Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Δικαστικός Χάρτης: Σφοδρές αντιδράσεις δικαστών, δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων – Η “μάχη” σε Μεσολόγγι και Θήβα

Συνάντηση της προέδρου της ΕνΔΕ με την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας. Η επιστολή στον πρωθυπουργό για το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστικός Χάρτης: Σφοδρές αντιδράσεις δικαστών, δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων – Η “μάχη” σε Μεσολόγγι και Θήβα dikastiko.gr

Με τα όπλα παρά πόδας βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Δικαιοσύνης – δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι – εν αναμονή του νέου Δικαστικού Χάρτη.

Η «μάχη» για το νέο Δικαστικό Χάρτη συνεχίζεται σε δύο βασικές περιοχές αυτές της Αιτωλοακαρνανίας και της Βοιωτίας, όπου υπάρχουν εκκρεμότητες για την έδρα των Πρωτοδικείων. Στο πλαίσιο αυτό φέρονται να… ξιφουλκούν τα Πρωτοδικεία Θήβας και Λιβαδειάς και εκείνα του Αγρινίου και Μεσολογγίου.

Το θέμα απασχόλησε και τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2024 στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων μεταξύ της προέδρου Μαργαρίτας Στενιώτη, με την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας, κ. Σωτηρία Μανάρα – Μαυράκη.

Όπως συμφώνησαν «σε ένα Κράτος Δικαίου δεν πρέπει να απονέμεται στη λογική κόστους – οφέλους, αλλά με γνώμονα την ακώλυτη και αποτελεσματική πρόσβαση των πολιτών στη δικαστική προστασία».

Η Πρόεδρος της ΕνΔΕ ανέφερε μάλιστα στην Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας ότι στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που διεξήχθη από την Ένωση τέθηκε «το ζήτημα – πρόταση της διατήρησης όλων των Πρωτοδικείων της χώρας και η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε από όλους τους Δικαστικούς Λειτουργούς, με δεδομένο ότι το επιδιωκόμενο από την Εκτελεστική Εξουσία αποτέλεσμα της ισοκατανομής της δικαστηριακής ύλης μεταξύ των Δικαστικών Λειτουργών και συνεπώς η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, δύναται να επιτευχθεί με σχετικές ρυθμίσεις στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών».

Η «μάχη» για το νέο Δικαστικό Χάρτη: Θήβα έναντι Λιβαδειάς

Σημειώνεται ότι όπως έγραψε το dikastiko.gr  στην τελευταία συνεδρίαση του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας καταγράφηκε για άλλη μία φορά η αντίδραση στο ενδεχόμενο μεταφοράς του Πρωτοδικείου στη Λιβαδειά.

«Εκ μέρους των 65 και πλέον κοινωνικών φορέων της ανατολικής Βοιωτίας, εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της σε οποιοδήποτε σχέδιο υποβάθμισης του Πρωτοδικείου Θήβας στα πλαίσια του νέου «Δικαστικού Χάρτη», ο οποίος αποτελεί προαπαιτούμενο του ταμείου Ανάκαμψης» αναφέρεται στο ψήφισμα της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Θήβας ενάντια στο κλείσιμο του Πρωτοδικείου Θήβας.

Στη συνέντευξη μίλησαν οι Σωτηρία Μανάρα – Μαυράκη, Πρόεδρος του ΔΣΘ, Γιώργος Αναστασίου, Δήμαρχος Θηβαίων, Αλέκος Στάικος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντώνης Τουλουμάκος, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Χάρης Παπαχαραλάμπους, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΣΘ και Ευαγγελία Μίντζα, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών υπαλλήλων περιφέρειας Πρωτοδικείου Θήβας.

Ειδικότερα, στην συνέντευξη αναφέρθηκε πως «η Συντονιστική Επιτροπή, εκ μέρους των 65 και πλέον κοινωνικών φορέων της ανατολικής Βοιωτίας, εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της σε οποιοδήποτε σχέδιο υποβάθμισης του Πρωτοδικείου Θήβας στα πλαίσια του νέου «Δικαστικού Χάρτη», ο οποίος αποτελεί προαπαιτούμενο του ταμείου Ανάκαμψης».

Παράλληλα τονίστηκε ότι «το Πρωτοδικείο Θήβας εξυπηρετεί μία περιοχή με μόνιμο πληθυσμό 65.000 ανθρώπων, στους οποίους προστίθενται επιλέον 20.000 εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας. Επίσης, στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου υπάρχει το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα, δηλαδή οι κύριες γυναικείες φυλακές της χώρας. Τέλος, το Δικαστικό Μέγαρο είναι ένα από τα πιο σύγχρονα της χώρας, με 8 δικαστικές αίθουσες. Κατά συνέπεια, το πρωτοδικείο Θήβας βρίσκεται πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο από άποψης δικαστικής ύλης».

Η «μάχη» για το νέο Δικαστικό Χάρτη

dikastiko.gr

Η επιστολή στον πρωθυπουργό για τα Πρωτοδικεία Αγρινίου και Μεσολογγίου

Οι αντιδράσεις για το νέο Δικαστικό Χάρτη αφορούν και την περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας, με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αγρινίου να αποστέλλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό σχετικά με την έδρα του νέου Πρωτοδικείου βάσει του Δικαστικού Χάρτη και εάν θα παραμείνει στο Αγρίνιο ή το Μεσολόγγι.

«Η παρούσα επιστολή επιδόθηκε εις χείρας του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του στην Βονιτσα στις 31-01-2024 από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου. Ο ΔΣ Αγρινίου έχει εκπονήσει και ένα βιντεο  εκ του οποίου αποδεικνύονται οι λόγοι που επιβάλλουν την διατήρηση του Πρωτοδικείου Αγρινίου ως Κεντρικού Πρωτοδικείου στην Αιτωλοακαρνανία, έναντι του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου.

Είναι γεγονός ότι το ανωτέρω θέμα είναι περιφερειακού ενδιαφέροντος, πλην όμως αποτελεί μέρος εθνικού ζητήματος που αφορά την επίσπευση και ορθή απονομή της δικαιοσύνης.

Η πόλη του Αγρινίου και το Πρωτοδικείο της έχει προταθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα ως το Κεντρικό Πρωτοδικείο του νόμου Αιτωλοακαρνανίας βάσει δύο κριτηρίων: του πληθυσμού που απευθύνεται σε αυτό και των κτιριακών εγκαταστάσεων που διαθέτει.

Σε ένα κράτος δικαίου πρέπει η απονομή της δικαιοσύνης να είναι σύντομη, αμερόληπτη και να απονέμεται σε εγκαταστάσεις ευπρέπειας και πολιτισμού και το εν λόγω θέμα, άπτεται του κράτους δικαίου και αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού.

Στην επιστολή αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Πρέπει να τονισθεί ότι, ο αριθμός των πολιτών που απευθύνονται  στο Πρωτοδικείο Αγρινίου είναι υπερπολλαπλάσιος των πολιτών που απευθύνονται στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου και είναι αδιανόητο, ένα εκ των μεγαλυτέρων Πρωτοδικείων της χώρας να υποβαθμίζεται σε επίπεδο περιφερειακού Πρωτοδικείου.

Επιπροσθέτως, ως προς τις κτιριακές εγκαταστάσεις των δύο πρωτοδικείων:

Το δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου, στεγαζόμενο σε σύγχρονο πολυώροφο κτίριο συνολικής επιφανείας περίπου 6.773 τ.μ., ανεγερθέν επί οικοπέδου 3.675 τ.μ. ιδιοκτησίας ΤΑΧΔΙΚ κλιματιζόμενο από κατασκευής του και προσφάτως ανακαινισθέν, πληροί το σύνολο των προϋποθέσεων για τη εγκατάσταση σε αυτό και του κεντρικού Πρωτοδικείου της Αιτωλοακαρνανίας, πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας και ειδικότερα:

Διαθέτει κάμερες περιμετρικού ελέγχου του κτιρίου, συναγερμό καθώς και ηλεκτρονική πύλη ελέγχου και εισόδου των πολιτών. Περαιτέρω, διαθέτει τρεις ανελκυστήρες, δυο εκ των οποίων εξυπηρετούν τις ανάγκες πρόσβασης των συμπολιτών μας (συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ) σε όλους τους ορόφους, ο δε τρίτος εξυπηρετεί δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Η απάντηση από το ΔΣ Μεσολογγίου

Σύμφωνα, πάντως, με σχετική ανακοίνωση ο δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης και τους δικαστικούς υπαλλήλους διοργανώνουν την Τετάρτη στην ΕΣΗΕΑ συνέντευξη στις 12 ενόψει της ενδεχόμενης κατάργησης του «Ιστορικού Πρωτοδικείου ως Κεντρικού». Και προσθέτουν «Σκοπός είναι η ενημέρωση του κοινού περί του δικαίου και της αναγκαιότητας διατήρησης του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ως κεντρικού της Αιτωλοακαρνανίας»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ