Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025

Δικαστική διαμάχη για το επώνυμο των Ντε Γκρες: «Η απονομή του επιθέτου στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας δημιουργεί έμμεση διάκριση έναντι όλων των Ελλήνων πολιτών”

Τι αναφέρει στην αίτηση θεραπείας που κατέθεσε ο καθηγητής Πάνος Λαζαράτος - Δεν αποκλείεται επανεξέταση της αίτησης από το υπουργείο Εσωτερικών λόγω αντισυνταγματικότητας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστική διαμάχη για το επώνυμο των Ντε Γκρες: «Η απονομή του επιθέτου στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας δημιουργεί έμμεση διάκριση έναντι όλων των Ελλήνων πολιτών” EUROKINISSI

Ενώπιον Δικαστηρίων δεν αποκλείεται να βρεθούν οι απόγονοι της πρώην βασιλικής οικογένειας, που προσφάτως έλαβαν την Ελληνική ιθαγένεια με το επίθετο Ντε Γκρες.

Σε αίτηση θεραπείας που κατέθεσε ο δικηγόρος Πάνος Λαζαράτος αναφέρεται στην αντισυνταγματικότητα του επίμαχου επιθέτου που όπως αναφέρει επιρρωνύεται και από τη γραμματική διατύπωσή του.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του λέει πως «τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας δήλωσαν ως επίθετο δύο λέξεις: ΝΤΕ ΓΚΡΕΣ όχι ενωμένα αλλά με κενό αναμεσά τους. Νοηματικώς το κενό υποδηλώνει ότι ανάμεσα στις δυο λέξεις υφίσταται τουλάχιστον ακόμη μία λέξη η οποία παραλείπεται επειδή εννοείται. Και η λέξη η οποία απουσιάζει, ενόψει των προσώπων και της ιδιότητας τους, νοείται εκείνη η οποία παραπέμπει στη βασιλική ιδιότητα την οποία είχαν και απώλεσαν. Τούτο το γραμματικό φαινόμενο ονομάζεται κατά την φιλολογική επιστήμη σχήμα κατεξοχήν».

Και επισημαίνει πως «η απονομή του επιθέτου ΝΤΕ ΓΚΡΕΣ στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας δημιουργεί, όπως αναλυτικώς εκτίθεται κατωτέρω, έμμεση διάκριση έναντι όλων συνεπώς έναντι και εμού».

Για να καταλήξει: «Δι’ αυτού του επιθέτου λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσωπα, την ιδιότητα αλλά και την εν γένει δραστηριότητά τους, δύνανται να διαταράξουν την κοινωνική ισότητα και συνοχή αφού θα μπορούν να προβάλλουν στις κοινωνικές τους σχέσεις και στις σχέσεις τους με το κράτος την αίγλη και την ταξική προέλευση την οποία είχαν και απώλεσαν ούτως ώστε να τύχουν ειδικής μεταχείρισης, Επειδή, δε, η διάταξη είναι απόλυτη δεν απαιτείται βεβαιότητα αλλά αρκεί η δυνατότητα, δια του επιθέτου, προβολής της αίγλης και της ταξικής προέλευσης προς οποιοδήποτε ίδιον όφελος».

«Παράνομη η χρήση του επιθέτου»

Περαιτέρω, ο καθηγητής τονίζει: «Επειδή η απονομή αυτού του επιθέτου είναι παράνομη, τότε παράνομη είναι και η απονομή της Ελληνικής Ιθαγένειας στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας διότι δεν πληρούνται οι σωρευτικώς τιθέμενες προϋποθέσεις του άρθρου 6 παρ. 5 του ν. 2215/1995. Υπ’ αυτή την εκδοχή το έννομο συμφέρον μου συνίσταται στο ότι είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο του Δήμου Αθηναίων, άρα και στους εκλογικούς καταλόγους (όπως και εγώ), άτομα τα οποία παρανόμως διαθέτουν Ελληνική Ιθαγένεια».

Οι προϋποθέσεις απονομής ιθαγένειας

Στη δήλωσή του, ο κ. Λαζαράτος λέει πως «για την απονομή Ελληνικής ιθαγένειας στα μέλη της οικογένειας του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ απαιτείται να συντρέχουν σωρευτικώς τρεις προϋποθέσεις:

Πρώτον, να διατυπωθεί ανεπιφύλακτη δήλωση σεβασμού στο Σύνταγμα, αποδοχής και αναγνώρισης του πολιτεύματος της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 8ης Δεκεμβρίου 1974, με το οποίο καθορίσθηκε κατά τρόπο μη υποκείμενο σε μεταβολή η μορφή του πολιτεύματος.

Δεύτερον, να δηλωθεί ρητά και ανεπιφύλακτα, ενώπιον του ιδίου ληξιάρχου παραίτηση από τις κάθε είδους διεκδικήσεις, οι οποίες συνδέονται με την κατά το παρελθόν άσκηση πολιτειακού αξιώματος ή της κατοχής οποιουδήποτε τίτλου.

Τρίτον, να συντελεσθεί εγγραφή στα μητρώα αρρένων ή τα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας του κράτους με όνομα, επώνυμο και τα λοιπά αναγκαία κατά νόμο στοιχεία ταυτότητας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ