Δικαστική οδύσσεια: Περίμενε 19 χρόνια να δικαιωθεί για τις μετοχές φούσκες, κέρδισε αποζημίωση για την καθυστέρηση και πριν εισπράξει, πέθανε!

Ο δικαστικός γολγοθάς ενός επιχειρηματία που πέρασε σχεδόν 20 χρόνια της ζωής του στα δικαστήρια- Κέρδισε αποζημίωση για παραβίαση εύλογης διάρκειας δίκης αλλά στο μεσοδιάστημα πέθανε- Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα προσφύγουν οι οικείοι τουλάχιστον.

NEWSROOM
Δικαστική οδύσσεια: Περίμενε 19 χρόνια να δικαιωθεί για τις μετοχές φούσκες, κέρδισε αποζημίωση για την καθυστέρηση και πριν εισπράξει, πέθανε!

Μια ζωή στα δικαστήρια, σε μια ατέρμονη εκκρεμοδικία, στα γρανάζια καθυστερήσεων, αναβολών, δικών επί δικών και εν τέλει πριν κλείσει το κεφάλαιο της εκκρεμότητας, με μια οριστική δικαίωση και μια εύλογη αποζημίωση, να μην προλαβαίνει να το ζήσει. Είναι η ιστορία ενός επιχειρηματία, μια ακόμα ιστορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης συνυφασμένη με τη βασική της παθογένεια: Τις υπέρμετρες καθυστερήσεις.

Οι μετοχές φούσκες

Ο επιχειρηματίας επί σχεδόν 20 χρόνια πάλευε μέσα στους διαδρόμους των Δικαστηρίων να αποδείξει ότι δεν είχε συμμετοχή «στις μετοχές φούσκες» του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) που το 1999 είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη και είχε οδηγήσει οικογενειάρχες και απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας στην οικονομική καταστροφή. Είχε βρεθεί κατηγορούμενος και τελικά όχι μόνο δικαιώθηκε από Δικαιοσύνη μετά από 19 ολόκληρα χρόνια μεγάλης επώδυνης πορείας, αλλά και του επιδικάστηκε αποζημίωση για ηθική βλάβη που υπέστη λόγω της υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, κ.λπ. Δεν πρόλαβε όμως να το χαρεί γιατί, τραγική ειρωνεία, έφυγε από τη ζωή.

Δικαστική 20ετία

Η υπόθεση με τις μετοχές φούσκες, ξέσπασε το 1999 , όταν εκατομμύρια Έλληνες που είχαν εθιστεί στο χρηματιστηριακό “θαύμα” έχασαν περιουσίες σε μια τεράστια φούσκα.

Η έναρξη της «φούσκας» απέφερε υψηλά κέρδη σε μικρό αριθμό επενδυτών μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την προσέλκυση ολοένα και περισσότερων επενδυτών που επεδίωκαν να αντιγράψουν αυτή την επιτυχία. Το καλοκαίρι του 1999, η ενασχόληση με το χρηματιστήριο είχε φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Ακόμη και σε μικρά χωριά υπήρχαν ΕΛΔΕ (εταιρείες λήψης και διαβίβασης εντολών) που λειτουργούσαν ως γραφεία διαμεσολάβησης για την αγορά και πώληση μετοχών. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.300 εταιρείες δραστηριοποιήθηκαν στο Χρηματιστήριο και μεγάλες περιουσίες πουλήθηκαν (ακόμα και στάνες με πρόβατα) για να παιχτούν στο ΧΑΑ.

Freepik

Χειραγώγηση

Τότε, συνολικά 23 εταιρείες ελέγχθηκαν από τη Δικαιοσύνη για χειραγώγηση μετοχών. Η δικαστική έρευνα για τις μετοχές «φούσκες» του Χρηματιστηρίου ξεκίνησε το ’99 αλλά η υπόθεση «κόλλησε» . Το 2009 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών παρέπεμπε 67 άτομα σε δίκη. Στη συνέχεια, με εφετειακό βούλευμα οι κατηγορούμενοι μειώθηκαν σε 42, οι οποίοι δικάστηκαν και αθωώθηκαν το 2013. Ο εν λόγω επιχειρηματίας το 2006 κατηγορήθηκε μαζί με άλλους 40 για τις μετοχές φούσκες και κλήθηκε σε απολογία από τον ανακριτή ως κατηγορούμενος για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Παρ΄ όλα αυτά, αθωώθηκε δις, αλλά έγινε έφεση/αναίρεση από την Εισαγγελία και τελικά αθωώθηκε αμετάκλητα το 2018. Άσκησε αγωγή για αποζημίωση κατά του Ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας το ποσό των 60.000 ευρώ ως ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστην λόγω της υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της ποινικής του δίκης, από την έναρξη της ανακριτικής διαδικασίας το 2006 έως και την έκδοση της οριστικής απόφασης με την οποία αθωώθηκε.

Οι κληρονόμοι

Εν τέλει όταν πλέον κέρδισε και αυτό το δικαστήριο, πριν δημοσιευθεί η απόφαση που του επιδίκασε την αποζημίωση, ο άνθρωπος έφυγε από τη ζωή. Τώρα οι συγγενείς – κληρονόμοι, δηλαδή, η γυναίκα του και τα δύο του παιδιά διεκδικούν δικαστικά το ποσό που τους επιδικάστηκε. Tο ποσό που επιδικάστηκε ως αποζημίωση ικανοποίησης για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω της υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της ποινικής του δίκης, ανέρχεται στα 8.000 ευρώ και είναι πολύ μικρό και σε σχέση με αυτό που ζητούσε να του επιδικαστεί το οποίο ήταν 60.000 ευρώ. Μετά από όλα αυτά, μέσω του δικηγόρου τους, Αριστείδη Καραμπασιάδη, θα προσφύγουν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο ίδιος δήλωσε.

Όπως λέει ο κ. Αριστείδης Καραμπασιάδης “ο εντολέας μου για δύο σχεδόν δεκαετίες, διασύρθηκε, καταστράφηκε οικονομικά, επαγγελματικά και ψυχολογικά ως κατηγορούμενος, για ένα έγκλημα, που ουδεμία ανάμειξη είχε. Μετά την αθώωσή του, προσφύγαμε δικαστικά κατά του Ελληνικού Δημοσίου, αξιώνοντας την έννομη αποζημίωσή του, επιδικάζοντάς του το ποσό των 8.000 ευρώ. Δυστυχώς, έως την έκδοση της αποφάσεως, ο εντολέας μου είχε ήδη προαποβιώσει.

Έτσι το στίγμα του κατηγορουμένου, τον συνόδευε μέχρι τον θάνατό του και τώρα εξετάζουμε την προσφυγή μας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr