναι απαραίτητο να γίνουν για να αλλάξει φύλλο ένας διεμφυλικός άνθρωπος. Το Ειρηνοδικείο Αθηνών με ένα πρωτοποριακό σκεπτικό ερμηνείας της νομοθεσίας δικαίωσε 23χρονο που επέλεξε να καταγράφεται στα δημόσια έγγραφα ως κορίτσι.
«Ο τρόπος με τον οποίο βίωνε το φύλο του δεν αντιστοιχούσε στα βιολογικά χαρακτηριστικά του, οι δε επιλογές του ως προς ένδυση, την υπόδηση, την επιλογή παιχνιδιών και φίλων κ.λπ. και η προσωπική αίσθηση του σώματος του προσιδίαζε, κατά σαφή και πρόδηλο τρόπο, σε θήλυ πρόσωπο…», αναφέρει η δικαστική απόφαση.
“Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η αλλαγή της νομικής καταχώρησης του φύλου δεν προϋποθέτει ιατρικές επεμβάσεις στο σώμα του ενδιαφερομένου ατόμου. Άλλωστε ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει καταδικάσει τον ακρωτηριασμό και την στείρωση ως προαπαιτούμενα για την νομική αναγνώριση του επιθυμητού φύλου”, επισημαίνει ο ποινικολόγος Κων/νος Γωγος.
23χρονος
Η υπόθεση αφορά 23χρονο που γεννήθηκε στην επαρχία και ζεί στην Αθήνα. Ο νεαρός ζήτησε αλλαγή φύλλου στη ληξιαρχική πράξη γέννησης, στην αστυνομική ταυτότητα και σε άλλα δημόσια έγγραφα. Το αίτημά του μάλιστα στήριξε στο δικαστήριο και η αδελφή του. Το δικαστήριο ξεκαθάρισε πως για την αλλαγή φύλου αρκεί η απλή τεκμηρίωση και η με οποιονδήποτε τρόπο απόδειξη της αναγκαιότητας της αλλαγής. Ετσι επισημαίνει πως η καταχώρηση στα διάφορα δημόσια έγγραφα ως «αγόρι», με το αρσενικό όνομα είναι προβληματική: «Προκαλεί δυσχέρειες ως προς την ταυτοποίησή του και σύγχυση ως προς τα προσωπικά στοιχεία του, λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης και κατά συνέπεια, προκαλεί σοβαρή βλάβη των εννόμων συμφερόντων του, με δυσμενείς επιπτώσεις στις εν γένει συναλλαγές του, ενώ θίγει και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του», αναφέρει η δικαστική απόφαση.
«Παγιώνεται πλέον η δικαστική αντίληψη ότι το άτομο μπορεί να επιλέξει το φύλο το οποίο θα αναγράφεται στα επίσημα έγγραφά του επιτρέποντας την κατά το δοκούν επιλογή και όχι την εκ γενετής καταγραφή», επισημαίνει ο κ.Γώγος.
Ηδη από τον Αύγουστο του 2018, υποβάλλεται σε ορμονική αγωγή για την απόκτηση δευτερογενών γυναικείων χαρακτηριστικών, όπως είναι μείωση τριχοφυΐας, αλλαγή τόνου φωνής, ανακατανομή λίπους και μυϊκής μάζας, κάτι που βεβαιώθηκε και από ιατρό ενδοκρινολόγο.
Τόπος διαμονής
Το Ειρηνοδικείο αποφάνθηκε επίσης ότι, σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (άρθρο 782) δεν είναι αποκλειστική η δωσιδικία του Ειρηνοδικείου της περιοχής που εδρεύει το Ληξιαρχείο που είναι η οικογενειακή μερίδα του και δεν αποκλείεται η υποβολή της σχετικής αίτησης να γίνεται και «στο δικαστήριο της κατοικίας του αιτούντος ή στο δικαστήριο που βρίσκονται τα αποδεικτικά μέσα».
Έτσι, το Ειρηνοδικείο Αθηνών προχώρησε στην εκδίκαση της αίτησης ως δικαστήριο του τόπου κατοικίας του 23χρόνου, όπου βρίσκεται και το κέντρο των βιοτικών δραστηριοτήτων του και επέφερε τις ζητούμενες αλλαγές.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr