Δικαστικό “όχι” σε προσφυγή τράπεζας για ακύρωση προστίμου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Της είχε επιβληθεί πρόστιμο 100.000 ευρώ για παράνομη διάθεση επενδυτικών προϊόντων.
![Δικαστικό “όχι” σε προσφυγή τράπεζας για ακύρωση προστίμου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς](https://www.dikastiko.gr/wp-content/uploads/2024/05/dikastirio.jpg)
Στην κατάρριψη όλων των ισχυρισμών της τράπεζας έναντι της απόφασης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για επιβολή προστίμου ύψους 100.000 ευρώ, που αφορούσε την παράνομη διάθεση επενδυτικών προϊόντων σε πολίτες, προχώρησε το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.
Ειδικότερα, έκρινε πως «ορθώς και νομίμως» της επιβλήθηκε πρόστιμο, υποστηρίζοντας πως «η κρινόμενη προσφυγή πρέπει να απορριφθεί ως ουσία αβάσιμη και να απορριφθούν ως απαράδεκτες οι κρινόμενες παρεμβάσεις».
Μεταξύ των ισχυρισμών όπως αναφέρει το Δικαστήριο «η προσφεύγουσα προβάλλει ότι η προσβαλλόμενη απόφαση είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα διότι εκδόθηκε αναρμόδια πέραν του εύλογου χρόνου, 13 έτη από την τέλεσή της αποδιδόμενης σε αυτήν παράβασης, κατά παράβαση των αρχών της χρηστής διοίκησης, της νομιμότητας, σε αντίθεση με τις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 3 του Συντάγματος που απαγορεύει την καταχρηστική άσκηση δικαιώματος και ότι σε κάθε περίπτωση έχει υποπέσει σε παραγραφή.
Ωστόσο, επισημαίνει πως «οι ισχυρισμοί αυτοί πρέπει να απορριφθούν ως αβάσιμοι. Και τούτο διότι, αν και οι αποδιδόμενες στην προσφεύγουσα παραβάσεις αφορούν τη χρονική περίοδο 2005 έως 2008, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έλαβε γνώση αυτών το έτος 2012 που διαβιβάστηκε σε αυτήν από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή η πρώτη καταγγελία επενδύτριας και άμεσα ξεκίνησε τη διενέργεια ελέγχου κατά τη διάρκεια του οποίου υποβλήθηκαν στην Επιτροπή συνολικά 67 καταγγελίες πελατών-επενδυτών. Κατά τον έλεγχο, συγκεντρώθηκαν στοιχεία που αφορούσαν την έκδοση των επίμαχων ομολογιών και το ρόλο της προσφεύγουσας».
Αβάσιμος ο ισχυρισμός για τον αριθμό επενδυτών στα προϊόντα της
Παράλληλα, στην απόφαση τονίζεται πως «η προσφεύγουσα αμφισβητεί το συνολικό αριθμό των επενδυτών στις οποίες διέθεσε τις ομολογίες αυτές. Περαιτέρω, δε υποστηρίζει ότι σε κάθε περίπτωση μη νόμιμα προσμετρήθηκαν όλοι οι συνδικαιούχοι των κοινών λογαριασμών, από τους οποίους προήλθε το τίμημα για τις αγορές των ομολογιών, ως αποδέκτες της «προσφοράς-πρόσκλησης», ενώ θα έπρεπε να θεωρηθεί κάθε κοινός λογαριασμός ως ένας αποδέκτης. Ο ισχυρισμός της προσφεύγουσας ότι δεν προκύπτει ο αριθμός των προσώπων που απέκτησαν τις ομολογίες πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος, διότι στην προσβαλλόμενη απόφαση αναφέρεται αναλυτικά ο αριθμός των προσώπων που είχαν εγγραφεί, όπως προκύπτει από το σχετικό «Πίνακα Συναλλαγών Αγορών» που προσκόμισε η ίδια, στον οποίο αναφέρεται για το διάστημα 10.2.2005 έως 21.7.2008 για κάθε επενδυτή-πελάτη της, η ημερομηνία συναλλαγής και εκκαθάρισης, η τιμή της ομολογίας, η ονομαστική αξία του συνόλου των ομολογιών που αγοράστηκαν, το τελικό ποσό που καταβλήθηκε, οι συνδικαιούχοι και οι διευθύνσεις τους».
Περαιτέρω, στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών αναφέρεται: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι προκειμένου να χαρακτηρισθεί μια προσφορά ως δημόσια κρίσιμος είναι ο αριθμός των ατόμων προς τα οποία απευθύνθηκε η ανακοίνωση της προσφεύγουσας για την απόκτηση των ομολογιών και ότι στην προκείμενη περίπτωση κάποια από τα άτομα προς τα οποία αυτή απευθύνθηκε, συνδεόμενα μεταξύ τους ως σύζυγοι ή με συγγενικούς δεσμούς, αποφάσισαν να αναλάβουν από κοινού ομολογίες, δεν αναιρεί το γεγονός ότι πρόκειται για ξεχωριστά πρόσωπα, τα οποία έγιναν δέκτες εξατομικευμένης ενημέρωσης της εν λόγω ανακοίνωσης της προσφεύγουσας, προκειμένου στη συνέχεια να αποφασίσουν την από κοινού ανάληψη κάποιων ομολογιών και τα στοιχεία των οποίων, δικαιούχων και συνδικαιούχων στα προσκομιζόμενα στοιχεία αναγράφονται ξεχωριστά, το Δικαστήριο κρίνει ότι, ορθά έγινε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η προσμέτρηση των συνδικαιούχων ιδίων ομολογιών προκειμένου να υπολογισθεί ο συνολικός αριθμός των αποδεκτών της «ανακοίνωσης-δημόσιας προσφοράς» και ο αντίθετος ισχυρισμός της προσφεύγουσας απορρίπτεται ως ουσία αβάσιμος».
![Νέοι οικονομικοί εισαγγελείς](https://www.dikastiko.gr/wp-content/uploads/2021/02/freepicjust49.jpg)
Freepik
Η απόφαση του Δικαστηρίου
Για τους λόγους αυτούς το Δικαστήριο κρίνει ότι η προσφεύγουσα, κατά την ένδικη χρονική περίοδο από 10.2.2005 έως 16.10.2005 και από 17.10.2005 έως 21.7.2008, υπέπεσε στην αποδιδόμενη με την προσβαλλόμενη απόφαση παράβαση των άρθρων 5 του π.δ 52/1992 και 3 παρ. 1 του ν. 3401/2005, που επισύρουν πρόστιμο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 76 παρ. 10 του ν. 1969/1991 και 24 παρ. 1 του ν. 3401/2005 αντίστοιχα, όπως ορθά έκρινε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Εξάλλου, αναφορικά με το ύψος του επιβληθέντος προστίμου, λαμβάνοντας υπόψη: α) ότι η μη δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου από την προσφεύγουσα κατά την ανωτέρω πρόσκληση/δημόσια προσφορά προς το κοινό για επένδυση σε κινητές αξίες, κατά τη χρονική περίοδο από 17.10.2005 έως 21.7.2008, ενείχε μεγάλο κίνδυνο για πρόκληση ζημίας στους επενδυτές, ενόψει του σημαντικότατου ρόλου που επιτελεί το ενημερωτικό δελτίο, ως μέσο αντικειμενικής, ορθής και πλήρους ενημέρωσης των επενδυτών για την εκδότρια εταιρία προκειμένου να λάβουν τις επενδυτικές τους απόφαση, β) την επίπτωση της συγκεκριμένης παράβασης στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, δεδομένου ότι το ενημερωτικό δελτίο ενισχύει τη διαφάνεια και εμπέδωση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού στην μορφή αυτή της τοποθέτησης, γ) ότι η προσφεύγουσα συνεργάστηκε με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά το στάδιο διερεύνησης και ελέγχου της υπόθεσης και απάντησε στο δικαίωμα ακρόασης που της χορηγήθηκε, δ) ότι η προσφεύγουσα δεν ήταν υπότροπη ως προς την εν λόγω παράβαση, ε) ότι από τα στοιχεία του ελέγχου δεν κατέστη εφικτός ο υπολογισμός τυχόν προσπορισμού κέρδους από την προσφεύγουσα και ζ) τα προβλεπόμενα στο άρθρο παρ. 76 παρ. 10 του ν. 1969/1991 και 24 παρ. 1 του ν. 3401/2005 όρια των προστίμων που επιβάλλονται στις περιπτώσεις παράβασης των προαναφερόμενων διατάξεων του άρθρου 5 του π.δ 52/1992 και του άρθρου 24 παρ.1 του ν. 3401/2005 (με ανώτατο αυτό των 1.000.000 ευρώ), το Δικαστήριο κρίνει ότι το ύψος του προστίμου, που επιβλήθηκε σε βάρος της προσφεύγουσας είναι εύλογο και προσήκον, απορριπτομένου του επικουρικού αιτήματος της προσφεύγουσας για τροποποίηση της προσβαλλόμενης πράξης με μείωση του προστίμου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παναγιώτης Στάθης: Στους δικαστές προστίθενται και… οι δικηγόροι: Πάνω από 40.000 υποθέσεις (μόνο στην Αθήνα) θα επιλύονται πλέον από τους δικηγόρους – ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι κέρδισαν τη μάχη του σταυρού – Τα ονόματα των 21 Ευρωβουλευτών – ΒΙΝΤΕΟ Ντόμινο εξελίξεων φέρνουν οι Ευρωεκλογές: Η σκιά της ακροδεξιάς πάνω από τις χώρες της Δύσης – Τι έδειξαν τα αποτελέσματα σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: “Καμίνι” ολόκληρη η χώρα – Που και πότε θα χτυπήσει “κόκκινο” η θερμοκρασίαΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr